Κεραμέως στους FT: Έτσι θα έρθουν ξένοι φοιτητές στην Ελλάδα, συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια
Η Νίκη Κεραμέως εκφράζει την εκτίμηση ότι έως το 2024 περίπου 40.000 έως 50.000 ξένοι φοιτητές θα συμμετέχουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μαθημάτων κλασικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και αρχαίας ιστορίας
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της για να προσελκύσει Κινέζους και άλλους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμιά της, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή τους στους Financial Times η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι έως το 2024 περίπου 40.000 έως 50.000 ξένοι φοιτητές θα συμμετέχουν σε αγγλόφωνα προγράμματα μαθημάτων κλασικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και αρχαίας ιστορίας.
«Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφείς ως θεσμοί. Θέλουμε την διεθνοποίησή τους και την ανάδειξη της χώρας σε κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης στην ΝΑ Ευρώπη» αναφέρει η κ. Κεραμέως. «Εργαζόμαστε με τους ακαδημαϊκούς θεσμούς, κυβερνήσεις και μέσω προσωπικών επαφών με πανεπιστήμια του εξωτερικού» εξηγεί, υπογραμμίζοντας ότι σε όσα πανεπιστήμια συμμετάσχουν θα προσφερθεί έξτρα κρατική χρηματοδότηση».
Συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια
Τα μέτρα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών συγκαταλέγονται στις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προετοιμάζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρουν οι FT.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα δίνει έμφαση τόσο στην προσέλκυση κινέζων φοιτητών όσο και σε fast track συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. «Όποτε ταξιδεύω στο εξωτερικό προσπαθώ να επισκεφθώ πανεπιστήμια προκειμένου να να ανοίξω διαύλους επικοινωνίας και να περάσω το μήνυμα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την καθιέρωση διεθνών συνεργασιών στην εκπαίδευση» αναφέρει η κ. Κεραμέως.
Παράλληλα, η υπουργός σημειώνει πως στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αποκτήσουν και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, δίνοντας για παράδειγμα κίνητρα για δωρεές, με συνεργασίες ιδιωτικού- δημοσίου τομέα και έσοδα από πατέντες.
Η πρώτη συνεργασία δημοσίου – ιδιωτικού τομέα είναι ήδη στα σκαριά: ένα σχέδιο για την νέα εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης με δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 φοιτητών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις