Δίκη ΧΑ : Καταπέλτης ο συνήγορος των αιγύπτιων αλιεργατών – «Ο Μιχαλολιάκος ενέκρινε τις επιθέσεις»
Aιχμές για τα «κενά» της εισαγγελέως άφησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, συνέχισε για δεύτερη μέρα σήμερα την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Στο κατάμεστο ακροατήριο βρέθηκε εξαμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος ήταν και μάρτυρας κατηγορητηρίου.
Παρούσα, όπως κάθε μέρα, ήταν και η Μάγδα Φύσσα.
Το modus operandi της Χρυσής Αυγής
Τεκμηριώνοντας πώς έχει δομηθεί η οργάνωση του Μιχαλολιάκου, ο Θ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε αρχικά στα τάγματα εφόδου, την ύπαρξη των οποίων αρνήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι.
Με διάφορες λέξεις κατηγορούμενοι και μάρτυρες κατηγορητηρίου περιέγραψαν το ίδιο πράγμα (τάγματα ασφαλείας, ομάδες κρούσης, ομάδες ασφαλείας, διμοιρίες, φάλαγγα, πολιτοφυλακή), εξήγησε ο δικηγόρος και τόνισε ότι «το σημαντικό είναι το σημαινόμενο και όχι το σημαίνον».
«Η ύπαρξη διπλής δομής είναι βγαλμένη από το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος Γερμανίας και εφαρμόστηκε από την οργάνωση του Μιχαλολιάκου», συνέχισε και αναφέρθηκε διεξοδικά σε δεκάδες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησαν το 1992 και είχαν κοινό modus operandi: αριθμητική υπεροπλία, στοχοποίηση με κριτήριο την αντίθετη ιδεολογία με τη Χ.Α., επιθέσεις όταν τα θύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ομοιόμορφη ενδυμασία, οπλισμός (γκλομπ, ρόπαλα, σιδερογροθιές), εκ των προτέρων σχεδιασμένη επίθεση, διαρκούν λίγο και η αποχώρηση είναι συντεταγμένη.
«Το modus operandi είναι το ίδιο, όμως το πλήγμα είναι συντριπτικό και ο δόλος ανθρωποκτόνος. Οι αποφάσεις -αμετάκλητες- αναφέρουν τη Χρυσή Αυγή, αν και δεν εξέταζαν τις υποθέσεις στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης», πρόσθεσε και ανέγνωσε πληθώρα καταδικαστικών αποφάσεων, ενώ χαρακτήρισε το πογκρόμ του 2011 στο κέντρο της Αθήνας «σημείο καμπής για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής».
Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε και ενέκρινε
«Χρειάζεται να αποδειχθεί εντολή Μιχαλολιάκου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, αναφερόμενος εμμέσως στις προβλέψεις του 187 και συνέχισε «Ο Μιχαλολιάκος ενέκρινε τις επιθέσεις. Ξέρει ότι ο Περίανδρος ήταν δράστης απόπειρας ανθρωποκτονίας και τον κάλυπτε και στηρίζει τον Σιατούνη για τον οποίο επίσης γνωρίζει.
Η ΧΑ δηλώνει από το 2008 ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Σιατούνη, όμως ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος ήρθε και είπε «τον διαγράψαμε».
Η επίθεση στους Αιγύπτιους
Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τους οποίους εκπροσωπεί, ο Θανάσης Καμπαγιάννης ήταν αναλυτικός και κατηγορηματικός.
«Η επίθεση προαναγγέλθηκε από τον Ι. Λαγό το απόγευμα της 11 Ιουνίου 2012, σε ομιλία του στο καφέ «Αίνιγμα» στο Πέραμα. Γραφεία η Χρυσή Αυγή στο Πέραμα ακόμα δεν διέθετε, αυτά ανοίγουν τον Δεκέμβριο του 2012. Η εκδήλωση αυτή λειτουργεί ως το ορμητήριο. Αργότερα όταν θα ανοίξουν τα γραφεία, το ορμητήριο πλέον θα είναι τα γραφεία, όπως φάνηκε στην επίθεση στο ΠΑΜΕ», τόνισε.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βίντεο με την προαναγγελία της επίθεσης λέγοντας:
«Είπε ο κύριος Αλεξιάδης (σ.σ. ο συνήγορος υπεράσπισης του Ι. Λαγού) ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι μία ώρα και εμείς εδώ είδαμε πέντε λεπτά. Δεν το φέρανε όμως προκειμένου να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Κι αυτό γιατί σ κάποιο γύρισμα της κάμερας θα βλέπαμε ότι εκεί ήταν και οι δράστες φορώντας και μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, στο μη κομμένο υλικό θα μπορούσαμε να δούμε και τους ανθρώπους που τέλεσαν την επίθεση με τα μπλουζάκια τους».
«Εκείνο το βράδυ λοιπόν η επίθεση είναι σχεδιασμένη: τα άτομα που συγκεντρώνονται δεν ψάχνουν να ξεμοναχιάσουν κάποιον μαυριδερό στο δρόμο. Μιλάμε για την οικογένεια Αμπού Χάμεντ, στην οδό Θεμ. Σοφούλη δίπλα από τα Καζάνια. Υπάρχει μια συγκεκριμενοποίηση της στοχοποίησης που γίνεται από τον Λαγό όχι γενικά στους ξένους αλλά στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ειδικότερα στο σπίτι της οικογένειας Αμπού Χάμεντ με σκοπό να τσακίσουν, να μακελέψουν να σφάξουν οποιονδήποτε είναι μέσα σ’ αυτό, έστω και αν η φράση του Πανταζή είναι «έλα έξω Άχμεντ». Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο και αδικείται η κυρία εισαγγελέας που πρέπει να ισχυριστεί ότι δήθεν δεν το καταλαβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριό σας είναι έξυπνο και μπορεί να το καταλάβει», συνέχισε.
«Ο συνδετικός κρίκος ήταν και είναι η Χρυσή Αυγή. Οι κατηγορούμενοι προσήλθαν με μια γραμμή μονο-μπλοκ ότι «κανείς δεν φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής», σε αντίθεση και με όσα είχαν πει στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες. Και προσπάθησαν να απαλλάξουν σε απόλυτη προσυνεννόηση όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και την οργάνωση που ανήκουν».
Η γνώση της Αραβικής και η εισαγγελέας
Ο Θ. Καμπαγιάννης άφησε αιχμές και για την πρόταση της εισαγγελέως Α. Οικονόμου, που κατά τη διάρκεια της εισήγησης της είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση
«Είπε η κυρία εισαγγελέας πως το ότι άκουσαν το “βοήθεια” και δε γύρισαν πίσω προκειμένου να το αποτελειώσουν, συνεπάγεται τη μη ύπαρξη ανθρωποκτόνου δόλου. Η κυρία εισαγγελέας δεν μας εξήγησε: σε τι γλώσσα είπε το «βοήθεια» ο Αμπουζίντ Εμπάρακ; Αφού ούτε το “πάμε” δεν μπορούσε να αναγνωρίσει; Την πρώτη λέξη που μαθαίνει ένας μετανάστης εργάτης από το αφεντικό του όταν πάει για δουλειά: «Πάμε”. Πέντε μήνες στην Ελλάδα έχοντας πάει ήδη για δουλειά σε καΐκι να δουλέψει, η πρώτη λέξη που μαθαίνει. Πώς μπορούσαν να καταλάβουν λοιπόν οι δράστες ότι ο Αμπουζίντ έλεγε «βοήθεια» και δεν έλεγε ακατάληπτες παραληρηματικές λέξεις την ώρα που λιποθυμούσε και ξελιποθυμούσε. Φαίνεται πως η εισαγγελική πρόταση προϋποθέτει από την πλευρά των δραστών και τη γνώση της αραβικής».
Το έγκλημα ήταν ρατσιστικό, είναι ένα τυπικό έγκλημα απανθρωποίησης του θύματος, πρόσθεσε ο συνήγορος και σχολίασε ότι η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους «ήταν μόνο ένα ζέσταμα» με δεδομένη την κλιμάκωση της βίας που ακολούθησε. Εστίασε, δε, στην παραδοχή του πρώην βουλευτή Ν. Μίχου ότι η ηγεσία είχε γνώση για την επίθεση και ότι ο ίδιος ζήτησε να διαγραφούν οι χρυσαυγίτες δράστες, αλλά δεν έγινε.
«Μόνο η Μαφία κρύβει τα μέλη της»
Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Θ. Καμπαγιάννης στο ζήτημα των μελών της οργάνωσης «όχι γιατί η ιδιότητα του μέλους είναι αφεαυτής αξιόποινη στο κατηγορητήριο αλλά γιατί είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα της έννοιας του μέλους για τη διάγνωση της σχέσης ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις και στην ηγεσία».
Πολλοί κατηγορούμενοι στις απολογίες τους επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματική οργανωτική σχέση τους.
«Οι μόνοι που δέχτηκαν ότι υπήρχαν μέλη, ήταν ο Μπούκουρας, ο Αλεξόπουλος και ο Μίχος. Που έχουν ως κοινό ότι έχουν αποχωρήσει. Σε τι είδους οργάνωση αντιστοιχεί η άρνηση της ιδιότητας του μέλους όταν είσαι εκεί και την αποδοχή όταν αποχωρείς; Στη Μαφία», σχολίασε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις