Η ακμή απασχολεί περίπου το 70-80% των εφήβων, αλλά συχνά εμφανίζεται και μετά την ενηλικίωση.

Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς θα απαλλαγούμε από αυτήν;

Σε τι οφείλεται η ακμή ενηλίκων

Για την ακμή ενοχοποιούνται κυρίως γενετικοί παράγοντες, ενώ σπανιότερα ορμονικές διαταραχές και η χρήση αναβολικών στεροειδών ή φαγεσωρογόνων καλλυντικών. Επιβαρυντικά δρουν επίσης το χρόνιο στρες, η ακατάλληλη διατροφή και το κάπνισμα.

Η ακμή των ενηλίκων διαφέρει από την εφηβική, με την έννοια ότι το δέρμα είναι πιο ξηρό, πιο τραχύ και πιθανότατα έχει λεπτές γραμμές ή ρυτίδες. Ωστόσο, η αιτία της παραμένει ίδια: το φράξιμο των πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες είτε λόγω της υπερκεράτωσης (ο πολλαπλασιασμός των νεκρών κυττάρων στους πόρους).

Συμπτώματα της ακμής

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που έχουν ακμή, και συνήθως πρόκειται για κύστεις, αυτό που λέμε «εσωτερικά σπυράκια», που διαρκούν αρκετό καιρό και ενίοτε πονάνε.

Οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη, γι’ αυτό η ακμή εμφανίζεται σε αυτές τις περιοχές.

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων η ακμή διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή.

Ήπια:

Υπερβολική λιπαρότητα

Λιγότερα από 20 μαύρα ή λευκά στίγματα

Λιγότερα από 15 σπυράκια

Μέτρια

20-100 μαύρα ή λευκά στίγματα

15-20 σπυράκια

3-120 συνολικές βλάβες

Σοβαρή

Φλεγμονώδεις κύστεις και οζίδια

Ερυθρότητα

Ουλές και δυσχρωμίες

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Να τρίβουμε ή πλένουμε υπερβολικά το πρόσωπό μας

Να σπάμε τα σπυράκια

Να πιάνουμε ή καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια

Να χρησιμοποιούμε καλλυντικές συνθέσεις με λιπαρές ουσίες

Να χρησιμοποιούμε «σκληρές» συνθέσεις που αφυδατώνουν το δέρμα και καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό του και την άμυνά του

Να απογοητευόμαστε αν δε δούμε γρήγορα αποτελέσματα με κάποια αγωγή ή προϊόν.

Το δέρμα μας χρειάζεται τουλάχιστον 28 ημέρες για να ανανεωθεί, οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε μια αγωγή τουλάχιστον 2 μήνες.

Πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Στην ακμή ενηλίκων οι βλάβες επικεντρώνονται στο κάτω μέρος του προσώπου.

Η αντιμετώπισή της ποικίλλει ανάλογα με το είδος και την έκτασή της και περιλαμβάνει τοπικά συστηματικά σκευάσματα, αλλά και επεμβατικές μεθόδους, όπως η διάνοιξη και αφαίρεση των φαγεσώρων, τα πίλινγκ και τα λέιζερ για την αντιμετώπιση των ουλών.

Όταν τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως στη γραμμή του πιγουνιού, στον λαιμό ή στους κροτάφους, η ακμή πρέπει να αποδοθεί σε στρεσογόνους παράγοντες.

Αν, ωστόσο, τα σπυράκια εμφανίζονται στο πάνω χείλος ή γύρω από το πιγούνι, τότε η ακμή ίσως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές.

Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν περιστασιακά κάποιο σπυράκι πριν από την περίοδο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν, όμως, τα σπυράκια επιμένουν, τότε μιλάμε για ακμή.

Τα συστατικά που θα μας βοηθήσουν

  • Πρόπολη
  • Σαλικυλικό οξύ
  • Ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, μαγνήσιο)
  • Υδροξυοξέα
  • Εκχύλισμα μολόχας
  • Εκχύλισμα St John’s Wort (βαλσαμόχορτο)
  • Mενθόλη
  • Εκχύλισμα καμφοράς
  • Βιταμίνη Α10
  • Άργιλος