9 Ιανουαρίου : Η TV αποκτά χρώμα
Μια δωρεά από τη γαλλική τηλεόραση που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που θα βλέπαμε τηλεόραση.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1979 όταν η ΕΡΤ θα αποκτούσε χρώμα, με το συστήματος έχρωμης εικόνας SECAM.
Μια δωρεά από τη γαλλική τηλεόραση που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που θα βλέπαμε τηλεόραση.
Η χρήση του γαλλικού συστήματος έναντι του γερμανικού PAL έφτασε να γίνει πολιτικό ζήτημα, αφού ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.[37]
Η πρώτη εγχώρια έγχρωμη παραγωγή τηλεοπτικής σειράς ήταν η τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη Εκάτη, ενώ το 1979 ακολούθησε η σειρά Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στρατή Μυριβήλη. Στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε από το Ζάππειο η ζωντανή μετάδοση της τελετής ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ μετέδωσε σε μαγνητοσκόπηση την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη από την αίθουσα συναυλιών της Στοκχόλμης.
Στις 19 Ιανουαρίου του 1980 έκανε πρεμιέρα η σειρά Λωξάντρα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου, ενώ ακολούθησαν κι άλλες τηλεοπτικές διασκευές διαφόρων λογοτεχνικών έργων, όπως η Αστροφεγγιά του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Για την τιμή και το χρήμα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Μεθυσμένη πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή, Αργώ του Γιώργου Θεοτοκά και οι Άθλιοι των Αθηνών του Ιωάννη Κονδυλάκη.
Στις 10 Ιανουαρίου 1981 άρχισε να μεταδίδεται το πρώτο παιδικό σήριαλ Ο κήπος με τα αγάλματα, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη-Παναγιώτου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη, ενώ στην πορεία ακολούθησαν και άλλα, όπως ο Θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή το 1984, το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα το 1989 και τέλος Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη το 1990.
Στις αρχές Μαρτίου του 1982, όπως αναφέρει η wikipedia ξεκίνησε η εκπομπή Κινηματογραφική Λέσχη, την οποία προλόγιζε ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, με προβολές ταινιών από διεθνούς φήμης σκηνοθέτες. Στις 9 Μαρτίου 1982 έκανε πρεμιέρα η σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ Μονόγραμμα του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, ενώ ακολούθησαν οι πολιτιστικές εκπομπές Κοχλίας (1982), Τέχνη και πολιτισμός (1982), Οι ποιητές μας (1983) και Περισκόπιο (1984).
Στις 26 Ιουλίου 1982 προβλήθηκε η σειρά Φονιάς, βασισμένη στην κοινωνική νουβέλα του Γεώργιου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία του Κώστα Λυχναρά και του Δήμου Θέου, ενώ ακολούθησαν Ο ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα και οι Δεσμώτες του Άγγελου Τερζάκη. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1982 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έγχρωμη ζωντανή μετάδοση, των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου από το νεόχτιστο Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας σε όλη την Ελλάδα και μέσω του δικτύου της Eurovision σε Ευρώπη και Αμερική. Η μετάδοση ολοκληρώθηκε τρεις μέρες μετά (9 Σεπτεμβρίου) με το πέρας των αγώνων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις