Τα αντικείμενα που έχουμε και κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας
Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά, ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγουμε την επαφή με επιφάνειες που θεωρούνται πολύ βρώμικες και επιβαρυμένες με παθογόνους οργανισμούς
- Καταδικάστηκε 49χρονη για ενδοοικογενειακή βία – Προσπάθησε να πνίξει τον σύζυγό της
- Φωτιές στο Λος Άντζελες: Οργή για CEO που έταζε χρήματα σε πυροσβέστες για την προστασία του σπιτιού του
- Από τον υπερτουρισμό, στην υπεραξία της θέας στη θάλασσα - Τι είναι ο «οικολογικός ναρκισσισμός»
- Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού – Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά, ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγουμε την επαφή με επιφάνειες που θεωρούνται πολύ βρώμικες και επιβαρυμένες με παθογόνους οργανισμούς.
Στο καροτσάκι του σουπερμάρκετ
Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βρεθούν διάφορα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα (εξαιτίας του ωμού κρέατος που πωλείται στα σουπερμάρκετ) και το κολοβακτηρίδιο (εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί από εμάς συχνά δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας)!
Στον νεροχύτη της κουζίνας
Όπως και στο σφουγγαράκι των πιάτων αλλά και στην πιατοθήκη, όπου βάζουμε τα πιάτα να στεγνώσουν αφού τα πλύνουμε, μπορεί να βρεθεί το βακτηρίδιο enterobacter cloacae, που συναντάται κατά κανόνα σε λιμνάζοντα νερά, στο έδαφος και σε υπονόμους. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να ακούγεται τρομακτικό ένα μικρόβιο που βρίσκεται στους υπονόμους να υπάρχει στην κουζίνα του σπιτιού μας, παρ’ όλα αυτά εξηγείται αν σκεφτούμε πως μέσα στον νεροχύτη μένουν συχνά άπλυτα πιάτα και κατ’ επέκταση νερά που λιμνάζουν. Το ίδιο πράγμα ισχύει τόσο για το σφουγγαράκι όσο και για την πιατοθήκη, αφού πρόκειται για επιφάνειες που μένουν υγρές, πράγμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων μικροβίων.
Στο μπάρμπεκιου
Στις σχάρες του μπάρμπεκιου ή της ψηστιέρας μας βρίσκονται συχνά διάφορα μικρόβια (εξαιτίας του ωμού κρέατος που βάζουμε πάνω για να ψήσουμε). Ερευνες έχουν δείξει ότι αυτά είναι μερικές φορές περισσότερα και από ό,τι σε ένα κάθισμα τουαλέτας.
Στο γραφείο
Είναι πολύ πιθανό να είναι μολυσμένα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, ακόμα και η κούπα του καφέ. Το καλό είναι ότι όλα αυτά τα αντικείμενα καθαρίζονται εύκολα.
Στο κινητό
Το πιάνουμε συνέχεια, το ακουμπάμε σε διάφορα σημεία και γι’ αυτό έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να φέρει ακόμα και δεκαπλάσια μικρόβια (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και κολοβακτηρίδιο) από το κάθισμα της τουαλέτας. Ας μην ξεχνάμε να το καθαρίζουμε συχνά.
Στα λεφτά
«Πρόσεξε όταν πιάνεις λεφτά, δεν είναι καθαρά» μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί οι μαμάδες μας. Και προφανώς είχαν απόλυτο δίκιο, αφού σε κέρματα και χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί μικρόβια που κανονικά συναντώνται αλλού… αλλά ακόμα και DNA ανθρώπων και ζώων.
Στο παγούρι του νερού
Προστατεύουμε το περιβάλλον και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια νερού μίας χρήσης, αλλά το παγούρι μας το γεμίζουμε καθημερινά. Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με έρευνες αυτά τα παγούρια είναι 100 φορές πιο βρώμικα και επιβαρυμένα με μικρόβια από ό,τι το πιατάκι νερού του σκύλου. Ετσι χρειάζονται συστηματική και ενδελεχή καθαριότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις