Χαμός με εκλογικό νόμο και Πρόεδρο Δημοκρατίας
Εχει δημκιουργηθεί ένα “πικάντικο” σκηνικό που έχει “γαργαλίσει” τα πολιτικά ένστικτα ενός ευρύτερου ακροατηρίου, αναζωπυρώνοντας έτσι τα ερωτήματα για το κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε πρόωρες εκλογές.
“Σπαρταριστή” παραμένει η σεναριολογία τόσο για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού, όσο και για πρόωρες κάλπες, με πρώτο στοιχείο την επιτάχυνση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, δεύτερο τη διατήρηση του πέπλου μυστηρίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τρίτο να μπει σε πειρασμό ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί νωρίτερα το θετικό πολιτικό momentum που έχει Νέα Δημοκρατία.
Αθροιστικά συνθέτουν ένα “πικάντικο” σκηνικό που έχει “γαργαλίσει” τα πολιτικά ένστικτα ενός ευρύτερου ακροατηρίου, αναζωπυρώνοντας έτσι τα ερωτήματα για το κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε πρόωρες εκλογές.
Το βασικό στοιχείο που δίνει λογική βαρύτητα στην εικασία για πρόωρες εκλογές – εκτός από το να καεί η απλή αναλογική- είναι η καλή πορεία της “γαλάζιας” διακυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας, πλην του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Η διατήρηση αυτής της ψήφου εμπιστοσύνης των πολιτών και όσο η απόδοση των οικονομικών δεικτών (συν της επίτευξης της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων) φέρνουν μία πραγματικότητα κατά την οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μίας προσφυγής σε εκλογές, για να κεφαλαιοποιηθεί στην κάλπη το θετικό momentum της ΝΔ , ανανεώνοντας μία ακόμα τετραετία.
Από την Ηρώδου Αττικού διαμηνύουν πρώτον πως ο εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στη χώρα. Δεύτερον, πως η χώρα δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές (το δήλωσε ξεκάθαρα και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος) παρά την έντονη σεναριολογία που θέλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «καίει», το 2020, την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η ολοκλήρωση των θεσμικών εκκρεμοτήτων, δηλαδή των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα και η προεδρική εκλογή, ξεκινά ένα νέο κύκλο για τον επόμενο σχεδιασμό και ξεκινά μία αφετηρία που θα δώσει συνέχεια στο στίγμα της 4ετους διακυβέρνησης.
Όσο, λοιπόν, η σεναριολογία διατηρείται, οι κυβερνητικές πηγές μπλοκάρουν τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού, θυμίζοντας τις δημόσιες αναφορές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνονται να προετοιμάζονται για το σενάριο των απλών πρόωρων εκλογών. Αυτό που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε διπλές εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική, ενώ επιμένουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Ο εκλογικός νόμος και τα κόμματα
Το μόνο σίγουρο είναι πως το κλιμακωτό μπόνους (με αφετηρία το 25%= 20 έδρες, έως 40%= 50 έδρες) δεν βρίσκει συμμάχους, όπως θα επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς μπορεί να μην έφεραν αποκαλύψεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδειξαν, όμως, τη μοναξιά της Νέας Δημοκρατίας στην κύρωση του εκλογικού νόμου. Ως εκ τούτου, ο νόμος δεν θα περάσει με τα 200 “ναι”, που απαιτείται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και η ψήφιση των αλλαγών στις 11 Ιανουαρίου θα γίνει, κυρίως, με τις γαλάζιες ψήφους, εξ ου και η διαδικασία εξπρές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή της απλής αναλογική, η οποία πέρασε επί διακυβέρνησής του, ενώ η επιμονή της κυβέρνησης στο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα προκάλεσε τη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Από την πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλο, δηλαδή της Ελληνικής Λύσης, αφήνεται ένα παράθυρο για ψήφισή του.
Να σημειωθεί πως στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση «κύριος γνώμονας είναι η θέσπιση ενός αξιόπιστου, διαφανούς, απλού και λειτουργικού πλαισίου που θα εισάγει ένα νέο πολιτικό σύστημα στην μετά κρίση Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, μία σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται επί βάσεων στερεών με την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής
Στην άλλη θεσμική εκκρεμότητα, που αφορά την προεδρική εκλογή, στόχευση είναι η επίτευξη ευρύτερης αποδοχής και συναινέσεων στο πρόσωπο που θεωρεί ο πρωθυπουργός κατάλληλο. Η ανακοίνωση πάντως του ονόματος θεωρείται θέμα ημερών, που ορίζεται χρονικά αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στις 22 Ιανουαρίου.
Από κυβερνητικής πλευράς ουδείς προαναγγέλλει ή δείχνει να γνωρίζει ποιον θα προτείνει τελικά ο πρωθυπουργός, ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν θα είναι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μία πρόταση που έρχεται εμμονικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως δεν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό η προεδρική εκλογή, ενώ ο τελευταίος χρησμός της Φώφης Γεννηματάς μιλά για πρόσωπο που ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης, ενώ η ίδια έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξει υποψηφιότητα προσώπου δεν προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Στην ονοματολογία των τελευταίων 24ωρων έχει ακουστεί ονόματα, όπως των Ευάγγελου Βενιζέλου, Λουκά Παπαδήμου, Τάσου Γιαννίτση, Νίκου Αλιβιζάτου, αλλά και της Μαρίας Δαμανάκη.
Υπενθυμίζεται πάντως, αυτό είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, στην τελευταία του συνέντευξη στο «Βήμα» πως “οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα.
Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση.
Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».
- Ελεύθερη η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Κολυδάς: ‘Ερχεται πτώση της θερμοκρασίας – «Κυριακή με πανωφόρια»
- Πυρηνική ενέργεια: Η εκλογή Τραμπ και οι μικροί αντιδραστήρες στα ελληνικά νησιά
- Η διακεκριμένη ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ «Βυρωνιώτισσα του Αιώνα»
- Τσουκάλας: Ο πολίτης πάει στο σούπερ μάρκετ και δεν του φτάνει το εισόδημα για επαρκή τρόφιμα
- Νέα Υόρκη: Ρομπότ πραγματοποίησε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με ΧΑΠ