Είναι ο έρωτας… εθιστικός;
Από τον εγκέφαλο και όχι από την καρδιά πηγάζει τελικά το μυστήριο του έρωτα, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Από τον εγκέφαλο και όχι από την καρδιά πηγάζει τελικά το μυστήριο του έρωτα, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.
Για χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούσαν να δώσουν μια εξήγηση για το πάθος που μας ξυπνά πρωτόγονα ένστικτα και πολλές φορές μας οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές.
Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης τους, έχουν κάτι κοινό: ενεργοποιημένη την ίδια περιοχή του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ράτγκερς, κ. Χέλεν Φίσερ, από μαγνητικές τομογραφίες φάνηκε ότι η εγκεφαλική περιοχή του έρωτα είναι η κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή (VTA).
Όπως εξηγεί η ειδικός, πρόκειται για σημείο που παίζει ρόλο-«κλειδί» στο λεγόμενο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, την περιοχή δηλαδή που σχετίζεται με ζητήματα που αφορούν την ίδια μας την επιβίωση λ.χ. λήψη τροφής ή νερού. Η ίδια περιοχή μας ωθεί να πραγματοποιήσουμε σημαντικές λειτουργίες, όπως της αναπαραγωγής.
«Αυτό το μέρος του συστήματος ενεργοποιείται γιατί ακριβώς προσπαθούμε να κερδίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα έπαθλα– έναν σύντροφο ζωής», αναφέρει η κ. Φίσερ .
Πρόκειται για ευρήματα που δεν είναι τόσο ρομαντικά, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται δρουν εθιστικά στον εγκέφαλο.
«Ο έρωτας είναι ένας εθισμός»
«Ο έρωτας είναι ένας εθισμός. Ένας υπέροχος εθισμός όταν όλα πάνε καλά, ένας φρικτός εθισμός όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά», υποστηρίζει η κ. Φίσερ. «Οι άνθρωποι σκοτώνουν για τον έρωτα. Πεθαίνουν για τον έρωτα».
Την ίδια ώρα, και η ερευνήτρια του Κολεγίου Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν κ. Μπιάνκα Ασεβέδο, η οποία επίσης διερευνά τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτό το γλυκό και ταυτόχρονα βασανιστικό συναίσθημα, αναγνωρίζει ότι ο έρωτας είναι εθιστικός.
Στην περίπτωση των πληγωμένων από έρωτα πάλι, η νευροεπιστήμονας κ. Λούσι Μπράουν από το ίδιο Κολέγιο, διαπίστωσε ότι η κατάστασή τους θυμίζει περισσότερο στερητικές κρίσεις παρόμοιες με εκείνες που παθαίνουν οι ναρκομανείς.
«Οι πληγωμένοι εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που εμφανίζουν οι χρήστες κοκαΐνης», εξηγεί η ειδικός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις