Β. Μαρτζούκος στο One Channel: Αναπόφευκτη η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά το ιρανικό πλήγμα στις αμερικανικές βάσεις αλλά και το σχετικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει στο One Channel ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και ναύαρχος ε.α., Βασίλης Μαρτζούκος.
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά το ιρανικό πλήγμα στις αμερικανικές βάσεις αλλά και το σχετικό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει στο One Channel ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και ναύαρχος ε.α., Βασίλης Μαρτζούκος.
Όπως τονίζει, διαχρονική στρατηγική των ΗΠΑ είναι να κρατούν τον αντίπαλό τους υπό πίεση προκειμένου να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μαζί τους.
«Μαστίγιο και καρότο αλλά με βάρος στο μαστίγιο. Αυτή είναι η ουσία του διαγγέλματος Τραμπ» σημειώνει.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ, θα εξακολουθήσει να κρατά το οικονομικό εμπάργκο, αυξάνοντας τα μέτρα εναντίον του Ιράν, μέχρι να έρθει στο τραπέζι για μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά που δεν θα είναι τόσο ελαστική όσο η προηγούμενη. Προτρέπει μάλιστα Ευρώπη Κίνα και Ρωσία να φύγουν από τη συμφωνία και να πράξουν το ίδιο σε συνδρομή των ΗΠΑ» αναφέρει.
Προσθέτει δε ότι «στην ουσία τους λέει “ελάτε για διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία. Εάν χοντρύνετε το παιχνίδι και μετά τους βαλλιστικούς πυραύλους πάτε και σε επόμενα χτυπήματα, τότε παραμένουν κλειδωμένοι 52 στόχοι. Αυτή είναι η πίεση».
Αναφορικά, με το αν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να ανησυχήσουν την Ελλάδα, εξηγεί πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση «που επηρεάζει και τα δικά μας τεκταινόμενα» συμπληρώνοντας ότι η πρώτη επίδραση «σημειώθηκε και κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».
«Φάνηκε ότι το βάρος και η εστίαση ακόμη και των Αμερικανών δημοσιογράφων ήταν περισσότερο στις τρέχουσες εξελίξεις και λιγότερο στο σκοπό για τον οποίο ο πρωθυπουργός μας πήγε εκεί. Αυτό δίνει ακόμη μία ιδιαίτερη σημασία στην συνθήκη προθέσεως κατασκευής του αγωγού East Med που υπεγράφη πρόσφατα. Γιατί βλέποντας όλα αυτά να γίνονται στη Μέση Ανατολή με το υψηλό ρίσκο των Στενών του Ορμούζ, ήδη τα καύσιμα έχουν ανέβει οι τιμές τους» επισημαίνει.
Σχετικά με τον East Med, ο κ. Μαρτζούκος υποστηρίζει ότι ότι είναι μια συμφωνία η οποία πέρα από τα ενεργειακά οφέλη, παρέχει και εγγυήσεις ασφαλείας, «γιατί τα κράτη που συμμετέχουν θα είναι υποχρεωμένα να προασπίσουν από κοινού την ασφάλεια του αγωγού αυτού».
«Έχει ακουστεί από αμερικανικούς κύκλους η σκέψη ότι πολλοί ανησυχούν για τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου και το κατά πόσο ο East Med θα είναι βιώσιμος. Υπάρχει μια περίπτωση, ακριβώς για να μην τίθεται η Δύση στον εκβιασμό του Ιράκ στα Στενά του Ορμούζ, όλοι οι υδρογονάνθρακες που είναι δυτικά των στενών του Περσικού Κόλπου, να δρομολογηθούν αργότερα και να καταλήγουν στην Αίγυπτο όπου εκεί να τροφοδοτούν και αυτοί τον East Med – εφόσον υπάρξει μελλοντικά διασύνδεση της Αιγύπτου γιατί μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μαρτζούκος υπογραμμίζει πως επειδή τα κίνητρα των δύο πλευρών είναι γεωπολιτικά και όχι ευκαιριακά ή συγκυριακά, η σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα υπάρξει. «Μπορεί να μην υπάρξει μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ» καταλήγει.
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις