Αντικειμενικές αξίες : Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την αναπροσαρμογή
Τον Μάιο αναμένεται να έρθει η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες
Τον Μάιο αναμένεται να έρθει η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Έτσι με διαδικασίες – εξπρές θα ανατεθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών σε εκτιμητές, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα την προηγούμενη Παρασκευή και θα μείνει ανοικτή ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, «το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα», ενώ μετά την «κόμπλα» του 2018, όταν οι εκτιμητές δεν πλησίαζαν τις δύσκολες περιοχές λόγω ανεπαρκών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών στη φετινή προκήρυξη δίνει τη δυνατότητα επιλογής ακόμα και του συνόλου της Επικράτειας.
Η ευθυγράμμιση αυτή θεωρείται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς εξαιρετικής σημασίας για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της παροικονομίας και της υποφορολόγησης σημαντικής αξίας ακινήτων αλλά και της ουσιαστικής χάραξης κοινωνικής πολιτικής στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας.
Οι αντικειμενικές αξίες
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 3.000-3.500 περιοχές που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Κτηματολόγιο, τους δήμους, τα μεσιτικά γραφεία, τους λογιστές και τους συμβολαιογράφους δείχνουν τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην αγορά των συγκεκριμένων περιοχών.
Σε περιοχές που βρίσκονται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Πόρτο Χέλι οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων απέχουν έτη φωτός από τις εμπορικές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Αντίθετα, σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου.
Και αυτό γιατί η Εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών – ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της περιφέρειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους σε πλασματικές αξίες.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.
Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις