Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την εκλογή Σακελλαροπούλου – Τι πέτυχε ο Μητσοτάκης
Πολλαπλούς στόχους εκτιμάται ότι πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πολλαπλούς στόχους εκτιμάται ότι πετυχαίνει ο πρωθυπουργός προτείνοντας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η επιλογή της, όπως τονίζεται επιβεβαιώνει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για ένα πρόσωπο προοδευτικό, υπερκομματικό και ενωτικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τοποθετήθηκε στην ηγεσία του ΣτΕ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ως εκ τούτου, εάν στην υποψηφιότητά της πουν «όχι», ΣΥΡΙΖΑκαι ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να επικαλεστούν μία πολιτικά ισχυρή αιτιολογία.
Είναι ενδεικτικό πάντως πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ απάντησαν αρνητικά χθες και θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις σήμερα.
Το ΚΙΝΑΛ έκανε γνωστό ότι το μεσημέρι της Πέμπτης θα συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση του κόμματος.
Στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.
Σημειώνεται ότι εάν ψηφίσει έστω το ΚΙΝΑΛ, η κ.Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα με 180 ψήφους, ενώ εάν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί με 266 ψήφους.
Ένας επιπλέον στόχος που επιτυγχάνει ο κ.Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή είναι ότι μειώνει το περιθώριο αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, σε αντίθεση με άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί όπως της Μαρίας Δαμανάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου και πολύ περισσότερο του κ.Βενιζέλου.
Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πρώτη (ίσως και μοναδική) ψηφοφορία στη Βουλή, να επισπευθεί και να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αντί για τις 13 Φεβρουαρίου.
Κάτι που σημαίνει ότι αντιστοίχως θα επισπευσθεί και η ψήφιση του εκλογικού νόμου, αφού την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία με 200 και πλέον ψήφους.
Και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος της πλειοψηφίας είναι «η παρούσα Βουλή να γράψει ιστορία» σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άλλωστε δεν παρέλειψε να αναφέρει την εκλογή Τασούλα στην προεδρία της βουλής με 283 και το νόμο για την ψήφο των αποδήμων με 288 βουλευτές, θέτοντας υπό μία έννοια και τον πήχη για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Το παρασκήνιο και ο αιφνιδιασμός
Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με την «νεκρανάσταση» του υπουργείου Μετανάστευσης και την τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη ως επικεφαλής.
Ακολούθησε η ανακοίνωση ότι η ορκωμοσία του υπουργού θα γίνει εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Και κάπου εκεί άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες ότι δεν μπορεί παρά ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις προθέσεις του κατά το τετ -α- τετ που θα είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακόμη κι έτσι όμως κανείς δεν φανταζόταν ότι λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρούσε στις επίσημες ανακοινώσεις για την πρόταση της πλειοψηφίας σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Όπως έγινε γνωστό αργότερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης με την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.
Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα στις 19:00.
Η διαρροή προς τους δημοσιογράφους δεν περιελάμβανε καν το αντικείμενο του διαγγέλματος, παρά τα όσα συνηθίζονται στο πολιτικό ρεπορτάζ.
Και φυσικά, πολύ περισσότερο, δεν υπήρξε καμία νύξη για το πολυαναμενόμενο όνομα.
Έτσι, αν και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, όλοι, πολίτες αλλά και βουλευτές της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανέμεναν υπομονετικά την μετάδοση του διαγγέλματος από τη δημόσια τηλεόραση. Κι έτσι ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και απόλυτος.
Δεν ήταν όμως μόνο το timing που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση, αλλά και το πρόσωπο.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η νυν πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, όχι μόνο συγκεντρώνει πολλά από τα κριτήρια που είχε θέσει ο πρωθυπουργός εξ αρχής, αλλά παράλληλα αποτελεί ένα πρόσωπο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί εύκολα να πει όχι. Κι αυτό διότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επιλέχθηκε για την ηγεσία του ΣτΕ επί κυβερνήσεως Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, αποτελεί πρόσωπο εκτός πολιτικής, που έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον δικαστικό κλάδο και κατά γενική ομολογία είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Επιπλέον, η πρόταση του πρωθυπουργού πρόκειται για μια προοδευτική και ενωτική επιλογή, που δύσκολα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα μπορέσουν να απορρίψουν χωρίς πραγματικά σοβαρή αιτιολόγηση.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επισημάνθηκε επιπλέον ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάτι που σηματοδοτεί την προσπάθεια αντιμετώπισης των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών που ακόμη υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. «Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας περήφανος για την επιλογή αυτή.
Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και κοινωνική παρουσία, καθώς και ότι είναι μια αυτοδημιούργητη γυναίκα με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από τη Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προοδευτικό άτομο, το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει ότι ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή, καθώς επίσης ότι είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ίδια σε δήλωσή της, χαρακτήρισε, άκρως τιμητική, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».
Τα υπόλοιπα κόμματα
«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, σχετικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Για «αριστεροφοβία της ΝΔ», κάνει λόγο η Ελληνική Λύση.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος : «Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την «αριστεροφοβία» της ΝΔ!
Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού «ζυγίσουμε» το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον», καταλήγει η Ελληνική Λύση.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.
Αδειάζει η θέση στο ΣτΕ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα «παράπλευρο όφελος» της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου για την κυβέρνηση είναι ότι «αδειάζει» η θέση προέδρου του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρο στο ΣτΕ ( όπως και στον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που απέκτησαν νέα ηγεσία τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα) επιλέγει το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν πρότασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Έτσι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διορίσει νέα δικαστική ηγεσία και συγκεκριμένα καινούργιο πρόεδρο του ΣτΕ της απολύτου εμπιστοσύνης της.
- Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Ένοχος για βιασμό ο σούπερ σταρ του MMA – Θα πληρώσει 250.000 δολάρια
- Έκλεβαν καταστήματα με ρούχα και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας – Συνελήφθησαν δύο νεαρές
- Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες
- Μιχάλης Κουινέλης: Πένθος για τον μουσικό – Έφυγε από τη ζωή o πατέρας του
- Ελ Κααμπί: «Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες και πρέπει να νικήσουμε την ΑΕΚ»