Λιβύη : Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός
Πριν λίγο, ο στρατηγός Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα στην ανατολική Λιβύη, στρατάρχη Χαφτάρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.
H κατάπαυση του πυρός αφορά μόνο στην Τρίπολη και όχι στην πόλη της Μισράτας, όπου επίσης προελαύνει ο στρατός του Χάφταρ.
Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα όπλα θα σιγήσουν στις 00:01 (τοπική ώρα) την 12η Ιανουαρίου.
Είχε προηγηθεί επικοινιωνία Πούτιν – Ερντογάν
Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξάλλου, στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί την Κυριακή και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.
Η ρωσο-τουρκική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλάντιμιρ Πούτιν για εκεχειρία στη Λιβύη.
Οι ηγέτες των δύο χωρών που υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον εμφύλιο στη Λιβύη – ο πρώτος τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο δεύτερος των στρατό της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ – έδωσαν τα χέρια, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου.
Ερντογάν και Πούτιν κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο λιβυκό ζήτημα να συζητήσουν και να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
Είχε αρνηθεί αρχικά ο Χαφτάρ
Ο Λίβυος στρατάρχης είχε αρχικά αρνηθεί το αίτημα των ηγετών της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης καλωσόρισε την πρωτοβουλία Ρωσίας – Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως θα συνεχίσει την επίθεση στην Τρίπολη, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα Ερντογάν – Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση θα γίνει με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο, αφότου οι τρομοκράτες αφοπλιστούν και συλληφθούν για τα εγκλήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως «εκτιμούμε και σεβόμαστε την πρόταση του ρώσου προέδρου, ωστόσο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των τρομοκρατών οι οποίοι δέχονται ενισχύσεις από μια συγκεκριμένη χώρα».
Μάλιστα, ο Χαφτάρ είχε συνεχίσει την προέλασή του, με τις δυνάμεις του να προωθούνται προς τα περίχωρα της Τρίπολη.
Η διπλωματική προσπάθεια της Ρώμης
Η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε σε συνομιλίες τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Ρώμη.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Κόντε συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.
«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε ο Κόντε.
Πρόσθεσε ότι «η χώρα του εργάσθηκε πάντα με συνοχή, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης».
«Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Σάρατζ ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».
Η κυβέρνηση της Ρώμης επανέλαβε, ουσιαστικά, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός.
Από την μεριά του, ο Αλ Σάρατζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».
«Η συμμετοχή του Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο. Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τέλος, απέρριψε κάθε είδους στρατιωτική λύση για την Λιβύη.
Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δέχεται την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Χάφταρ.
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα