«Ηχηρό όχι» στον εκλογικό νόμο του Μητσοτάκη προαναγγέλλει η Γεννηματά
Σαφές μήνυμα καταψήφισης του εκλογικού νόμου στέλνει η Φώφη Γεννηματά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα 24ωρο πριν από την συνάντησή τους, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην πρότασή του για ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους στις 50 έδρες. Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατοχύρωση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους. Τι είπε για Τραμπ και ΠτΔ
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Σαφές μήνυμα καταψήφισης του εκλογικού νόμου στέλνει η Φώφη Γεννηματά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα 24ωρο πριν από την συνάντησή τους αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην πρότασή του για ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους στις 50 έδρες.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας πριν από λίγο στη σύσκεψη των γραμματέων και αναπληρωτών τομέων του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχοντας στις αποσκευές της την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στο παρελθόν το ΚΙΝΑΛ.
Ανώτατο όριο bonus 35 έδρες
Συγκεκριμένα η κα Γεννηματά τόνισε:
«Εμείς εδώ και πολλούς μήνες – πολύ πριν από τις πρόσφατες εκλογές – έχουμε παρουσιάσει τις δικές μας θέσεις. Αυτές τις θέσεις θα επαναλάβουμε. Καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις, μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς. Λέμε ΝΑΙ στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας που εκφράζουν και στηρίζονται σε μια ευρύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πούμε όμως ένα ηχηρό ΟΧΙ στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας που επιβιώνουν Κοινοβουλευτικά ελέω του bonus του εκλογικού νόμου. Με αυτά τα κριτήρια θα κάνουμε και την τελική αξιολόγηση μας, μέσα από τις συνεδριάσεις των πολιτικών μας οργάνων».
Πρακτικά η κα Γεννηματά διαμηνύει ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ παραμένει αδιαπραγμάτευτη και προβλέπει ότι το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.
Σύμφωνα με την πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.
Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση ως προς το ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους. Η κυβέρνηση προτείνει ανώτατο όριο στις 50 έδρες και όχι στις 35 που θέλει το ΚΙΝΑΛ. Αν για παράδειγμα οι τελευταίες εκλογές γίνονταν με βάση την πρόταση του ΚΙΝΑΛ τότε η ΝΔ με το 39,85% που έλαβε, θα εξέλεγε 143 βουλευτές αντί των 158 που εξέλεξε με βάση το μπόνους των 50 εδρών.
Αν κάποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ, δεν κάνει πίσω τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μόνη της τον νέο εκλογικό νόμο.
Προοδευτικός πρόεδρος
Σε ότι αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η κα Γεννηματά τόνισε προς τα στελέχη της, ότι εμμένει στην πρόταση για κεντροαριστερή υποψηφιότητα. «Έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτή είναι η σταθερή θέση μας» είπε η κα Γεννηματά και υπογράμμισε:
«Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε βέβαια θα διαφωνήσουμε. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία».
Αμήχανος θεατής
Σε ότι αφορά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ η κα Γεννηματά εξέφρασε προβληματισμό για την εικόνα του πρωθυπουργού, του άσκησε κριτική επειδή δεν συγκάλεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, άφησε έμμεσες αιχμές για πολιτική υποτέλειας προς τις ΗΠΑ και συντάχθηκε με την κριτική και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την στήριξη προς τον Τραμπ σε ότι αφορά την δολοφονία. Ωστόσο τόνισε ότι ολοκληρωμένες εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν μετά την επίσημη ενημέρωση που θα έχει από τον κ. Μητσοτάκη.
Ειδικότερα η Φώφη Γεννηματά μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στον Ελληνικό λαό.
Είχαμε επισημάνει ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάει σ΄ αυτή την κρίσιμη συνάντηση, αναλαμβάνοντας μόνος την ευθύνη των χειρισμών, χωρίς να εξασφαλίσει την στήριξη όλων των δυνάμεων σε μια Εθνική Γραμμή, χωρίς την δύναμη που θα του έδινε η Εθνική Ομοψυχία.
Αρνήθηκε την πρότασή μας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επέλεξε όμως να προσέλθει – ως φαίνεται – και χωρίς επαρκή προετοιμασία με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε αμήχανο θεατή της συνέντευξης του κ. Τραμπ κατά του Ιράν. Ένα θέμα στο οποίο δεν έχει κανένα λόγο και συμφέρον να εμπλακεί η χώρα μας.
Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ανησυχία στον Ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα γιατί δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.
Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ ώστε να κάνουμε τις ολοκληρωμένες μας εκτιμήσεις.
Θέλω όμως να επισημάνω ότι απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το “δίκαιο των ισχυρών”, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων. Ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα προασπίσει η χώρα μας με τον αντίστοιχο και ανάλογο τρόπο που θα προσβληθούν από άλλη πλευρά.
Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και να τονίσουμε επίσης ότι δεν μπορεί συνεχώς – όπως δυστυχώς δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας με το θέμα των βάσεων και επικύρωσε και υλοποίησε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης – να “δίνουμε” μόνο και να μην παίρνουμε κανένα αντάλλαγμα».
Με τον κόσμο της εργασίας
Παράλληλα η κα Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για κοινωνική πόλωση και την κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές της ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία.
«Σε μια εποχή που είναι απαραίτητη η εθνική ομοψυχία η Κυβέρνηση επιλέγει την Κοινωνική πόλωση. Δημιουργεί συνεχώς “μέτωπα” που προαναγγέλλουν χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων για τον κόσμο της εργασίας. Οι πολιτικές της ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, ανοίγουν τον δρόμο για μαζικές απολύσεις εργαζομένων και διώξεις συνδικαλιστών» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ
Τόνισε δε, ότι «οι νόμοι που ψήφισε οδηγούν στην υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, αφήνουν στον αέρα 400.000 εργαζόμενους deliverάδες και σερβιτόρους. Τιμωρούν τους εργαζόμενους και τους συνεπείς εργοδότες, επιβραβεύουν εκείνους που επιδιώκουν την ασυδοσία».
Συμπλήρωσε πως «οι πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας “απελευθερώνονται” από το τέλος Απριλίου. Οι μικροί και μεσαίοι δανειολήπτες που έπληξε η κρίση, παραδίδονται χωρίς καμία προστασία στα funds Ο εμπαιγμός των πολιτών συνεχίζεται. Οι τράπεζες συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα τις υπερβολικές χρεώσεις στις συναλλαγές τους παρά τις δήθεν κυβερνητικές υποδείξεις. Η εκμετάλλευση καλά κρατεί».
Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη χορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης. «Στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε και νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους» ανέφερε η κα Γεννηματά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις