Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στη Λιβύη: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη και ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης
H κατάπαυση του πυρός που πρότειναν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη αποδεικνύεται κενό γράμμα, εννέα και πλέον μήνες μετά την επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ που εδρεύουν στα ανατολικά
Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβιάσεις της και οι μάχες πλησίον της πρωτεύουσας, Τρίπολης, συνεχίζονται.
H κατάπαυση του πυρός που πρότειναν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας αποδεικνύεται κενό γράμμα, εννέα και πλέον μήνες μετά την επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ που εδρεύουν στα ανατολικά, αφού παραβιάστηκε με το που επιβλήθηκε, αποδεικνύοντας ότι η όποια απόπειρα θα είναι δύσκολη.
Στο πλαίσιο αυτό, διαδοχικές είναι οι επαφές που έχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, έστω την ύστατη στιγμή.
Την ίδια ώρα, Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγιέζ αλ Σαράτζ συνεχίζουν τις επαφές τους με τις συμμαχικές για τον καθένα χώρες. Ο επικεφαλής της «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GNA) βρέθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποίησε κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, έβαλε στο «τραπέζι» στρατιωτική ενίσχυση από την Αίγυπτο, σύμμαχο του Χαφτάρ, υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης.
Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής δήλωσε ότι «η χώρα του ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει την παρέμβαση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, εάν λάβει χώρα ξένη παρέμβαση στη Λιβύη», εννοώντας προφανώς την Τουρκία.
Επίσης, η «Αλ Αχράμ» καταγράφει στο ρεπορτάζ της ότι ο Ίσα ανέφερε πως «η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη άνοιξε την πόρτα στις τρομοκρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τον έλεγχο της Λιβύης», καταλήγοντας ότι «τα μνημόνια που συνήφθησαν με την Τουρκία δεν έλαβαν την έγκριση του Κοινοβουλίου της Λιβύης και γι’ αυτό πρέπει να θεωρηθούν άκυρα και κενά περιεχομένου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».
Μισέλ σε Αλ Σίσι: Μοναδικός τρόπος για τη Λιβύη η πολιτική διαδικασία
Υπέρ της πολιτικής λύσης για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη πάντως, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο κ. Μισέλ, προερχόμενος από την Τουρκία όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο από την εκλογή του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κρίση στη Λιβύη ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης των κ.κ. Μισέλ και Αλ Σίσι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως η πολιτική διαδικασία είναι ο μοναδικός τρόπος προς τα εμπρός και πως οι Λίβυοι πρέπει να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον τους.
Και οι δύο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία του Βερολίνου και στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ που είναι κεντρικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική λύση.
Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν
Τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.
Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τη γραμματεία ενημέρωσης της Άγκυρας, συζήτησαν επίσης για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη στο Βερολίνο. «Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα έχουν επιτυχία και σύντομα θα στείλουμε προσκλήσεις για διάσκεψη στο Βερολίνο» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.
Εύθραυστη η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη
Ωστόσο προς το παρόν οι όποιες αποφάσεις για κατάπαυση του πυρός φαίνεται πως «σκοντάφτουν» στο εσωτερικό της Λιβύης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της. Τελευταίο παράδειγμα η κατάρριψη τουρκικού drone, το οποίο φέρεται να εκτόξευσε πυραύλους, όπως ανακοίνωσε οΛιβυκό Εθνικός Στρατός (LNA).
Νωρίτερα, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή αποδείχθηκε γρήγορα πολύ εύθραυστη, αφού από τις πρώτες ώρες υπήρχαν αναφορές για ανταλλαγή πυρών στα προάστια της Τρίπολης, σύμφωνα με το Reuters.
«Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων» είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από τη γενική διοίκηση του LNA.
Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις «πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου», αλλά ότι «ανανεώνει τη δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της».
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είναι ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ