Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ: Λάμποντας στη σκιά του Προέδρου
Από την Ελεονόρα Ρούσβελτ μέχρι την Μελάνια Τραμπ, οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ καλούνται να συμπληρώσουν – ή να διαμορφώσουν – την εικόνα του Προέδρου.
Αν η γυναίκα του Καίσαρα έπρεπε όχι μόνο να είναι, αλλά και να δείχνει τίμια, η γυναίκα του Προέδρου των ΗΠΑ έχει πολύ περισσότερες υποχρεώσεις. Διαρκώς κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, οι Πρώτες Κυρίες ιστορικά έχουν κληθεί να ανταποκριθούν σε ένα πλήθος απαιτήσεων: Να αποτελούν σύμβολα του στυλ, χωρίς να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά. Να ενσαρκώνουν το εκάστοτε ιδεώδες της Αμερικανίδας γυναίκας χωρίς να μοιάζουν προσποιητές. Να εκφράζουν πολιτικό λόγο και να αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες, όχι όμως τόσες ώστε να φαίνεται πως ασκούν ουσιαστική εξουσία.
Μέσα σε αυτό το μάλλον στενό καλούπι, επιχείρησαν να χωρέσουν με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία πολλές γυναίκες. Νοικοκυρές (που βρέθηκαν) σε απόγνωση, γυναίκες καριέρας που υποχρεώθηκαν σε υποχωρήσεις, άλλες ώθησαν τους συζύγους τους στη διεκδίκηση του αξιώματος και άλλες ήταν – στην καλύτερη περίπτωση – διστακτικές απέναντι στην προοπτική.
Η κάθε μία έδωσε τη δική της ερμηνεία στον ρόλο της και άφησε τη δική της παρακαταθήκη.
Ελεονόρα Ρούσβελτ
Υπήρξε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ από το 1933 έως το 1945, δηλαδή για περισσότερο καιρό από οποιαδήποτε άλλη. Σε αυτό το διάστημα μεταμόρφωσε εντελώς τον ρόλο της.
- Ήταν ανηψιά του Προέδρου Θίοντορ Ρούσβελτ, ενώ ο σύζυγός της Φραγκλίνος Ρούσβελτ ήταν πέμπτος της ξάδελφος.
- Ο γάμος της σημαδεύτηκε από πολλές δυσκολίες, οι οποίες φάνηκαν από την πρώτη στιγμή. Το ζευγάρι ζούσε αρχικά μαζί με τη μητέρα του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η οποία ήθελε να ελέγχει τα πάντα, από τη διακόσμηση μέχρι την ανατροφή των παιδιών.
- Μετά την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης του Φραγκλίνου Ρούσβελτ με την Λούσυ Μέρσερ, ο γάμος τους ουσιαστικά κατέρρευσε, και διατηρήθηκε κυρίως ως όχημα για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους.
- Όταν ο σύζυγός της προσβλήθηκε από μια παραλυτική ασθένεια (τότε πίστευαν πως επρόκειτο για πολιομυελίτιδα) ήταν εκείνη που τον ώθησε να μην εγκαταλείψει την πολιτική του καριέρα. Μάλιστα άρχισε να παρίσταται και να μιλά εκ μέρους του σε εκδηλώσεις.
- Δεν ήθελε να αναλάβει τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας, καθώς για τις προκατόχους της αυτό είχε σημάνει το τέλος των όποιων προσωπικών τους φιλοδοξιών. Ο ενεργός ρόλος που κατέληξε να διαδραματίζει μεταμόρφωσε τον θεσμό, όμως την έκανε αντιδημοφιλή κατά τη διάρκεια της θητείας της.
- Η επιρροή της ήταν τεράστια. Στις αρχές του 1933 είχε συναντήσει και καθησυχάσει βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι διαδήλωναν. Την προηγούμενη χρονιά ο Πρόεδρος Χούβερ τους είχε αντιμετωπίσει μέσω του ιππικού, το οποίο τους είχε απωθήσει με ρίψη δακρυγόνων. Αργότερα, ένας από τους διαδηλωτές σχολίασε: «Ο Χούβερ έστειλε τον στρατό, ο Ρούσβελτ τη γυναίκα του».
- Πολλές φορές είχε διαφωνήσει δημόσια με τον σύζυγό της, και μάλιστα για καίρια ζητήματα. Μεταξύ αυτών, είχε καταδικάσει τον εγκλεισμό των Ιαπωνοαμερικανών πολιτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά το Περλ Χάρμπορ, ενώ είχε υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Το τελευταίο έπληξε τη δημοτικότητά της μεταξύ των λευκών του Νότου. Ωστόσο, προσέλκυσε τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι ως τότε ψήφιζαν Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, στο Δημοκρατικό κόμμα. Αυτή η παράδοση επιβιώνει μέχρι σήμερα.
- Φημολογείται πως και η ίδια η Ελεονόρα Ρούσβελτ είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες. Ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί αμετάκλητα από την ιστορική έρευνα.
Μπες Τρούμαν
Η Μπες Τρούμαν, σύζυγος του Χάρι Τρούμαν, υπήρξε πρώτη κυρία των ΗΠΑ από το 1945 έως το 1953. Όταν πέθανε, το 1982, ήταν η μακροβιότερη Πρώτη Κυρία στην ιστορία.
- Παντρεύτηκε τον Χάρι Τρούμαν στις 28 Ιουνίου του 1919, ωστόσο της είχε κάνει πρόταση γάμου ήδη από το 1911. Τότε του είχε αρνηθεί και εκείνος αποφάσισε να μην επαναλάβει την πρότασή του μέχρι να αποκτήσει περισσότερα χρήματα.
- Η Μπες Τρούμαν αντιμετώπιζε αρνητικά τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Σε αντίθεση με την προκάτοχό της, όμως, αιτία για αυτό ήταν το γεγονός ότι θα την έθετε στα φώτα της δημοσιότητας, στερώντας της την ιδιωτικότητά της.
- Αν και φρόντισε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, έκανε τα απολύτως απαραίτητα. Μάλιστα, δεν βρισκόταν καν στην Ουάσινγκτον για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του συζύγου της.
- Έδωσε μόνο μία συνέντευξη τύπου στα χρόνια που πέρασε στον Λευκό Οίκο. Ζήτησε να της δώσουν εκ των προτέρων τις ερωτήσεις, απάντησε τις περισσότερες μονολεκτικά, ενώ η φράση που είπε περισσότερο από όλες ήταν: «Ουδέν σχόλιον».
- Όταν τη ρώτησαν τι θα ήθελε να κάνουν μετά τη λήξη της θητείας του Χάρι Τρούμαν, εκείνη αποκάλυψε πως ήθελε απλώς να γυρίσει στην πόλη καταγωγής της.
Μέιμι Άιζενχάουερ
Υπήρξε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ από το 1953 έως το 1961, στο πλάι του συζύγου της Ντουάιτ («Άικ») Αϊζενχάουερ.
- Παντρεύτηκαν λίγους μήνες αφού γνωρίστηκαν, όταν η Μέιμι ήταν μόλις 19 ετών.
- Εξαιτίας της στρατιωτικής του ιδιότητας μετακόμισαν 27 φορές μέχρι να εγκατασταθούν στον Λευκό Οίκο, ζώντας σε πολλά διαφορετικά μέρη, από τον Παναμά μέχρι τις Φιλιππίνες.
- Ως πρώτη κυρία έγινε διάσημη για το στυλ και την κοινωνικότητά της. Μάλιστα, κάθε χρόνο συγκαταλεγόταν στις πιο καλοντυμένες γυναίκες της χρονιάς σε όλη τη διάρκεια της «θητείας» της.
- Το «Mamie Look» όπως έγινε γνωστό, συμπεριλάμβανε φουσκωτές φούστες, πέρλες, καπελάκια και μαλλιά κομμένα σε καρέ με αφέλειες. Ουσιαστικά, ήταν μια μετατροπή του μεταπολεμικού «New Look» του οίκου Dior.
- Η Μέιμι αγαπούσε μια συγκεκριμένη απόχρωση του ροζ, την οποία χρησιμοποιούσε τόσο στα ρούχα της όσο και στη διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Προς τιμήν της, το συγκεκριμένο χρώμα πήρε το όνομα «Ροζ της Πρώτης Κυρίας» ή «Ροζ της Μέιμι» και έγινε εξαιρετικά δημοφιλές σε ρούχα, οικιακά σκεύη και στη διακόσμηση… των μπάνιων.
- Έπασχε από το Σύνδρομο Meniere, το οποίο προσβάλλει τα αυτιά και δημιουργεί προβλήματα ισορροπίας. Αυτό δημιούργησε τη φήμη πως ήταν αλκοολική.
- Δεν συμπαθούσε καθόλου τους Κένεντι. Αυτό είναι εμφανές και από το εξής περιστατικό: Όταν οι Κένεντι επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του JFK, η Τζάκι είχε μόλις υποβληθεί σε καισαρική τομή. Παρ’ όλα αυτά, η Μέιμι δεν την ενημέρωσε πως υπήρχε διάθεσιμο αναπηρικό αμαξίδιο. Η Τζάκι δεν έδειξε πόσο υπέφερε, μέχρι που κατέρρευσε όταν έμεινε μόνη της. Όταν ρώτησαν αργότερα την Μέιμι γιατί δεν της το πρόσφερε, εκείνη απάντησε: «Δεν μου το ζήτησε».
Τζάκι Κένεντι Ωνάση
Υπήρξε Πρώτη Κυρία από το 1960 μέχρι και τη δολοφονία του συζύγου της, Τζον Κένεντι, το 1963. Καθώς ανέλαβε τον ρόλο της σε ηλικία 31 ετών, έγινε μία από τις τρεις νεότερες πρώτες κυρίες στην ιστορία των ΗΠΑ.
- Μιλούσε τέσσερις γλώσσες ενώ είχε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας.
- Όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, επελέγη ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες γυναίκες για μια θέση πρακτικής άσκησης στην αμερικανική Vogue. Ωστόσο, την πρώτη μέρα της στη δουλειά η αρχισυντάκτρια τη συμβούλευσε να τα παρατήσει, καθώς κατά τη γνώμη της ήταν πολύ μεγάλη για να παραμένει ανύπαντρη. Η Τζάκι τότε ήταν 22 ετών. Άκουσε τη συμβουλή της αρχισυντάκτριας και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον μετά από μία μόλις ημέρα δουλειάς.
- Γνώρισε τον JFK μέσω ενός κοινού φίλου τους και τη γοήτευσε αμέσως, εξαιτίας της εμφάνισής του, της ευγένειάς του, του μυαλού και του πλούτου του.
- Στην καμπάνια του Κένεντι για την υποψηφιότητά του ως μέλος του Κογκρέσου, το κοινό ήταν διπλάσιο όταν στο πλάι του εμφανιζόταν η Τζάκι. Ο ίδιος την χαρακτήρισε «απλώς ανεκτίμητη«.
- Αν έμεινε για κάτι στην ιστορία, αυτό ήταν πάνω από όλα το εξαιρετικό γούστο της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρώτη Κυρία, η Τζάκι προτιμούσε τις καθαρές γραμμές, επιλέγοντας φούστες που έφταναν ως τη μέση του γονάτου, μανίκια τριών τετάρτων, αυστηρές ζακέτες, χαμηλά τακούνια και καπελάκια. Χάρη σε εκείνη, αυτά τα κομμάτια απέκτησαν τρομερή δημοτικότητα.Το ίδιο συνέβη και με το χαρακτηριστικό κούρεμά της, το οποίο έχει περιγραφεί ως «μια ενήλικη εκδοχή των μαλλιών ενός μικρού κοριτσιού».
- Το στυλ της δεν σχολιαζόταν μόνο θετικά. Η προτίμησή της προς τους Γάλλους σχεδιαστές αλλά και τα υπέρογκα ποσά που δαπανούσε έγιναν αιτία για ένα πλήθος αρνητικών σχολίων.
- Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Λευκό Οίκο φρόντισε για την αποκατάσταση του κτιρίου. Μέσα από αυτό φιλοδοξούσε να διατηρήσει την ιστορία του, αλλά και να το κάνει επίκεντρο της αμερικανικής τέχνης.
- Πριν την έλευση των Κένεντι στον Λευκό Οίκο, οι πρώην πρόεδροι συνήθιζαν στο τέλος της θητείας τους να παίρνουν μαζί τους τα έπιπλα της αρεσκείας τους.
- Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι, η Τζάκι καθόταν ακριβώς δίπλα του στην προεδρική λιμουζίνα. Μετά από απαίτησή της, ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου του.
- Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, η Τζάκι παρέστη αμέσως μετά στην ορκομωσία του νέου προέδρου (αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κένεντι) Λύντον Τζόνσον. Αρνήθηκε να αλλάξει ρούχα και λέγεται ότι δήλωσε μετανιωμένη που έπλυνε το πρόσωπο και τα χέρια της από τα αίματα. Όπως είπε η ίδια στην Λέιντι Μπερντ Τζόνσον: «Θέλω να δουν τι έκαναν στον Τζακ».
- Έχει υπάρξει 27 φορές στην ετήσια λίστα του Gallup για τα 10 πιο δημοφιλή πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Οι μόνοι που έχουν εκπροσωπηθεί περισσότερες φορές είναι ο Μπίλι Γκράαμ και η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Λέιντι Μπερντ Τζόνσον
Υπήρξε Πρώτη Κυρία από το 1963, όταν ο σύζυγός της Λύντον Τζόνσον ορκίστηκε Πρόεδρος μετά τη δολοφονία Κένεντι, μέχρι και το 1969. Ήταν εξαιρετικά μορφωμένη για την εποχή της και πολύ ικανή επιχειρηματίας.
- Το πραγματικό της όνομα ήταν «Κλώντια». Χρωστούσε το παρατσούκλι Λέιντι Μπερντ, το οποίο σημαίνει «Πασχαλίτσα» στη νταντά της. Ο Λύντον Τζόνσον την αποκαλούσε «Μπερντ» και αυτό ήταν και το όνομα που χρησιμοποίησε στην άδεια του γάμου τους.
- Ήταν η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη της. Όταν το συνειδητοποίησε, άφησε επίτηδες του βαθμούς της να πέσουν για να μην χρειαστεί να βγάλει λόγο στο τέλος της χρονιάς.
- Είχε δύο πτυχία: Ιστορίας και Δημοσιογραφίας.
- Όταν γνώρισε τον Λύντον Τζόνσον ένιωσε να έλκεται από εκείνον «όπως μια πεταλούδα από τη φωτιά», όπως είχε δηλώσει η ίδια.
- Ο Λύντον Τζόνσον της έκανε πρόταση γάμου στο… πρώτο ραντεβού. Εκείνη ήταν διστακτική, εκείνος επίμονος και τελικά δέχτηκε 10 εβδομάδες αργότερα.
- Χρηματοδότησε την καμπάνια του συζύγου της, αξιοποιώντας 100.000 δολλάρια από την κληρονομιά της. Επένδυσε άλλα 17,500$ για την αγορά ενός ραδιοφωνικού σταθμού, ενώ αργότερα αγόρασε και ένα τηλεοπτικό κανάλι.
- Ο Λύντον Τζόνσον ήταν αντίθετος με την αγορά τηλεοπτικού σταθμού. Εκείνη επέμεινε, θυμίζοντάς του ότι μπορεί να κάνει τα χρήματά της ό,τι εκείνη ήθελε. Τελικά, αυτή η επιχειρηματική κίνηση τους έκανε εκατομμυριούχους.
- Η Λέιντι Μπερντ Τζόνσον είναι η πρώτη Πρώτη Κυρία που έγινε εκατομμυριούχος με ίδια μέσα πριν την εκλογή του συζύγου της.
- Ως Πρώτη Κυρία εφάρμοσε ένα σχέδιο εξωραϊσμού, φυτεύοντας εκατομμύρια λουλούδια. Σύνθημά της ήταν «Όπου ανθίζουν λουλούδια, το ίδιο κάνει και η ελπίδα».
- Ουσιαστικά εφηύρε τον ρόλο της σύγχρονης Πρώτης Κυρίας. Ήταν η πρώτη που είχε πολυάριθμο προσωπικό και δικό της πρόγραμμα, αλλά και η πρώτη που έγραψε βιβλίο για τα χρόνια της στον Λευκό Οίκο.
Πατ Νίξον
Υπήρξε Πρώτη Κυρία από το 1969 έως και το 1974, όταν ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από την προεδρία στη σκιά του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.
- Ενδέχεται να είναι η Πρώτη Κυρία που εργάστηκε περισσότερο από όλες κατά τη νεότητά της. Προερχόμενη από φτωχή οικογένεια, πέρασε από πολυάριθμες δουλειές για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της. Μεταξύ άλλων υπήρξε πωλήτρια φαρμακείου, δακτυλογράφος και ταμίας.
- Οι τίτλοι σπουδών της αντιστοιχούν σε σημερινό μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, κάνοντάς την την πιο μορφωμένη Πρώτη Κυρία μέχρι το 1993 και την Χίλαρι Κλίντον.
- Επιπλέον, επί 25 χρόνια είχε και το ρεκόρ της πιο πολυταξιδεμένης Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.
- Γνωρίστηκε με τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος τότε ήταν ένας νεαρός δικηγόρος, σε μια θεατρική ομάδα που συμμετείχαν και οι δύο. Της ζήτησε να τον παντρευτεί την πρώτη φορά που βγήκαν μαζί.
- Την διεκδικούσε επί δύο χρόνια με κάθε τρόπο. Την αποκαλούσε «ατίθαση τσιγγάνα με κόκκινα μαλλιά», ενώ την πήγαινε με το αυτοκίνητό του ακόμη και στα ραντεβού της με άλλους άνδρες.
- Αν και υπήρξαν πάντοτε διακριτικοί στις δημόσιες εμφανίσεις τους, κατά κοινή ομολογία παρέμειναν ερωτευμένοι σε όλη τη διάρκεια του γάμου τους.
- Η Πατ χρησιμοποιήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς ως σύμβολο της ιδανικής Αμερικανίδας γυναίκας, σε αντιπαραβολή με τις φεμινίστριες του Δεύτερου Κύματος. Είχε ανακηρυχθεί Νοικοκυρά της Χρονιάς, Μητέρα της Χρονιάς και Ιδανική Νοικοκυρά του Έθνους.
- Προώθησε την ιδέα των γυναικών σε θέσεις εξουσίας, ενώ είχε δηλώσει υπέρ των αμβλώσεων.
- Οι επικριτές της την αποκαλούσαν «Πλαστική Πατ», αναφερόμενοι στο γεγονός ότι έμοιαζε συχνά προσποιητή.
Μπέττυ Φορντ
Διατέλεσε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ από το 1974 έως το 1977, στο πλάι του συζύγου της, προέδρου Τζέραλντ Φορντ. Ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες Πρώτες Κυρίες στην ιστορία, καθώς μιλούσε ανοιχτά για ένα πλήθος θεμάτων που αποτελούσαν – και αποτελούν – ταμπού.
- Είχε σπουδάσει χορό στο πλευρό της Μάρθα Γκράχαμ, ενώ είχε εργαστεί ως μοντέλο για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της.
- Παντρεύτηκε τον Τζέραλντ Φορντ το 1948, λίγο πριν την πρώτη εκλογή του ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της είχε ζητήσει να καθυστερήσουν για λίγο τον γάμο, καθώς κατά τα λεγόμενά του, δεν ήξερε αν οι ψηφοφόροι του θα ενέκριναν τον γάμο του με μια «χωρισμένη πρώην χορεύτρια».
- Υπήρξαν ένα από τα πιο εκδηλωτικά προεδρικά ζευγάρια στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς ποτέ δεν έκρυβαν την αγάπη και την εκτίμηση που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο. Παρέμειναν παντρεμένοι για 58 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φορντ.
- Έχει μείνει στην ιστορία πάνω από όλα για τον αυθορμητισμό με τον οποίο συνήθιζε να μιλά. Μεταξύ άλλων ήταν ανοιχτά υπέρ της έκτρωσης, δηλωμένη φεμινίστρια, ενώ συζητούσε χωρίς επιφύλαξη για θέματα ταμπού όπως η μαριχουάνα και το προγαμιαίο σεξ.
- Κάποτε είχε δηλώσει ότι δεν φταίει εκείνη που τη ρωτούν για τα πάντα, σημειώνοντας ότι το μόνο που δεν την έχουν ρωτήσει είναι πόσο συχνά κάνει σεξ με το σύζυγό της. «Και αν με ρωτούσαν», συμπλήρωσε, «η απάντηση θα ήταν: όσο συχνότερα γίνεται«.
- Αρκετά συντηρητικά μέλη των Ρεπουμπλικανών είχαν ζητήσει την παραίτησή της, λέγοντας ότι «δεν είναι κυρία». Ωστόσο, η δημοτικότητά της παρέμεινε στο υψηλότατο 75%.
- Λίγο μετά την εκλογή του συζύγου της υπέστη μαστεκτομή εξαιτίας της εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Εκείνη την εποχή, η συγκεκριμένη ασθένεια δεν συζητιόταν ανοιχτά, εκείνη όμως επέλεξε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα. Χάρη σε εκείνη, οι μαστογραφίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά.
- Αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει μετά από παρέμβαση της οικογένειάς της. Μετά από την εμπειρία της, την οποία επίσης επέλεξε να καταστήσει δημόσια, ίδρυσε το γνωστό κέντρο αποτοξίνωσης, το οποίο εξακολουθεί να φέρει το όνομά της.
Ρόζαλιν Κάρτερ
Υπήρξε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ από το 1977 έως το 1981, στο πλευρό του συζύγου της, Προέδρου Τζίμμυ Κάρτερ.
- Προερχόταν από φτωχή οικογένεια, πράγμα που η ίδια υποστήριζε πως δεν είχε καταλάβει για πολλά χρόνια, καθώς «κανείς άλλος γύρω μας δεν είχε χρήματα, οπότε πιστεύαμε ότι είμαστε σε καλή κατάσταση».
- Ήταν άριστη μαθήτρια, όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
- Ως Πρώτη Κυρία της Τζόρτζια, όταν ο Τζίμμυ Κάρτερ ήταν ακόμη Κυβερνήτης, ασχολήθηκε κυρίως με την προώθηση προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας. Πολλές από τις προτάσεις της επιτροπής στην οποία συμμετείχε μετατράπηκαν σε νόμους.
- Η Ρόζαλιν δήλωσε εξ αρχής ότι δεν είχε σκοπό να είναι η τυπική πρώτη κυρία που περιοριζόταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
- Υποστήριζε τις πολιτικές και προσωπικές επιλογές του συζύγου της, ενώ ήδη από τον πρώτο καιρό ήταν παρούσα στα υπουργικά συμβούλια. Η πρωτοβουλία για αυτό είχε ληφθεί από τον Τζίμμυ Κάρτερ, όταν του έκανε διεξοδικές ερωτήσεις με αφορμή ένα δημοσίευμα.
- Οι επικριτές της την χαρακτήριζαν υπερβολικά οργανωμένη και πειθαρχημένη, ενώ θεωρούσαν ότι επηρεάζει υπερβολικά τις αποφάσεις του συζύγου της.
- Οι δημοσιογράφοι την αποκαλούσαν «ατσάλινη μανόλια». Αιτία για αυτό ήταν η αντιπαραβολή της εύθραυστης και θηλυκής εμφάνισής της με την δυναμική της προσωπικότητα.
- Παροιμιώδης υπήρξε η αδιαφορία της για τη μόδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όταν ο σύζυγός της ορκίστηκε Πρόεδρος, εκείνη επέλεξε να φορέσει τα ίδια ρούχα με την ορκωμοσία του ως Κυβερνήτη.
Νάνσυ Ρέιγκαν
Διατέλεσε Πρώτη Κυρία στο πλευρό του Ρόναλντ Ρέιγκαν από το 1981 έως το 1989, με τον ρόλο της να παραμένει μάλλον αμφιλεγόμενος.
- Ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου και γνώρισε τον σύζυγό της μέσα από αυτή της την ιδιότητα. Εκείνος ήταν Πρόεδρος της Εταιρείας Ηθοποιών Κινηματογράφου, όταν εκείνη παρατήρησε ότι το όνομά της εμφανίστηκε στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ (αφορούσε ηθοποιούς που θεωρούνταν ότι είχαν κομμουνιστικές απόψεις ή δράση). Του απευθύνθηκε για να διαλευκάνει την υπόθεση, και εκείνος διαπίστωσε πως επρόκειτο για συνωνυμία με κάποια άλλη ηθοποιό.
- Έκτοτε άρχισαν να βγαίνουν και η σχέση τους πυροδότησε πολλά κουτσομπολιά. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν αρχικά δεν ήθελε να την παντρευτεί, καθώς είχε ήδη βιώσει ένα επώδυνο διαζύγιο. Παράλληλα έβλεπε και άλλες γυναίκες.
- Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίας τους ως προεδρικό ζεύγος, η Νάνσυ έγινε γνωστή για την προσήλωση και την τρυφερότητα με την οποία κοιτούσε τον Ρέιγκαν. Οι δημοσιογράφοι το αποκαλούσαν «το Βλέμμα».
- Η σχέση της με τα παιδιά της δεν ήταν εξίσου καλή. Κατά καιρούς είχε τσακωθεί ή αποξενωθεί με όλα, συνήθως για πολιτικούς λόγους.
- Έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τη μόδα, με αποτέλεσμα πολλοί να την συγκρίνουν με τη Τζάκι Κένεντι. Ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι πολλά από τα πολυτελή ρούχα που φορούσε της είχαν παραχωρηθεί από τους σχεδιαστές. Για τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αυτό αποτελεί παράβαση των κανονισμών περί χρηματισμού.
- Ταυτόχρονα, ο πολυτελής τρόπος ζωής της, η ανακαίνιση του Λευκού Οίκου και η επιλογή της να παρευρεθεί στον γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης για τις ΗΠΑ, πυροδότησαν κριτικές που τη θεωρούσαν αποκομμένη από την πραγματικότητα. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο απέκτησε το υποτιμητικό παρατσούκλι «Βασίλισσα Νάνσυ».
- Η πιο διάσημη πολιτική δράση της ήταν η δημιουργία του προγράμματος κατά των ναρκωτικών με τίτλο «Απλώς πες όχι». Το πρόγραμμα θεωρήθηκε από πολλούς ειδικούς ως απλοϊκό και ρατσιστικό, ενώ δεν φάνηκε να έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
- Μετά την απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της το 1981, άρχισε να συμβουλεύεται αστρολόγο για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Λέγεται πως το πρόγραμμα του Ρέιγκαν εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις… αστρολογικές προβλέψεις.
Μπάρμπαρα Μπους
Υπήρξε πρώτη κυρία από το 1981 έως το 1989, στο πλευρό του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου. Εκείνη και η Αμπιγκέιλ Άνταμς είναι οι μόνες γυναίκες που είδαν τόσο τους συζύγους όσο και τους γιους τους να γίνονται πρόεδροι των ΗΠΑ.
- Γνωρίστηκε με τον σύζυγό της όταν εκείνη ήταν 16 και εκείνος 17 ετών. Έπειτα από 18 μήνες σχέσης, εκείνος έφυγε για να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως πιλότος πολεμικού αεροσκάφους. Έδωσε το όνομά της σε τρία από τα αεροπλάνα του.
- Παντρεύτηκαν δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του και έμειναν μαζί για 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του.
- Όταν ο Μπους θήτευσε ως Διοικητής των Μυστικών Υπηρεσιών, δεν ήταν σε θέση να συζητά μαζί της λεπτομέρειες της δουλειάς του. Αυτό την έκανε να νιώθει απομονωμένη, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούσε ότι σε αντίθεση με άλλες γυναίκες της γενιάς της, δεν πραγματοποιούσε τους στόχους της. Έπεσε σε κατάθλιψη, την οποία αντιμετώπισε μέσα από τον εθελοντισμό και τους δημόσιους λόγους για τα χρόνια που είχε περάσει με τον σύζυγό της στην Κίνα.
- Υποστήριξε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, όμως προκάλεσε αντιδράσεις όταν μίλησε ανοιχτά για τη θετική της στάση απέναντι στο ζήτημα της άμβλωσης.
- Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία που πήρε ως πρώτη κυρία, σχετιζόταν με δράσεις αποτροπής του αναλφαβητισμού.
- Εκτός από τις αμβλώσεις, δήλωσε την υποστήριξή της για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη για ενημέρωση για τον ιό HIV και το AIDS.
- Σοκαρίστηκε από τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους μετά την εκλογή του Μπους. Για πολύ καιρό επέμενε να κινείται με ένα μικρό αυτοκίνητο αντί για την προεδρική λιμουζίνα. Ταυτόχρονα, επιθυμούσε να ταξιδεύει με τραίνο και επιβατικά αεροπλάνα, αντί για το προεδρικό αεροπλάνο. Το προσωπικό ασφαλείας δέχτηκε το μικρότερο όχημα, όμως πρόβαλε ενστάσεις για τη μετακίνησή της με μέσα μαζικής μεταφοράς. Εντέλει, εκείνη υποχώρησε όταν συνειδητοποίησε την καθυστέρηση που θα προκαλούνταν προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες.
Χίλαρι Κλίντον
Υπήρξε Πρώτη Κυρία στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον από το 1993 έως το 2001, ενώ έφτασε κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016, όταν ηττήθηκε εντέλει από τον Ντόναλντ Τραμπ.
- Αριστούχος μαθήτρια και πολιτικά ενεργή από μικρή ηλικία, η Χίλαρι αναμενόταν ανέκαθεν να κάνει πολιτική καριέρα. Η ίδια διηγείται συχνά μια ιστορία από την παιδική της ηλικία. Γύρω στο 1961, έστειλε ένα γράμμα στη ΝΑΣΑ ρωτώντας τι έπρεπε να κάνει για να γίνει αστροναύτης. Η απάντηση ήταν πως δεν θα μπορούσε να γίνει εξαιτίας του φύλου της. Τέτοιου είδους διακρίσεις συνόδευαν πολλές επιτυχίες των παιδικών της χρόνων, γεμίζοντάς την πείσμα αντί να την αποθαρρύνουν.
- Όταν ολοκλήρωσε τη σχολική της εκπαίδευση, ψηφίστηκε από τους συμμαθητές της ως το άτομο που είναι πιο πιθανό να καταλήξει επιτυχημένο.
- Μεγάλωσε σε οικογένεια Ρεπουμπλικάνων, πράγμα που διαμόρφωσε αρχικά την πολιτική της σκέψη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της άρχισε να αμφισβητεί την πολιτική της τοποθέτηση, κυρίως εξαιτίας των κρυπτορατσιστικών απόψεων που διαπίστωνε στις καμπάνιες των Ρεπουμπλικανών. Σύντομα προσχώρησε στο Δημοκρατικό Κόμμα.
- Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομική και ολοκλήρωσε τις σπουδές της μετ’ επαίνων. Εκφώνησε τον λόγο στην ορκωμοσία της. Στο τέλος του, οι συμφοιτητές της χειροκροτούσαν όρθιοι για επτά λεπτά.
- Ο Μπιλ Κλίντον της ζητούσε για χρόνια να παντρευτούν, όμως εκείνη αρνούνταν καθώς φοβόταν ότι θα έχανε την ταυτότητά της και πως οι προσωπικές της επιτυχίες θα αντιμετωπίζονταν ως απόρροια της σχέσης της μαζί του. Ως προς το δεύτερο, ενδέχεται να μην είχε άδικο.
- Είχε πολύ έντονο ρόλο ως Πρώτη Κυρία, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις και συγκροτώντας ένα συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας. Αν και πολλοί την επέκριναν για αυτό, ήδη από την καμπάνια του ο Μπιλ Κλίντον δήλωνε πως αν εκλεγεί, ο αμερικανικός λαός «θα πάρει δύο [προέδρους] στην τιμή του ενός».
- Ενεπλάκη σε μια σειρά σκανδάλων, όμως δεν καταδικάστηκε για κανένα, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων.
- Το 1998 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την Χίλαρι, εξαιτίας του λεγόμενου «σκανδάλου Λεβίνσκι«. Ο Μπιλ Κλίντον κατηγορήθηκε πως είχε συνάψει σχέση με την 22χρονη Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία έκανε τότε την πρακτική της άσκηση στον Λευκό Οίκο. Αρχικά, η Χίλαρι είχε ισχυριστεί πως επρόκειτο για μια σκευωρία των Ρεπουμπλικανών.
- Αργότερα, όταν αποδείχθηκε πως οι κατηγορίες ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, δήλωσε πως είχε πιστέψει την άρνηση του Μπιλ. Αν και η σχέση τους πέρασε σοβαρή κρίση, εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως θα στεκόταν στο πλευρό του συζύγου της.
- Η αντίδραση του κοινού στη στάση της ήταν ανάμεικτη. Άλλοι βρήκαν αξιοθαύμαστη την ψυχραιμία και την αξιοπρέπειά της, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι παρέμεινε στον γάμο της καθαρά από πολιτικό κυνισμό. Πάντως η δημοτικότητά της σκαρφάλωσε στο 70%, ποσοστό υψηλότερο από ποτέ.
Λόρα Μπους
Υπήρξε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ από το 2001 έως το 2009, στο πλευρό του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.
- Όταν ήταν 17 χρονών χτύπησε κατά λάθος με το αυτοκίνητό της έναν φίλο και συμμαθητή της, ο οποίος έχασε τη ζωή του. Απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, όμως το γεγονός τη σημάδεψε.
- Γνωρίστηκαν το 1977 και παντρεύτηκαν μέσα στην ίδια χρονιά. Ο Τζορτζ Μπους έχει δηλώσει πως ο γάμος του με τη Λόρα ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής του.
- Όταν της ζήτησε να τον παντρευτεί, η Λόρα Μπους του είπε «δέχομαι, με τον όρο ότι δεν θα με βάλεις να βγάλω λόγο σε κάποια περιοδεία σου». Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, όμως, έβγαλε τον πρώτο της λόγο για χάρη του.
- Μετά από την παρότρυνσή της, ο Μπους κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τον αλκοολισμό. Ο πατέρας της ήταν επίσης αλκοολικός και του ξεκαθάρισε πως δεν είχε σκοπό να ξαναζήσει μια αντίστοιχη οικογενειακή ζωή.
- Άτομα του περιβάλλοντός τους αναγνωρίζουν πως η Λόρα κατάφερε να μετατρέψει τον Μπους σε ένα πολύ πιο συγκροτημένο άτομο και να τον διαμορφώσει στο πρόσωπο που κατέληξε να είναι.
- Ως Πρώτη Κυρία προώθησε προγράμματα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, ενώ ξεκίνησε μια καμπάνια για την καρδιοπάθεια στις γυναίκες.
- Σε αντίθεση με τον σύζυγό της, ήταν πάντα εξαιρετικά δημοφιλής, με τα ποσοστά της δημοτικότητάς της να ξεπερνούν το 80%.
Μισέλ Ομπάμα
Η Μισέλ Ομπάμα υπήρξε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα από το 2001 έως το 2009. Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρώτη Κυρία στην ιστορία.
- Έχει πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όταν ετοιμαζόταν να καταθέσει αίτηση για το Πρίνστον, οι καθηγητές της στο σχολείο προσπάθησαν να την μεταπείσουν λέγοντάς της «να μην βάζει υπερβολικά υψηλούς στόχους».
- Γνωρίστηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα σε εργασιακό περιβάλλον, καθώς ήταν δύο από τους ελάχιστους Αφροαμερικανούς που εργάζονταν στη δικηγορική εταιρεία Sidley Austin LLP.
- Στήριξε έμπρακτα τον σύζυγό της σε όλες τις καμπάνιες που έκανε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, χωρίς ωστόσο να το απολαμβάνει. Όταν το αφεντικό της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο την ρώτησε αν υπήρχε κάτι που να της αρέσει σε αυτή τη διαδικασία, εκείνη του είχε απαντήσει πως παίρνει πολλές ιδέες για διακόσμηση καθώς μπαίνει σε αναρίθμητα σαλόνια.
- Αρχικά ήταν αρνητική στην υποψηφιότητα του Ομπάμα για την προεδρία, καθώς ανησυχούσε για τον τρόπο με τον οποίο θα επηρέαζε τις κόρες τους. Τελικά δέχτηκε, με τον όρο εκείνος να κόψει το κάπνισμα.
- Οι κυριότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως Πρώτη Κυρία σχετίζονταν με τη στήριξη των οικογενειών των Αμερικανών στρατιωτών, την υποστήριξη των γυναικών στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν καριέρα και οικογένεια, την ενθάρρυνση των πολιτών να υπηρετήσουν στον στρατό και την προώθηση των τεχνών.
- Πολλοί ήθελαν να δουν την Μισέλ να κατεβαίνει για την προεδρία. Η ίδια είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει: «Τρία πράγματα είναι βέβαια στη ζωή: Ο θάνατος, οι φόροι, και το γεγονός ότι η Μισέλ δεν θα κατέβει υποψήφια».
- Εκτός των άλλων, έχει γίνει διάσημη και για το στυλ της, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την Τζάκι Κένεντι. Η μεγάλη της αδυναμία είναι τα αμάνικα φορέματα, ενώ συνήθιζε να φορά δημιουργίες Αμερικανών αλλά και Αφρικανών σχεδιαστών.
Μελάνια Τραμπ
Η Μελάνια Τραμπ είναι η σημερινή Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η πρώτη Πρώτη Κυρία που δεν είχε εκ γενετής την Αμερικανική Ιθαγένεια και που η μητρική της γλώσσα δεν είναι τα Αγγλικά.
- Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σλοβενία και εργάστηκε ως μοντέλο από την ηλικία των 5 ετών.
- Γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ όταν εργαζόταν ως μοντέλο στο πρακτορείο του και ενόσω εκείνος βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου. Το 2006 έγινε η τρίτη σύζυγός του.
- Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του Τραμπ, η Μελάνια υπερασπίστηκε τις σκληρές του θέσεις στο ζήτημα της μετανάστευσης υποστηρίζοντας ότι η ίδια έφτασε στην Αμερική μέσω της νόμιμης οδού. Αργότερα, όμως, το Associated Press αποκάλυψε πως πληρώθηκε για δουλειές που είχε κάνει στις ΗΠΑ πριν την έκδοση της εργασιακής της βίζα. Ο Αμερικανικός νόμος τιμωρεί αυτή την παράβαση με απαγόρευση της αλλαγής στην μορφή της βίζα ή ακόμη και με απέλαση.
- Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε πως η Μελάνια Τραμπ έφερε τους γονείς της στις ΗΠΑ μέσω της «αλυσιδωτής μετανάστευσης», μιας πρακτικής που ο Τραμπ επιθυμεί να απαγορεύσει.
- Το 2016 έβγαλε λόγο σε ένα συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Μία παράγραφος αποδείχθηκε πως προερχόταν από τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2008. Αρχικά η Μελάνια ισχυρίστηκε πως είχε γράψει το κείμενο μόνη της, αργότερα όμως η λογογράφος της ανέλαβε την ευθύνη.
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά