Διπλωματικός πόλεμος Τεχεράνης – Τιράνων: Η Αλβανία απέλασε δύο ιρανούς διπλωμάτες
Ραγδαίες εξελίξεις στα Τίρανα
- Ισαάκ Σούσης: Πέθανε ο γνωστός ποιητής και στιχουργός
- Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί στη Γαλλία – Στο εδώλιο 8 άτομα
- Ενα βήμα πριν από τον Αρειο Πάγο οι συγγενείς των θυμάτων στη Μάνδρα
- Με λευκό φέρετρο το τελευταίο αντίο στον 20χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Αγρίνιο
Στην απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών προχώρησε την Τετάρτη η Αλβανία. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, οι διπλωμάτες της Πρεσβείας του Ιράν, Mohammad Ali Arz Peimanemati Σέιεντ Αχμάντ Χοσέιν Αλαν θεωρούνται personae non gratae.
Το υπουργείο «αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα τα πρόσωπα λόγω της ασυμβατότητας των δραστηριοτήτων τους με τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις».
Οι δύο διπλωμάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των Ιρανών διπλωμάτων που απελάθηκαν από την Αλβανία είναι τέσσερις, καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 οι αλβανικές αρχές απέβαλαν επίσης τον Ιρανό πρεσβευτή στην Αλβανία, Gholamhossein Mohammadnia, μαζί με τον διπλωμάτη της πρεσβείας, Mostafa Roudaki.
Οι ΗΠΑ είχαν χαιρετήσει την κίνηση, με τον τότε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζόν Μπόλτον, να αναφέρει πως: «Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μόλις απέλασε τον πρεσβευτή του Ιράν, για να στείλει το μήνυμα στους ηγέτες του Ιράν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας από πλευράς τους δεν θα γίνει ανεκτή».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε χαιρετίσει την απόφαση του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης να απελάσει «δύο ιρανούς πράκτορες οι οποίοι προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».
Σχέσεις με τον Σουλεϊμανί
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το αλβανικό μέσο Top Channel, οι άντρες φαίνεται να είχαν σχέσεις με τον πρώην ανώτατο αρχηγό των στρατευμάτων Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος εκτελέστηκε από τις ΗΠΑ, έπειτα από εντολή του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι τον Οκτώβριο του 2019, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα στα Τίρανα, που -όπως ανακοινώθηκε- είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες της ΜΕΚ στην Αλβανία. Τον Δεκέμβριο του 2018, τα Τίρανα απέλασαν τον Ιρανό πρεσβευτή και άλλον έναν διπλωμάτη για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», ενέργεια την οποία χαιρέτησε η Ουάσιγκτον.
Σε ανακοίνωσή της, η αλβανική αστυνομία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών, ανέφερε ότι εξάρθρωσε «ένα ενεργό τρομοκρατικό πυρήνα της ιρανικής δύναμης Κουντς».
Στο πλευρό του Τραμπ ο Ράμα
«Ως μια χώρα η οποία αναγνώρισε πριν από λίγο καιρό την παράνομη δραστηριότητα του Ιράν εναντίον του ελεύθερου κόσμου και έλαβε σαφή απόσταση, η Αλβανία δεν μπορεί παρά να στηρίξει έντονα την Ντόναλντ Τραμπ προς έναν κακόβουλο ακτιβιστή του καθεστώτος της Τεχεράνης! Έχουμε σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ όπως ελπίζουμε πως θα κάνουν όλοι», είχε γράψει σε tweet του ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί.
As a country which recognized a while ago Iran’s nefarious activity against the free world and took clear distance from it, Albania cannot but strongly approuve @POTUS stance towards a malicious activist of Teheran’s regime! We stand firm with the US and hope everyone does so🇦🇱🇺🇸
— Edi Rama (@ediramaal) January 3, 2020
Χαμενεΐ: Διαβολική χώρα
Όπως αναφέρει το Euronews Albania οι Ιρανοί διπλωμάτες θεωρούνται persona non grata από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα.
Προφανώς η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ που δήλωσε ότι «υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
Όπως είπε, στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, μερικοί από τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μέλη της Ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ (Μοτζαχεντίν-ε Χαλκ) που στεγάζονται στα Τίρανα, μετείχαν σε αυτές με στόχο τις δολιοφθορές, τις δολοφονίες και την ανατροπή της κυβέρνησης και της συνταγματικότητας.
Η απάντηση των Τιράνων στην Τεχεράνη
Στον κ. Χαμενεΐ απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος τόνισε ότι «η Αλβανία δεν είναι μία διαβολική χώρα, αλλά δημοκρατική, που υπέφερε από μία χωρίς προηγούμενο διαβολική δικτατορία». Ο κ. Μέτα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αλβανίας στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κάθε ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, όπως σημείωσε.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, επισήμανε ότι η φιλοξενία των 3.000 μουτζαχεντίν στα Τίρανα έχει ένα ρίσκο και πρόσθεσε πως η κάθε επίθεση κατά της Αλβανίας αποτελεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους Αλβανούς πολίτες να αποφεύγον τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στον καταυλισμό όπου στεγάζονται οι παλαιοί μουτζαχεντίν. Η Αλβανία από καιρό τώρα αναπτύσσει σχέσεις έντασης με την Τεχεράνη.
Όπως είναι γνωστό, η Αλβανία, από το 2013, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στεγάζει περίπου 3.000 μέλη της MEK που βρίσκονταν στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, ζουν σε καταυλισμό έξω από τα Τίρανα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις