Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πλειστηριασμοί : «Παγώνει» το ηλεκτρονικό σφυρί έως τις 26 Ιανουαρίου

Πλειστηριασμοί : «Παγώνει» το ηλεκτρονικό σφυρί έως τις 26 Ιανουαρίου

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «παγώνουν» καθώς οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από τα καθήκοντα τους

Στον «πάγο» μπαίνουν για τις επόμενες 2,5 εβδομάδες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και μάλιστα απέχουν πανελλαδικά εξαιτίας των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σύμφωνα με τις οποίες καθίσταται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου ενώ σε περίπτωση παραλείψεων και λαθών απειλούνται με βαριά πρόστιμα.

Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η αρμόδια ΔΟΥ το ύψος του φόρου.

Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου.

Οι πλειστηριασμοί

Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα.

Στο ενδεχόμενο που οι συμβολαιογράφοι συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ανατρέπεται ο σχεδιασμός των τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τη «Λερναία Ύδρα» των «κόκκινων δανείων» με το σχέδιο «Ηρακλής» προκειμένου να σταματήσει το «στραγγάλισμα» της οικονομίας και την «παράλυση» των τραπεζών από τις μη εξυπηρετούμενες οικονομικές υποχρεώσεις χιλιάδων οφειλετών προς τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι σε έκθεση του Oxfords Economics, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει μπρος τον «Ηρακλή» ο οποίος θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαχθούν από το δυσβάσταχτο χρέος των 30 δισεκατομμυρίων, το οποίο είναι ισοδύναμο με το 40% των κόκκινων δανείων στους οικονομικούς ισολογισμούς των τραπεζών.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, αύξησε το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» από το 5,2% του συνόλου των δανείων το 2007, στο 48,5% το 2016. Σχεδόν πέντε φορές πάνω δηλαδή μέσα σε εννέα χρόνια, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Οι ανησυχίες Στουρνάρα

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσα από την ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής εκφράζει μια σειρά από ανησυχίες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρεί ότι στην πλειονότητα των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιλέγεται από τις τράπεζες η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης.

Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται ακόμη καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μιλούν τα νούμερα

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο NPEs. Η υποχώρηση του αποθέματος των NPEs το εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές.

Ο λόγος των NPEs προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%). Όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των NPEs, η στόχευση είναι ο δείκτης NPEs να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024