ΕΣΠΑ στα Δικαστήρια: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να ξαναχαθεί
Τι ισχύει με το πρόγραμμα άσκησης στα δικαστήρια
Του Κωνσταντίνου Καρέτσου
Το πρόγραμμα άσκησης στα δικαστήρια που εισήχθη το 2011 με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και εκσυγχρονίστηκε στα πλαίσια του Κώδικα Δικηγόρων προέβλεπε την τοποθέτηση ασκουμένων δικηγόρων σε Γραμματείες Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, ενώ μετά από απόφαση των οργάνων διοίκησης οι ασκούμενοι δικηγόροι μπορούσαν ομοίως να διατίθενται σε Δικαστή ή Εισαγγελέα, προκειμένου να τους επικουρούν στα καθήκοντά τους.
Το πρόγραμμα αυτό, στα πλαίσια της εφαρμογής του, έγινε ευρύτατα αποδεκτό από ασκούμενους δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους. Δυστυχώς όμως, διακόπηκε στις αρχές του 2015, δοθέντος ότι δεν προέκυψε χρηματοδότησή του μέσω του τότε προγράμματος ΕΣΠΑ. Έκτοτε πάρθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του αρχικά εκ μέρους της Ένωσης και εν συνεχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας και Ανάπτυξης.
Ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, μετά από 4 έτη κυβερνητικής απραξίας (2015 – 2019), δεσμεύτηκε μερικούς μήνες πριν τις εθνικές εκλογές να επανεργοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 27.270.300 €, θα υλοποιούνταν από τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα αφορούσε 2.400 ασκούμενους δικηγόρους, οι οποίοι θα απασχολούνταν επί 12μηνο στις γραμματείες των δικαστηρίων και επί 6μηνο σε δικηγορικά γραφεία, έναντι 650 € μηνιαίως. Περαιτέρω, για την άμεση πραγματοποίηση της δράσης συγκροτήθηκε ομάδα έργου, αποτελούμενη από θεσμικούς εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Δικηγορικών Συλλόγων.
Η «προεκλογική αφύπνιση» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί του θέματος έχει μείνει έως σήμερα στα χαρτιά καθόσον έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. οι σχετικές διαδικασίες φαίνεται να έχουν κολλήσει. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε Ποινικό Κώδικα – Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και η εισαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης αποτέλεσαν ύψιστη προτεραιότητα για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ωστόσο, η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων όσο και στους ίδιους τους ασκούμενους. Ειδικότερα, θα συμβάλλει στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του τεράστιου όγκου των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ενώ οι συμμετέχοντες θα αποκτούν ουσιώδεις πρακτικές γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης μέσω της εκμάθησης των διαδικασιών του αντικειμένου της δικαστηριακής ύλης σε συνδυασμό με την παρακολούθηση σεμιναρίων που θα διοργανώνονται από δικαστικές αρχές και δικηγορικούς συλλόγους. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης στα δικαστήρια αναμένεται να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία ασκούμενοι σε δικηγορικά γραφεία έτσι ώστε να προσφέρουν περισσότερο ποιοτικές και ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους εντολείς τους.
Συνοψίζοντας, ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, μετά από 5 έτη ευχολογίων, οφείλει να προτάξει το εν λόγω πρόγραμμα στον κυβερνητικό σχεδιασμό επ’ ωφελεία όχι μόνο των ασκουμένων δικηγόρων αλλά και της καλυτέρευσης της δικαστηριακής λειτουργικότητας.
O Κωνσταντίνος Καρέτσος είναι Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης Κινήματος Αλλαγής
τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης