Specialty καφές και μίνιμαλ αισθητική στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Το Foodie και το ΒΗΜΑgazino λατρεύει τον καφέ. Μια νέα άφιξη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει αναγάγει τον καφέ σε επιστήμη.
Στο ισόγειο μιας υπέροχης πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου, η οποία βρίσκεται επί της οδού Πραξιτέλους, στον αριθμό 33, στεγάζεται το Anäna Coffee|Food, ένα ξεχωριστό specialty café και vegan/vegetarian restaurant.
Η διακόσμηση είναι μινιμαλιστική, με σκανδιναβικές και αυστραλέζικες αναφορές: το vintage μωσαϊκό στο πάτωμα έχει αναδειχθεί, ο λιτός ξύλινος πάγκος κυριαρχεί στον χώρο, οι μεγάλες, γυμνές τζαμαρίες αποτελούν ιδανικό κάδρο για να χαζεύει κανείς την κίνηση στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας – μόνο τα κίτρινα τραπεζοκαθίσματα της ατμοσφαιρικής στοάς δίνουν μια πιο ποπ πινελιά.
11Στα σκαμπό βλέπεις τουρίστες που καταστρώνουν εκεί τις εν Αθήναις εξορμήσεις τους, νεαρούς επαγγελματίες που δουλεύουν πάνω από τα laptops τους ρίχνοντας ενίοτε κλεφτές ματιές στη φθινοπωρινή λιακάδα, αγόρια και κορίτσια που λένε τα νέα τους. Γρήγορα γίνεται επίσης φανερό πως για πολλούς από τους εργαζομένους της περιοχής αποτελεί πλέον συνήθεια το να παίρνουν από εκεί τον καφέ τους.
Ο καφές αποτελεί ούτως ή άλλως το μεγάλο ατού του νέου αυτού στεκιού της πρωτεύουσας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων ατόμων: της Κατερίνας Μανωλά, του Χρήστου Γιάχου, του Παναγιώτη Ξυλά και του Βαλάντη Φράγκου. Ο Ξυλάς είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα και, όπως μας εξήγησε: «Το μαγαζί εστιάζει αποκλειστικά σε καφέδες της ποικιλίας arabica, με εξειδίκευση στην κατηγορία specialty. Δεδομένου ότι ο όρος specialty στην κατηγοριοποίηση του καφέ έχει τελευταία κακοποιηθεί, εισάγουμε και καβουρδίζουμε καφέδες που ανήκουν στην κατηγορία «true specialty», δηλαδή καφέδες που σκοράρουν σε φόρμες γευστικής αξιολόγησης πάνω από 84%». Η επιλογή, το καβούρδισμα και το χαρμάνιασμα των καφέδων γίνονται από τον ίδιο, ο οποίος είναι πιστοποιημένος Arabica Q Grader από τον παγκόσμιο οργανισμό CQI (Coffee Quality Institute) και υπεύθυνος παραγωγής στην εταιρεία Coffee Republic.
Θα μπορούσε να μιλάει ώρες για το αντικείμενο της δουλειάς του: «Οι καφέδες που χρησιμοποιούμε επιλέγονται βάσει εποχικότητας. Ο καφές είναι ένα τροπικό φρούτο – όπως και ο ανανάς (σ.σ.: από τον οποίο πήρε και το όνομά του το Anäna, παρ’ όλο που τονίζεται στη δεύτερη συλλαβή) – και ωριμάζει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αναλόγως με το σε ποια χώρα καλλιεργείται. Στις συσκευασίες retail αναφέρεται η προτεινόμενη μέθοδος παρασκευής με ειδική σήμανση, η χώρα προέλευσης, η φάρμα επεξεργασίας, η/οι ποικιλία/ες καφεόδεντρου, αλλά και το γευστικό προφίλ, πληροφορίες για τις οποίες ενημερώνουν σχετικά οι baristi μας τους πελάτες μας».
Το λεξιλόγιο του καλού καφέ
Τι να περιμένει ως γεύση όποιος επισκεφθεί το Anäna για καφέ; «Αγαπάμε όλους τους καφέδες, αλλά έχουμε μια αδυναμία στους αφρικανικούς και δη σε αυτούς με φυσική επεξεργασία, καθώς εκεί συνήθως εκφράζεται πιο έντονα η φρουτένια γεύση του κόκκου. Μια και χρησιμοποιούμε καφέδες true specialty, το γευστικό αποτέλεσμα που πρέπει να περιμένει ο καταναλωτής είναι ένας καφές γλυκός, με ισορροπημένη οξύτητα, που συχνά θυμίζει ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, εσπεριδοειδή ή άνθη, όταν ο καφές αυτός καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο, μέχρι ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και μπαχαρικά, σε καφέδες χαμηλότερου υψομέτρου. Για να χρησιμοποιούμε πάντα πραγματικά φρέσκο καφέ, δημιουργούμε εποχικά χαρμάνια (seasonal blends) και επιλέγουμε καφέδες single origin, αποκλειστικά τελευταίας εσοδείας (fresh crops) από μικρούς παραγωγούς. Θεωρώ πως στατιστικά οι πελάτες προτιμούν καφέδες φυσικής επεξεργασίας, αλλά γενικά έχουν μεγάλη διάθεση να δοκιμάσουν και ποικιλίες ή προελεύσεις που δεν έχουν ξανακούσει». Στο τέλος μάς έδωσε και δύο συμβουλές: «Οι καβουρδισμένοι καφέδες που είναι πολύ σκούροι, με λαδωμένη επιφάνεια, είναι σίγουρα καφέδες εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας και καλό είναι να τους αποφεύγετε. Οι specialty καφέδες πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα την προέλευσή τους, την ποικιλία και την επεξεργασία τους, και φυσικά την ημερομηνία καβουρδίσματος».
Στο Anäna υπάρχει η επιλογή για καφέ ζεστό και κρύο, με γάλα ή χωρίς, στις διάφορες εκδοχές του. Προσωπικά, ξεχώρισα τον εσπρέσο τους, αλλά και τον flat white, ένα είδος καφέ πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, στην ουσία πρόκειται για ρόφημα με διπλή δόση espresso ristretto και λίγο αφρόγαλα. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και από τις βασικές διαφορές του με τον cappuccino. Προς το παρόν, υπάρχουν ήδη διάφορες γλυκές επιλογές για συνοδεία στον καφέ, όλες φτιαγμένες από τους ίδιους, όπως banana bread, brownie, πεντανόστιμα lemon muffins, carrot cake και raw sweets όπως cheesecakes ή chocolate cake. Στο μαγαζί αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες κουζίνα με vegan και vegetarian επιλογές για πρωινό και brunch, με επιρροές κυρίως από την Αυστραλία.
*Μην χάσετε το νέο Foodie στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις