Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Καζάνι που βράζει» το προσφυγικό: Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κατοίκων

«Καζάνι που βράζει» το προσφυγικό: Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κατοίκων

Οι κάτοικοι των νησιών που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση για τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ασφυκτιούν, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για τα προβλήματα των ίδιων αλλά και των προσφύγων οι οποίοι επίσης ζουν το γολγοθά τους.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με το προσφυγικό, με τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου να εντείνονται. Για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών μίλησε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας  ότι θα κλείσουν οι άναρχες δομές που προσβάλλουν την Ελλάδα και δεν προσφέρουν στοιχειώδεις κανόνες διαβίωσης.

Οι κάτοικοι των νησιών που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση για τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ασφυκτιούν, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για τα προβλήματα των ίδιων, αλλά και των προσφύγων οι οποίοι επίσης ζουν το γολγοθά τους.

Οι κάτοικοι του βορείου Αιγαίου έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Γενική απεργία στο βόρειο Αιγαίο

Γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου συναποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη Λέσβο συνεδριάζει το Επιμελητήριο και αναμένεται η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ώστε να κλείσουν εκείνη τη μέρα και οι επιχειρήσεις. Στις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία.

«Όχι» σε νέα κέντρα – φυλακές

Την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Λέσβου αποφάσισε η ευρεία σύσκεψη που διοργανώθηκε από την διοίκηση του Π.Ε.Κ. το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη εκτός από μέλη των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Π.Ε.Κ. Θοδωρής Ασλανίδης μετέφερε την πρόταση της διοίκησης για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2020. Όπως τόνισε ο κ.Ασλανίδης η μορφή της πάλης «αν θα είναι απεργία ή στάση εργασίας» θα καθοριστεί σε συνεννόηση και με τους υπόλοιπους φορείς.

Όσον αφορά το πλαίσιο αιτημάτων που θέτει το Εργατικό Κέντρο είναι:

  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

Ζωές σε κίνδυνο

Η τραγική κατάσταση ου επικρατεί στα νησιά φαίνεται άλλωστε και από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά την υγεία των προσφύγων.

Καρδιολογικά προβλήματα, χρόνιες ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν παράλληλα οι πρόσφυγες εξαιτίας της πρόσβασης σε φάρμακα μετά την «προσωρινή» στέρηση του ΑΜΚΑ από όσους ζητούν άσυλο.

Οι ασθενείς φαίνεται πως, μετά τη νοσηλεία τους στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγή, όπως αποκαλύπτει η «Εφ. Συν.».

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα, είναι από τη μοναδική ιατρική ΜΚΟ που λειτουργεί έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία βρίσκεται σε έκταση έξω από το ΚΥΤ, όπου έχουν εγκατασταθεί αυτοσχέδιες σκηνές.

Δυστυχώς, δεδομένων των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, από την οποία δεν μπορούν να προστατευτούν, οι πρόσφυγες ασθενούν συνεχώς, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εμπύρετα περιστατικά και γαστρεντερίτιδες.

Προπηλακισμός Μηταράκη στην Χίο

Ενταση σημειώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, στο δημαρχείο της Χίου, όπου δεκάδες κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρήθηκαν μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία υπερδομής 4.000 ατόμων. Μάλιστα, το παρών στην έκτακτη συνεδρίαση έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε εντόνως.

Συγκεκριμένα, κατά την άφιξη του υφυπουργού ακούστηκε ομοβροντία αποδοκιμασιών και βρισιών, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν κι άλλο στη συνέχεια, αφού ο κ. Μηταράκης φυγαδεύτηκε στο εσωτερικό.

«Να παρθούν σωστές αποφάσεις – Οι πρόσφυγες ταλαιπωρούνται»

Να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία στο Ρέθυμνο και οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με το Σύλλογο Ξενοδόχων και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαρινάκης: «Χαίρομαι διότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη επί του θέματος αλλά και με όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. Τους έδωσα τη σκυτάλη της ευθύνης για το ζήτημα της φιλοξενίας Μεταναστών και προσφύγων, διότι μέχρι σήμερα το θέμα το πάλευα προσωπικά μαζί με ένα δύο συνεργάτες. Από δω και πέρα πιστεύω πως η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της, αλλά και το θέμα του υπαρξιακού της συστήματος».

Ο κ. Μαρινάκης ως δήμαρχος Ρεθύμνης αλλά και ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κάνει λόγο για ευθύνη όλων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, απέναντι στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και πονάνε ως μετανάστες πρόσφυγες αλλά και στο μέγεθος του προβλήματος της φιλοξενίας τους.

Δε θα επιτρέψουν νέες Μόριες

«Από την άλλη μεριά όμως έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους τόπους μας και στους ανθρώπους μας, στους πολίτες. Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση ότι θέλει να διαχειριστούμε τον αριθμό των 1.500 μεταναστών και προσφύγων, έχουμε έτοιμη λύση, ώστε αυτό να γίνει. Εάν όμως θέλει να δημιουργήσει μικρές Μόριες σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή τόπους δυστυχίας όπου θα είναι ένα σημείο αναφοράς για συνεχόμενες μεταγγίσεις όπως έχει κάνει και σε άλλα μέρη της χώρας, τότε η Ελληνική Πολιτεία έχει χάσει την αξιοπιστία της και στην Κρήτη δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψουμε για τις περιοχές που είναι συνδεδεμένες με την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου».

Το ζήτημα απασχολεί την τοπική κοινωνία μετά και την απόρριψη ως χώρου φιλοξενίας του xωριού Αρμένων μιας και ξεκινάει από την αρχή η συζήτηση για ανεύρεση τόπου που θα μεταφερθούν πρόσφυγες μετανάστες. Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος, «Κάθε πολίτης στο Ρέθυμνο είναι φιλόξενος πολίτης κάτι που ισχύει για όλη Κρήτη. Θέλουν όμως να επικρατήσει η καλή οργάνωση ο συντονισμός και η λογική. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το πώς μπορεί να ζητήσει κανείς νομιμοποίηση, ώστε το Ρέθυμνο να πάρει τη μερίδα του Λέοντος όταν έχει ένα Γενικό Νοσοκομείο υποστελεχωμένο, χωρίς γιατρούς, με γιατρούς στα όρια του ηρωισμού να παλεύουν να το κρατήσουν ανοιχτό, με τις κλινικές κλειστές λόγω έλλειψης στελεχών. Ζητάνε να αναλάβει το Ρέθυμνο δυσανάλογο αριθμό προσφύγων μεταναστών όταν δεν υπάρχει ουσιαστική υποδομή. Στο Ρέθυμνο πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα αντικειμενικά κριτήρια αλλά και στα τοπικά κριτήρια που υπάρχουν, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τα προβλήματα.

Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε κάθε περιοχή του νησιού. Η προηγούμενη πρόταση περί του χωριού Αρμένων δεν έπληττε μόνο το δήμο Ρεθύμνης έπληττε συνολικά το νόμο και το τουριστικό προϊόν του νόμου, καταργώντας ουσιαστικά την ενδοεπικοινωνία Βορρά και Νότου του νομού από το ένα και μοναδικό οδικό δίκτυο που μάλιστα βρίσκεται και σε άσχημη κατάσταση. Παράλληλα, για την απεμπλοκή του χωριού Αρμένων από δημιουργία χώρων φιλοξενίας πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος με κοινή λογική που να είχε το οποιοδήποτε περιθώριο να δικαιολογήσει τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στο συγκεκριμένο χωριό. Η απόφαση εξαίρεσης έγινε πιο κατανοητή και από την επιχειρηματολογία βουλευτών και υπουργών της Κυβέρνησης».

Πλήρης απουσία ελέγχου

Σχετικά με τον αποκλεισμό του Νομού Χανίων σε ότι αφορά τον προγραμματισμό φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών, ο δήμαρχος Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, ανέφερε στο Πρακτορείο, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένα λόγο που να δικαιολογεί τη μη συμμετοχή του Νομού Χανίων στον προγραμματισμό φιλοξενίας. «Κυρίως δεν αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι κάποιοι δικαιολογούν τη μη συμμετοχή του Νομού Χανίων λόγω των Αμερικανικών Βάσεων που υπάρχουν. Να θυμίσω πως υπάρχουν περιοχές στα Χανιά που γεωγραφικά είναι πιο μακριά από τις βάσεις, από ότι είναι το Ρέθυμνο». Ζήτησε μάλιστα πριν τις όποιες αποφάσεις, οι υπεύθυνοι «… να κάνουν τον κόπο να διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες διότι χωρίς αυτές, όλα τα σχέδια θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων», είπε ο κ. Μαρινάκης υπενθυμίζοντας πως:

«Το Ρέθυμνο φιλοξενεί ήδη χιλιάδες μεταναστών που είναι αχαρτογράφητοι τόσο υγειονομικά όσο και από πλευράς ταυτοποίησης τους. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου κάτι που συμβαίνει φυσικά σε όλη την Κρήτη αλλά και στο νομό Ρεθύμνου όπου είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία των μεταναστών». Ο Γιώργος Μαρινάκης ζητάει να υπάρξει ορθή κατανομή με τα κριτήρια που πρέπει να έχει μία σωστά πολιτική επιλογή. «Το Ρέθυμνο θα αναλάβει πλήρως το ποσοστό μεταναστών και προσφύγων που του αναλογεί. Ζητάμε το λογικό το ορθό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποδεχτούμε μεν την όποια λύση προτείνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε αποδεκτή χωρίς ενστάσεις. Η οποία εύκολη λύση θα είναι λύση καταστροφική», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για τη στέγαση προσφύγων

Από πλευράς το δήμου Ρεθύμνου όπως είπε ο κ. Μαρινάκης δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση δεδομένου ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει ο τοπικός βουλευτής υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Επικουρικά όμως, με την βασική μας πρόταση, η οποία αφορά σε πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ δηλαδή στα διαμερίσματα που μπορούν να ενοικιαστούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μετανάστες. Πρόκειται για μία δοκιμασμένη λύση που είναι αξιοπρεπής με την οποία ούτε η κοινωνία ματώνει ούτε υπάρχουν προβλήματα, ούτε αναπτύσσονται αντιδράσεις και πραγματικά οι μετανάστες ενσωματώνονται πάρα πολύ γρήγορα στις τοπικές κοινωνίες και στις γειτονιές. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο το δικό μας. Οι άνθρωποι αυτοί, να γίνουν μέρος των κοινωνιών μας χωρίς προβλήματα με αρμονική συνύπαρξη», ανέφερε.

Η λύση αυτή δοκιμάστηκε και επί υπουργίας του κυρίου Μουζάλα, την οποία είχε προτείνει ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης με αποτελέσματα, όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, θετικότατα. «Και παρά τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν στην πορεία όλα πήγαν εξαιρετικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για κανέναν πολίτη ή πρόσφυγα μετανάστη. Όλα λοιπόν ξεκινούν από νέα βάση σε ότι αφορά τη συζήτηση για εξεύρεσή φιλοξενίας των μεταναστών προσφύγων. Νομίζω ότι αν σκεφτούμε πως δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος αλλά για ένα νόμο το Ρέθυμνο, για τέσσερις νομούς για ένα ολόκληρο νησί την Κρήτη, που έχει το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και που στην ουσία ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνης ο τουρισμός είναι δυστυχώς μονοκαλλιέργεια.

Σημαντική οικονομική πηγή δηλαδή μετά τον κλάδο της κτηνοτροφίας που έχει τεράστια και σοβαρά προβλήματα, τα τρομερά προβλήματα που έχει η ελαιοκομία ειδικά φέτος, συν τις απώλειες που είχαμε από τις φυσικές καταστροφές που ακόμα δεν επουλωθεί. Σε όλη αυτή την κατάσταση να προστεθεί και η τρομακτική απώλεια εισοδημάτων σε επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και γενικότερα της αγοράς από την πτώχευση της THOMAS COOK. Έχουμε δεχτεί απανωτά χτυπήματα ως νομός οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στις αποφάσεις μας και σε όλα όσα αφορούν τον τόπο μας και τους πολίτες μας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο