Κουμουτσάκος στον ΟΟΣΑ : Η Ελλάδα βιώνει «μεταναστευτική κόπωση»
Η Ελλάδα, που το 2019 ήταν η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, βιώνει μια "μεταναστευτική κόπωση", δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει "πραγματική αλληλεγγύη"
Η Ελλάδα, που το 2019 ήταν η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, βιώνει μια «μεταναστευτική κόπωση», δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «πραγματική αλληλεγγύη».
Πραγματική αλληλεγγύη
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου από το Φόρουμ για τη μετανάστευση του ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, χρονιά κατά την οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 850.00 ανθρώπους, η Ελλάδα έγινε πέρσι η βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με 62.000 μετανάστες.
Ο κ. Κουμουτσάκος έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να προβάλλει στο εξωτερικό τις θέσεις της κυβέρνησης για την έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικής πολιτικής αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας. Κυρίως σε ότι αφορά την μη ανταπρόκριση των Ευρωπαϊκών χωρών στα μέτρα μετεγκαταστάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι κάθε «αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική» θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τις ανησυχίες και τους φόβους των τοπικών κοινοτήτων» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι άνθρωποι που άνοιξαν την καρδιά τους και το σπίτι τους κατά την κρίση του 2015, για να βοηθήσουν και να υποδεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, κλείνουν την πόρτα και την καρδιά τους. Ας είμαστε ρεαλιστές (…) υπάρχει μια μεταναστευτική κόπωση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε.
«Όταν βρίσκεται κανείς στα σύνορα μιας περιοχής τόσο ευαίσθητης γεωπολιτικά όσο η Μέση Ανατολή, πρέπει να έχει μια κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας αλλά ταυτόχρονα, αναμένουμε μια πραγματική αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Νέο Σύμφωνο για μετανάστευση και άσυλο
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς από το βήμα της ελληνικής βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού έως το τέλος του 2020.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε προτεραιότητα σε ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης, επισήμανε μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ο κ. Σχοινάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το σχεδιαζόμενο, νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε το ρόλο της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής/συνοριοφυλακής, η οποία θα έχει πλέον δικούς τους πόρους και προσωπικό που θα φτάσουν – όπως είπε – τους 10.000 έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου.
Λαμβάνοντας υπόψιν και τις τοποθετήσεις των βουλευτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε ότι παρ’ όλες τις ατέλειές του, χωρίς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος θα ήταν αδύνατη στη χώρα μας. Όπως είπε, «είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τη φύση πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος μας να διαχειριστούμε το προσφυγικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο είναι φτηνός λαϊκισμό. Οι εύκολες λύσεις που πουλάν πολλοί εγχώριοι κήρυκες, δεν γίνονται πια αποδεκτές από τον κόσμο» είπε ο κ. Σχοινάς.
Διευθετήσεις
Υπενθυμίζεται ότι χτες επανιδρύθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης με υπουργό τον Νότη Μηταράκη και αναπληρωτή του τον κ. Κουμουτσάκο.
Το γεγονός αυτό το οποίο χαιρέτισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτέλεσε και την αφορμή να κατηγορήσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για αποτυχία της μεταναστευτικής του πολιτικής ιδίως της επιλογής του να εντάξει τη μεταναστευτική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το προηγούμενο εξάμηνο.
Σημειώνεται ότι αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επεσήμαναν πως η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης οφείλονταν και σε «εσωτερικές διευθετήσεις» φωτογραφίζοντας κόντρες του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ιδίως σε ότι αφορά την εξεύρεση χώρων στην Ηπειρωτική χώρα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης όπου θα μεταφέρονταν οι μετανάστες από τα νησιά. Παράλληλα και οι σχέσεις του κ. Βρούτση με τον μέχρι πρότινος υφυπουργό του Νότη Μηταράκη δεν είχαν και το καλύτερο επίπεδο χημείας.
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά