«Το αρραγές μέτωπο και η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση εθνικών απειλών και κινδύνων. Γι’ αυτό και εγώ με αίσθηση ευθύνης δήλωσα καθαρά ότι στα εθνικά θέματα δεν θα κάνω όσα έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε εμένα. Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας. Όπου χρειάζεται συναίνεση, θα τη δώσουμε. Όπου χρειάζεται κριτική, θα είναι εποικοδομητική».

Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να αναιρέσει τον εαυτό του.

Σπουδή

Από προχθές είναι εμφανής η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμιτίσει το κλίμα, να απαξιώσει και να αποδομήσει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η αίσθηση που δημιουργούν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών ανεπανόρθωτης εθνικής καταστροφής.

Οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται στις σχετικές ανακοινώσεις και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρές αλλά και ασυνήθιστες. Ξεφεύγουν από τον όποιο χαρακτήρα μιας πρώτης κριτικής και αντιπολιτευτικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Σε ένα βαθμό θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη ρητορική της αντιπολίτευσης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προωθούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η κατακλείδα του σχολίου της Κουμουνδούρου ότι τα όσα διημείφθησαν χθες στο Λευκό Οίκο αποτελούν «μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις». Για «εθνικά επικίνδυνο πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας» που «μακάρι να μην αποδειχτεί εθνικά μοιραίο» έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, της πολεμικής για «πρωτοφανές φιάσκο», ο Αλέξης Χαρίτσης μιλάει για «προσβολή» της χώρας και μετατροπή της σε «κομπάρσο» των εξελίξεων.

Μόνο ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, υπάρχουν δηλώσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτιμούν κριτικά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να επιδίδονται σε έξαλλες κραυγές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα νηφάλιου ύφους –μέχρι στιγμής ίσως το μόνο- αποτελεί η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα ότι «ο πρόεδρος Τραμπ κράτησε άνισες αποστάσεις» και δεν ευοδώθηκε η προσδοκία της κυβέρνησης για μια δήλωση στήριξης της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μπαρούτι

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κλίμα που μυρίζει μπαρούτι ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη σκιάζεται από την πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έδαφος για όσα έχουν γίνει το τελευταίο 24ωρο ήδη είχε διαμορφωθεί λίγο πριν από τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τραμπ, όταν ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης εξέφραζε την «ανησυχία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά το τέλος της συνάντησης και βοηθούσης της εικόνας από την on camera συνομιλία του πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο ήταν απλά θέμα χρόνου το μπαράζ της επιθετικότατης και πρωτοφανούς σφοδρότητας κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Το κύριο στοιχείο που επισημαίνει η Κουμουνδούρου είναι πως ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι η Ελλάδα είναι εκ των προτέρων δεδομένη για τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να εισπράξει απαξίωση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ανταλλάγματα

Στο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την παροχή διευκολύνσεων για χρήση τεσσάρων βάσεων από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα, πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, για τη στήριξη των ενεργειών του Λευκού Οίκου κατά του Ιράν, για την προθυμία αγοράς F35 και για θετική ανταπόκριση στο αμερικανικό αίτημα για αναστολή κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνοντας αντιπολιτευτική τακτική και ταυτότητα συνεχίζει να κινείται στο εκκρεμές μεταξύ ενός κόμματος εξουσίας και ενός μικρού κόμματος του 3% και ταυτόχρονα διανύει με συνεχές πέρα δώθε την απόσταση μεταξύ ενός αριστερού και κεντροαριστερού κόμματος.

Η κριτική σε πολλά σημεία είναι αντιφατική. Φτάνει δε στο σημείο, την ώρα που θέλει να ασκήσει κριτική εξ’ αριστερών και ως «πατριωτική δύναμη ευθύνης» απέναντι στη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση για το αν εισπράττει επαρκή ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς. Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εκτίμηση ότι πιθανόν τα συμφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ να μην συγκλίνουν όπως τα τελευταία εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε αναιρέσει παλιότερες επικριτικές δηλώσεις του για τον «πλανητάρχη» και μάλιστα παρουσία του λέγοντας πως ότι κάνει το κάνει για καλό και ας μοιάζει διαβολικό!

Η επικείμενη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπει στον πειρασμό να κάνει όσα κατηγορεί ο ίδιος ότι του έκανε για μικροπολιτικούς σκοπούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.