Απροετοίμαστοι οι Ευρωπαίοι για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Η κρίση στη Μέση Ανατολή με αφορμή και την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από το Ιράν και η πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει σχολεία στη Γερμανία τα κύρια θέματα στον Τύπο.
Στην όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από ιρανικό πύραυλο αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung, η οποία επικεντρώνεται στο ρόλο της Ευρώπης στην επίλυση των διεθνών κρίσεων: «Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αναπτύξει κάποιες αποτελεσματικές πολιτικές ιδέες για να αντιμετωπίζουν άτακτες διενέξεις και διεξαγωγές πολέμων στη γειτονιά τους. Και δεν έχουν επίσης καθόλου τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν στρατιωτικά. Φυσικά τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Ωστόσο μόνο με εκκλήσεις για τήρηση των πυρηνικών συμφωνιών με το Ιράν οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να καταφέρουν πολλά και ακόμα λιγότερα θα καταφέρουν όσον αφορά μια βεβιασμένη απόσυρση από το Ιράκ. Θα αντιπαρατεθούν όμως με τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Αντολή, ακόμα και εάν έχουν επιρροή ή όχι. Και δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά γεωγραφίας».
Η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger επικεντρώνεται στο ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στη Μέση Ανατολή και γράφει: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει την Αμερική σαν μια υπεροπτική υπερδύναμη. Και τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Ο μηχανισμός είναι απλός. Όση περισσότερη αξιοπιστία χάνουν οι Αμερικανοί τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος της Ρωσίας ως εγγυητής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν, οι οποίοι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα θα πρέπει καλώς ή κακώς να συνεργαστούν με τον Πούτιν για να αποκτήσουν επιρροή στην κρίση του Ιράν».
Τουρκικά σχολεία στη Γερμανία
Η πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει σχολεία στη Γερμανία σχολιάζεται ευρέως στο γερμανικό Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Τουρκία θέλει να κάνει αυτό που κάνει εδώ και καιρό η Γερμανία. Θέλει να ιδρύσει εδώ σχολεία τα οποία δεν προορίζονται μόνο για τα παιδιά των διπλωματών. Για να προσδώσει κύρος στην απαίτησή της αυτή, η τουρκική κυβέρνηση έθεσε υπό αμφισβήτηση τη Γερμανική Σχολή στη Σμύρνη. Στα σχολεία αυτά, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αποστέλλονται Γερμανοί δάσκαλοι σύμφωνα με το πρόγραμμα διδασκαλίας των γερμανικών κρατιδίων. Τώρα η Τουρκία ζητάει το ίδιο να συμβεί στη Γερμανία. Σε αυτό δεν υπάρχει γενικά κάποια ένσταση. Η απαίτηση όμως έρχεται σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση έχει κλονιστεί».
Για το ίδιο θέμα η Passauer Neue Presse έχει διαφορετική άποψη και σημειώνει: «Το καθεστώς Ερντογάν έχει πολλές φορές αποδείξει ότι η παρουσία του στη Γερμανία και την Ευρώπη χρησιμοποιεί την προπαγάνδα για τους πολιτικούς του σκοπούς. Η κατάσταση των γερμανικών και τουρκικών σχολείων στο εξωτερικό είναι διαφορετική. Ενώ στην Τουρκία ζουν μερικές χιλιάδες Γερμανοί χωρίς να έχουν κάποια πολιτική ατζέντα, εδώ στη χώρα ζουν τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Ακόμα και εάν τα τουρκικά σχολεία τυπικά τηρούν το γερμανικό δίκαιο, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να γαλουχηθούν εθνικιστές. Η απαίτηση για εγρήγορση είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη».
Μαρία Ρηγούτσου
- Στο top-10 των σκόρερ της Ευρώπης ο Ελ Κααμπί – Πρώτος ο Γιόκερες (vid)
- Γάζα: Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινά πλήγματα – Η βροχή «πνίγει» τους εκτοπισμένους
- Απάτη: Παρίστανε τον Παύλο Γλύξμπουργκ για να πάρει χρήματα από ηλικιωμένους – Τι καταγγέλλει 74χρονος
- Αποκαθίσταται φραγμένος αγωγός στο Αιγάλεω, για χρόνια φραγμένος
- Η αμυντική ικανότητα της Κύπρου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ
- Ανησυχία για τα αιωρούμενα σωματίδια στα Ιωάννινα