Πολιτικοί αρχηγοί : Τι είπαν για εθνικά θέματα, εκλογικό νόμο, Πρόεδρο Δημοκρατίας
Το «ταμείο» από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά δείχνουν περιορισμένο εύρος συναίνεσης στα εθνικά θέματα, μοναξιά της ΝΔ στην ψήφιση του εκλογικού νόμου, ενώ γρίφος παραμένει και το όνομα του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το «ταμείο» από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά δείχνουν περιορισμένο εύρος συναίνεσης στα εθνικά θέματα, μοναξιά της ΝΔ στην ψήφιση του εκλογικού νόμου, ενώ γρίφος παραμένει και το όνομα του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας.
Χάγη – Ναι από Γεννηματά, «βλέπουμε» από Τσίπρα
Όλα δείχνουν σε ότι αφορά την προοπτική της Χάγης ο κ. Μητσοτάκης υπό τις παρούσες συνθήκες έχει τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι το ζήτημα θα αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) ικανοποιεί την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ η οποία προέτρεψε τον πρωθυπουργό να στείλει το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει την καλή διάθεση για διάλογο με την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή όμως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διαφωνούν επί της αρχής, κάνουν δεύτερες σκέψεις και ουσιαστικά οι πληροφορίες θέλουν την Κουμουνδούρου να μην συναινεί αυτή τη στιγμή για τη Χάγη. Για την ακρίβεια η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι να προχωρήσει ο διμερής διάλογος για οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την Τουρκία χωρίς να τίθεται από τώρα το ζήτημα της Χάγης.
Ενθαρρυντικές για την κυβέρνηση και την προετοιμασία ενεργειών για διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να γίνει προσφυγή στη Χάγη δεν ήταν ούτε οι τοποθετήσεις των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε προβληματισμό, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε διαφορετικούς όρους από τους όρους των σημερινών ενεργειακών συμφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου για να γίνει προσφυγή στη Χάγη, καθώς το ΜέΡΑ25 τάσσεται κατά των εξορύξεων.
Προβληματισμένος ο Τσίπρας, ενημερωμένη η Φώφη
Παράλληλα όμως υπάρχει πισωγύρισμα από τον Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα της παραχώρησης βάσεων στους Αμερικανούς αλλά και στην συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35. Πάντως το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την αναστολή της ψήφισης από τη βουλή για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα και καταψήφισή της, εφόσον η κυβέρνηση επιμένει να προχωρήσει άμεσα στην νομοθετική κατοχύρωσή της.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αρκούνται προς ώρας στο αίτημα που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να διευκρινίζουν την περαιτέρω στάση τους.
Στο θέμα των F35 και των βάσεων καταρχάς θετική προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς διαφαίνεται η στάση του ΚΙΝΑΛ όπως έδειξε το κλίμα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με την κα Γεννηματά. Ωστόσο η αρνητική στάση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα και περιπλοκές σε ότι αφορά την τελική στάση του ΚΙΝΑΛ.
Γενικώς από τις πρώτες δύο συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ δεν φάνηκε να εκφράζονται κάποιες ενστάσεις για τους γενικότερους διπλωματικούς σχεδιασμούς σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το βασικό «αγκάθι» για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο Ντόναλντ Τραμπ και στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί με την εκ των προτέρων παροχή διευκολύνσεων στους Αμερικανούς χωρίς ο κ. Μητσοτάκης –κατά την Κουμουνδούρου- να έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας βγήκε από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη «προβληματισμένος για τις εξελίξεις», ενώ η κα Γεννηματά «ούτε ήσυχη ούτε ανήσυχη, αλλά ενημερωμένη».
Μόνη η ΝΔ στον εκλογικό νόμο
Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο απλώς επιβεβαιώθηκε αυτό διαφάνηκε και από τις τελευταίες παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στο μπόνους των 50 εδρών (αντί 35 όπως ήθελε το ΚΙΝΑΛ) τότε η ΝΔ θα ψηφίσει μόνη της τον εκλογικό νόμο που κατατίθεται άμεσα στη βουλή και θα ψηφιστεί ως τις 22 Ιανουαρίου.
Ήδη απόψε το βράδυ δίνεται το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση και μάλιστα αυτό προέκυψε αφού ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά και ενώ ουσιαστικά βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επόμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε το σχέδιο νόμου στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επίσης εξέφρασε κάθετη διαφωνία με την ενισχυμένη αναλογική, ενώ ο μόνος που απέφυγε να δεσμευτεί για το τι θα κάνει ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος τονίζοντας ότι θα μελετήσει το νομοσχέδιο και μετά θα εκφράσει άποψη.
Θα ψηφίσει πρόεδρο με το ΚΙΝΑΛ;
Αυτό σημαίνει βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση για το όνομα του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε σήμερα την πρότασή του για την επανεκλογή Παυλόπουλου και σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε τη θέση του. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα βγαίνοντας από τη συνάντηση πέταξε και μια εσωκομματική μπηχτή προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «ζυγίζει την εσωκομματικές αντιδράσεις».
Ίσως το πιο ενδιαφέρον και ενδεχομένως δύσκολα πιστευτό είναι πως όπως τουλάχιστον διατείνονται οι δύο πλευρές, ο πρωθυπουργός και η Φώφη Γεννηματά δεν κουβέντιασαν καθόλου το θέμα.
Κατά πολλούς το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη έχει απαντηθεί και στις προτεραιότητές του είναι να ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως δεν θα είναι ούτε ο κ. Παυλόπουλος ούτε φυσικά άλλος από την παράταξη της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί…
Ενδεικτική πάντως του όλου κλίματος των δύο βασικών συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά είναι η αποτίμηση που κάνει το μέγαρο Μαξίμου το οποίο επισημαίνει οι συναντήσεις αυτές μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον «ήταν μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως τα εθνικά». Ωστόσο ως προς το δια ταύτα των συναντήσεων η φράση που χρησιμοποιεί το γραφείου του πρωθυπουργού είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης «άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του και επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο ζήτημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις