Δολοφονία Σουλεϊμανί : Το fake «βίντεο – ντοκουμέντο» που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Στο υλικό, το οποίο έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές και έχει λάβει ήδη εκατομμύρια προβολές, διακρίνονται κάποια οχήματα στο έδαφος τα οποία δέχονται πλήγματα από αέρος
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικό drone.
Στο υλικό, το οποίο έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές και έχει λάβει ήδη εκατομμύρια προβολές, διακρίνονται κάποια οχήματα στο έδαφος τα οποία δέχονται πλήγματα από αέρος.
Κάποιοι ισχυρίζονται πώς πρόκειται για βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της εξόντωσης του Συολεϊμανί. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός, όπως αποδεικνύεται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κι αυτό, διότι το βίντεο προέρχεται από ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλιπ διάρκειας ενός λεπτού και 40 δευτερολέπτων εμφανίζει εικόνες από θερμικές κάμερες που δείχνουν ένα στρατιωτικό κομβόι να δέχεται επίθεση. Μάλιστα, η λεζάντα που το συνοδεύει είναι «Αμερικανικό drone επιτίθεται στον Σολεϊμάνι στο Ιράν».
Στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης
Ωστόσο, προκύπτει ότι τα πλάνα προέρχονται στην πραγματικότητα από ένα στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης που ονομάζεται AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.
Το επίμαχο βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube στις 25 Μαΐου 2015 σε ένα κανάλι παιχνιδιών με τίτλο: «AC-130 Gunship Simulator-Convoy Engagement».
Στην περιγραφή του αυθεντικού βίντεο, το οποίο έχει πάνω από 5,8 εκατομμύρια προβολές, αναφέρεται: «Προεπισκόπηση του επερχόμενου παιχνιδιού μας ″AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron” για πλατφόρμες κινητών. Ψηφίστηκε στα TOP 50 App του 2014 στο SlideDB».
Μια άλλη μεγαλύτερη έκδοση του διαφημιστικού βίντεο για το βιντεοπαιχνίδι δημοσιεύθηκε στο YouTube στις 13 Μαΐου 2015.
Ο Σουλεϊμανί, εξάλλου, σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ – όχι στο Ιράν, όπως ισχυρίζεται το παραπλανητικό βίντεο.
Διαβάστε επίσης: Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο πύραυλος των ΗΠΑ ανατινάζει το όχημα του Σουλεϊμανί
Δείτε το αυθεντικό βίντεο:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις