Ανοιχτή πρόσβαση σε αριστουργήματα τέχνης από μουσεία του Παρισιού
Ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αριστουργήματα από μουσεία του Παρισιού
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Εκατό χιλιάδες ψηφιακές αναπαραγωγές αριστουργημάτων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία στο Παρίσι θα κυκλοφορούν πια ελεύθερες στο Διαδίκτυο, δωρεάν και χωρίς περιορισμούς.
Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Paris Musées, η οποία επιβλέπει 14 δημοτικά μουσεία στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων τα Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Petit Palais και Catacombes de Paris.
Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να «κατεβάζουν» έναν φάκελο, ο οποίος περιέχει μια υψηλής ανάλυσης (300 DPI) φωτογραφία του έργου, ντοκουμέντο με πληροφορίες για αυτό και έναν οδηγό για την καλύτερη χρήση και αναφορά των πηγών της φωτογραφίας.
Είναι πλέον ελεύθερη η ψηφιακή πρόσβαση σε αριστουργήματα πασίγνωστων καλλιτεχνών, όπως οι Ρέμπραντ, Κουρμπέ, Ντελακρουά και βαν Ντάικ, αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών.
Πλέον, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το γοητευτικό πορτρέτο του εμπόρου έργων τέχνης Αμπρουάζ Βολάρ που είχε φιλοτεχνήσει το 1899 ο Σεζάν, το έργο του 1857 «Οι δεσποινίδες στις όχθες του Σηκουάνα (Καλοκαίρι)» του Κουρμπέ, όπως και πολλές φωτογραφίες του Eugène Atget, ο οποίος με τον φωτογραφικό φακό του κατέγραψε και απαθανάτισε, το Παρίσι.
«Το ότι κάνουμε διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα εγγυάται το ότι οι ψηφιακοί φάκελοί μας μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμοι και να επαναχρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε και από όλους, χωρίς τεχνικούς, νομικούς και οικονομικούς περιορισμούς, είτε για εμπορικό σκοπό είτε για άλλον» διαβάζουμε στην ανακοίνωση από τη Paris Musées.
Επιπλέον, στον ιστότοπό της, τα έργα θα περιλαμβάνονται σε εικονικές εκθέσεις για να υπογραμμιστεί η προσβασιμότητα σε αυτά και για να ενθαρρυνθούν χρήστες να τα «κατεβάσουν» και να τα επαναχρησιμοποιήσουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις