Πλειστηριασμοί : Έκρηξη στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχάσει που φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Από την «Σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα φτάσαμε στην «έκρηξη» των πλειστηριασμών βγαίνοντας στο «σφυρί» χιλιάδες ακίνητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχάσει που φώναζε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Το περίφημο αυτό σύνθημα είχε γίνει προεκλογική σημαία του και τον βοήθησε να έρθει στην εξουσία.
Κατόπιν το σύνθημα ξεχάστηκε. Κανείς στην τότε κυβέρνηση δεν μίλαγε για τους πλειστηριασμούς, παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες ακίνητα έβγαιναν στο ηλεκτρονικό σφυρί.
Οι πλειστηριασμοί
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεί της ΕΛΣΤΑΤ που το πιστοποιούν. Σύμφωνα, με έρευνα από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017).
Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017). Στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρείται αύξηση 13,9% (79.532 πράξεις το 2018 από 69.826 πράξεις το 2017).
Οι οφειλέτες σε τράπεζες και σε εφορία είδαν με ένα κλικ να χάνουν κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία μέχρι και αποθήκες.
Τα περισσότερα από τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί αφορούσαν κυρίως πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπως στη Νίκαια και στο Μοσχάτο.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών.
Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονταν άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονταν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.
Οι θεσμοί για τους πλειστηριασμούς
Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ήδη στον «πάγο» μπαίνουν για τις επόμενες εβδομάδες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα
Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.
Τις επόμενες ημέρες
Σύμφωνα με στοιχεία της Axia Research, για το 2020 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα 4.238, αριθμός ωστόσο που αναμένεται να αυξηθεί καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction εγγράφονται συνεχώς νέα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, είτε από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων είτε και από ιδιώτες.
Η προοπτική κατάργησης στα τέλη Απριλίου του ευνοϊκού καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που επιτρέπει τη ρύθμιση της οφειλής με επιδότηση από το Δημόσιο των ευάλωτων νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στη διαδικασία στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]