Τελετή μνήμης από το Δήμο Πειραιά για τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης στις 11/1/1944
Ο Δήμος Πειραιά, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης την 11η Ιανουαρίου 1944, τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση»
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ο Δήμος Πειραιά, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης την 11η Ιανουαρίου 1944, τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση».
Ο αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου, Γρηγόρης Καψοκόλης, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
«Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και φέτος ο Δήμος Πειραιά τιμά τη μνήμη των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά της 11ης Ιανουαρίου 1944. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο σημάδεψε βαθιά την πόλη μας. Αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα της ιστορίας μας. Εκείνη η μαύρη μέρα του ΄44 έχει μείνει άσβεστη στη μνήμη όλων των Πειραιωτών, καθώς υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 άμαχοι πολίτες όλων των ηλικιών. Καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές κτίρια και υποδομές, ενώ δημιουργήθηκε μεγάλο προσφυγικό ρεύμα προς την Αθήνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτόν τον βομβαρδισμό χάθηκαν περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των άμαχων που έχασαν τη ζωή τους στους 239 βομβαρδισμούς του Πειραιά, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να βρει τους ρυθμούς της. Παρόλα αυτά, παρ΄ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη ο Πειραιάς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κατάφερε να ορθοποδήσει. Με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής, ο Πειραιώτης άφησε πίσω του την καταστροφή και συνέβαλε, ώστε να δημιουργηθεί ξανά ένας σύγχρονος Πειραιάς.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας. Είναι χρέος μας, απέναντι στους δημότες και ειδικά στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα, που έχουν καθορίσει και σημαδέψει τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή της πόλης. Η υπενθύμιση αυτού του τραγικού για την πόλη γεγονότος μπορεί να αποτελέσει, για όλους σήμερα, ένα παράδειγμα ότι ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους μπορούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα με ομοψυχία και να προχωράμε μπροστά με σκληρή δουλειά. Τέτοια μέρα κάθε χρόνο ο Δήμος είναι παρών για να τιμά όλους αυτούς που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, σάς ευχαριστούμε για την παρουσία σας, αυτήν τη μέρα τιμής και μνήμης για την πόλη μας».
Στεφάνια κατέθεσαν ο αντιδήμαρχος Πειραιά, Γρηγόρης Καψοκόλης, εκ μέρους της κυβέρνησης η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, καθώς και συγγενείς των θυμάτων.
Η τελετή μνήμης, την οποία πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά, ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Θεόδωρος Δρίτσας και Διαμάντω Μανωλάκου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Παναγιώτης Αβραμίδης, αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού και συγγενείς των θυμάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις