Σακελλαροπούλου : Γιατί ο Τσίπρας είπε «ναι» για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ο Αλέξης Τσίπρας το κύριο που είχε να κάνει ήταν να απεγκλωβιστεί όσο πιο πειστικά γινόταν από την προηγούμενη επιμονή του στην επανεκλογή Παυλόπουλου
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Την ανάγκη φιλοτιμία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας την αναμενόμενη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αντιστρέψει τους επικοινωνιακούς όρους που διαμόρφωσε το χτεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτό είναι και το πιο δύσκολο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η στήριξη στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να μην εμφανίσει την Κουμουνδούρου ως παρακολούθημα της ατζέντας του Μαξίμου.
Ομόφωνη απόφαση
Άλλωστε η απόφαση για την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ήταν ομόφωνη στο ανώτατο κομματικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνεδρίασε πριν από τη δήλωση του κ. Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας το κύριο που είχε να κάνει ήταν να απεγκλωβιστεί όσο πιο πειστικά γινόταν από την προηγούμενη επιμονή του στην επανεκλογή Παυλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό επέμεινε στην κριτική του προς τον πρωθυπουργό για το «διασυρμό» του θεσμού και για την προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση από τις «διαψεύσεις» και «αντιφάσεις» της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας προσπέρασε με αρκετή συντομία τις εξηγήσεις που ζητούσε για την άρνηση Μητσοτάκη να προτείνει Παυλόπουλο κάνοντας επικοινωνιακή αντεπίθεση με τη φράση ότι «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα γίνω Μητσοτάκης».
Οικειοποίηση της «προοδευτικής» υποψηφιότητας
Ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφανιστεί ως «θεσμικά υπεύθυνος» που δεν θα πράξει τα μικροκομματικά «σφάλματα» του κ. Μητσοτάκη μιλώντας για «στάση ευθύνης» του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφωθούν όροι «ευρείας πλειοψηφίας» προκειμένου η πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκφράζει την ενότητα του λαού και του έθνους.
Πάνω σε αυτή την φόρμουλα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να οικειοποιηθεί το προφίλ της «υπερκομματικής, ενωτικής και προοδευτικής» υποψηφιότητας για την οποία είχε μιλήσει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός χτες το βράδυ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κορυφαία επιλογή» της δική του διακυβέρνησης την ανάληψη της προεδρίας του ΣτΕ από την κα Σακελλαροπούλου, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την είχαν καταψηφίσει.
Εξαίρετη δικαστικός
Επέλεξε δε, να εστιάσει στη στάση της ως «εξαίρετης δικαστικού» σε επιλεγμένα ζητήματα που θα ικανοποιούσαν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα δυσαρεστούσαν το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου του κ. Μητσοτάκη και της κοινωνικής βάσης της ΝΔ. Αποφεύγοντας παράλληλα να αναφερθεί σε άλλα ζητήματα που δεν θα ήταν αρεστά στον κόσμο της Αριστεράς και στην πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κα Σακελλαροπούλου «υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια».
Βέβαια ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα.
Η διάκριση των εξουσιών
Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι με την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, που αποτέλεσε επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για ανώτατο δικαστικό αξίωμα «ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».
Στην πραγματικότητα μέσα από αυτούς τους συμβολισμούς ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πάρει ρεβάνς από τον κ. Μητσοτάκη, να θέσει τους όρους για τη δικαίωση των επιλογών του ως πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας θέλει να διαμηνύσει στα στελέχη του πως η εκλογική ήττα είναι παροδική και πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της δικαίωσής του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις