Προσφυγικό: Διαμερίσματα για ημιαυτόνομη διαβίωση σε ασυνόδευτους ανήλικους εφήβους
Το «πράσινο φως» δόθηκε με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μέσω της οποίας καθορίστηκε και το θεσμικό πλαίσιο της «ημιαυτόνομης διαβίωσης» της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στην χώρα μας.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Τις συνθήκες παραμονής τους στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν ασυνόδευτοι ανήλικοι έφηβοι και να ενταχθούν στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.
Το «πράσινο φως» δόθηκε με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μέσω της οποίας καθορίστηκε και το θεσμικό πλαίσιο της «ημιαυτόνομης διαβίωσης» της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας σε εποπτευόμενα διαμερίσματα στην χώρα μας.
Σημειώνεται ότι και το 2019 λειτουργούσε ένα σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα αλλά για περιορισμένο αριθμό ανηλίκων.
Διαβάστε εδώ τη σχετική απόφαση
Μέχρι τώρα, η χρηματοδότηση δινόταν απευθείας σε διεθνείς οργανισμούς για τη δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης. Πλέον, τα εποπτευόμενα διαμερίσματα θα χρηματοδοτείται κατευθείαν από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιοι θα αναλάβουν τη διαχείριση
Τη λειτουργία των εποπτευόμενων διαμερισμάτων, που βρίσκονται σε οικιστικές περιοχές, κατά προτίμηση εντός πόλεων, κοντά σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σχολική μονάδα, σε κέντρο υγείας και σε κέντρα ημέρας με πολλαπλές βασικές υπηρεσίες, μπορούν να αναλάβουν:
α)Εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές
β)Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας
γ) Διεθνείς Οργανισμοί, που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα
δ)Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Ο φορέας λειτουργίας αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θερμάνσεως, λειτουργίας ανελκυστήρα κ.λπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του.
Τι θα διαθέτουν τα διαμερίσματα
Τα διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν κατ΄ ελάχιστον την παρακάτω υλικοτεχνική υποδομή:
α) Επαρκή επίπλωση (κρεβάτια, ντουλάπες, μικρά ατομικά έπιπλα με δυνατότητα ασφαλούς αποθήκευσης,
όπου αυτή δεν παρέχεται διαφορετικά, γραφεία μελέτης) για την κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων
ανήλικων.
β) Οτιδήποτε άλλο απαιτεί η λειτουργία ενός μέσου
νοικοκυριού, όπως ενδεικτικά: κουρτίνες, καρέκλες, καναπέ/καναπέδες, τραπεζαρία για λήψη γευμάτων, μοκέτες, καθρέπτες, οικιακά σκεύη και εξοπλισμό κουζίνας
π.χ. μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια.
γ) Ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο
ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα καθώς και «μικρές» οικιακές συσκευές, όπως
βραστήρα νερού κ.ο.κ.
δ) Κατ’ ελάχιστον δύο (2) σταθερούς ηλεκτρονικούς
υπολογιστές, για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων.
ε) Κατάλληλο εξοπλισμό για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
στ) Εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: αυτοκόλλητα επιθέματα, αποστειρωμένα γάντια, ελαστικούς επιδέσμους, γάζες απλές και αποστειρωμένες, κολλητική ταινία, αυτοκόλλητες γάζες σε διάφορα μεγέθη, αντισηπτικό υγρό, θερμόμετρο, παυσίπονα, οινόπνευμα, αντισταμινική αλοιφή, αντιπυρετικά, ιώδιο, βαμβάκι, χάπια αντιόξινα, αλοιφή για εγκαύματα.
10.557 τα ασυνόδευτα ανήλικα από το 2013
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ασφαλή στέγαση των ασυνόδευτων ανήλικων καθώς και στο να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες, με γνώμονα την προστασία, την κοινωνική ένταξη και τη σταδιακή αυτονόμησή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, από τις αρχές του 2019 μέχρι και τον Οκτώβρη, εισήλθαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο 2.488 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Συνολικά, από το 2013 έχουν φτάσει στη χώρα μας 10.557 ασυνόδευτα ανήλικα, εκ των οποίων οι 843 ήταν ηλικίας κάτω των 13 ετών.
Οι υπόλοιποι 9.714 ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι μεταξύ 14 και 17 ετών.
Στην πλειοψηφία τους είναι αγόρια (91%) εκ των οποίων το 36% προέρχεται από το Πακιστάν και το 28% από το Αφγανιστάν.
Το 2019 παρατηρήθηκε μείωση των αφίξεων από τη Συρία με ταυτόχρονη αύξηση των καταγραφών ασυνόδευτων ανηλίκων από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αίγυπτο, Κονγκό, Μπαγκλαντές ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο ήταν αυξημένος κατά 26% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις