Λιβύη: Διπλωματικός «πυρετός» για τη διάσκεψη του Βερολίνου
Οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη για τη Λιβύη είναι πυρετώδεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να παίρνουν τη σκυτάλη μετά τις ανεπιτυχείς διεργασίες στη Μόσχα
Την Κυριακή συνέρχεται η Διαδικασία του Βερολίνου, όπου θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης, μετά και το ναυάγιο που παρατηρήθηκε στη Μόσχα, με την πρωτοβουλία Πούτιν – Ερντογάν.
Σάρατζ και Χαφτάρ, οι οποίοι στη Μόσχα αρνήθηκαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα συμμετάσχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, όπου συμμετέχουν οι πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ιταλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη, οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη είναι πυρετώδεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να παίρνουν τη σκυτάλη μετά τις ανεπιτυχείς διεργασίες στη Μόσχα.
Ειδικότερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου πρόεδρου για την Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, και ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Μόσχα, Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ, συζήτησαν για την προετοιμασία της διάσκεψης του Βερολίνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπήρξε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη και γύρω από αυτή δινόταν έμφαση στην προετοιμασία της Διάσκεψης του Βερολίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στην Μόσχα».
Μάας: Υπάρχει κείμενο που πρέπει να συμφωνηθεί
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε αισιόδοξος για τη διεθνή διάσκεψη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν» δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο.
«Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων» πρόσθεσε.
- Λεωφόρος Συγγρού: Αυτοκίνητο παρέσυρε μηχανή γνωστού ηθοποιού – Βίντεο από το τροχαίο
- Υπουργικό συμβούλιο: Τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 θα αναπτύξει ο Μητσοτάκης
- Τριντό: Τον εγκατέλειψε η πλειοψηφία των βουλευτών του – Πολιτική κρίση στο φόντο της εκλογής Τραμπ
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις