Κόκκινα δάνεια : Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη η Ελλάδα
Έτσι και το τρίτο τρίμηνο του 2019 τα πρωτεία στα κόκκινα δάνεια κράτησαν οι ελληνικές τράπεζες.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Σε μείζον πρόβλημα για τις τράπεζες εξελίσσονται τα κόκκινα δάνεια τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Έτσι και το τρίτο τρίμηνο του 2019 τα πρωτεία στα κόκκινα δάνεια κράτησαν οι ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα παρέμεινε στο υψηλότερο ποσοστό (37,4%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Τα κόκκινα δάνεια
Ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη υποχώρησε στο ναδίρ, αγγίζοντας το 3,41% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015. Αρκετά υψηλός διατηρείται ο δείκτης των κόκκινων δανείων και στην Κύπρο αγγίζοντας το 20% και ακολουθούν οι Πορτογαλικές τράπεζες με 10%.
Σε αντίθεση με τις επιδόσεις τους στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Μάλιστα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (CET1) διαμορφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σε υψηλότερο επίπεδο (15,9%) από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (14,37%).
Στην χαμηλότερη θέση βρίσκονται, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες με κριτήριο την ρευστότητα τους. Ο σχετικός δείκτης των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερος από το 150% που είναι και ο μέσος όρος στην ευρωζώνη. Τον υψηλότερο δείκτη διαθέτουν οι τράπεζες στη Σλοβενία (350%) και ακολουθούν οι Κυπριακές τράπεζες με δείκτη που κυμαίνεται στο 340%.
Σπριντ για το σχέδιο «Ηρακλής»
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών τις εργασίες σε ότι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.
Το υπουργείο συστήνει τις αρμόδιες επιτροπές για τη λειτουργία του συστήματος, όπως την επιτροπή παρακολούθησης του «Ηρακλή» που θα εποπτεύει τη λειτουργία του και σε αυτήν θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΟΔΔΗΧ, της ΤτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβαινε στην Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, πρόσθετα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στην έκθεση νομισματικής πολιτικής ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας είχε επαναλάβει τη θέση της κεντρικής τράπεζας για την ανάγκη εξέτασης και άλλων σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, πέραν της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις