Η ιστορία της Κασσιόπης καταδικάζει ΠΑΟΚ και Ξάνθη
Και δεσμεύει τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου να αποδεχθούν το πόρισμα της ΕΕΑ για την υπόθεση
Rewind στο όχι και τόσο μακρινό 2015. Σε μια ιστορία που σήμερα, με έναν τρόπο, παίρνει και εκείνη την θέση της στην αίθουσα εκδίκασης της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Στην ιστορία της Κασσιόπης και ενός δεδικασμένου που προφανώς δείχνει τον δρόμο σε ότι ακολουθεί. Και για την προβλεπόμενη ποινή του υποβιβασμού για τις δύο ομάδες εφόσον η Επιτροπή επιβεβαιώσει το σκάνδαλο. Αλλά και για το βασικό χαρακτηριστικό του πορίσματος που θα εκδοθεί. Τον «δεσμευτικό» χαρακτήρα του εφόσον φτάσει στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Έπειτα από δύο αναβολές λοιπόν η Επιτροπή καλείται σήμερα να εκδικάσει μια υπόθεση με στοιχεία αδιάσειστα, από εκείνα που γίνονται κατανοητά απλά και μόνο από την… ανάγνωση τους. Ο Ιωάννης Καλπαζίδης, ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη ως ιδιοκτήτης της εταιρίας RFA εξαγόρασε το καλοκαίρι του ΄18 την εταιρία Vialand ΑΕ αντί 10 εκατ ευρώ. Την εταιρία που ανήκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη. Την εταιρία που ανήκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης.
Πήρε λοιπόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ Ξάνθης, αλλά στην εταιρία Vialand που πλέον του ανήκε διατήρησε όλους τους προηγούμενους. H Vialand AE είχε πριν από την εξαγορά ως μετόχους τους Πολυχρόνη Συγγελίδη και Χρήστο Πανόπουλο. Οι δυο τους συνεχίζουν και μετά την εξαγορά από την RFA, να είναι μέλη στο ΔΣ της Vialand AE με θητεία μέχρι το 2022. Οι Π. Συγγελίδης και Χ. Πανόπουλος φέρονται ως αποκλειστικοί μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ Ξάνθη.
Στο ΔΣ της Vialand ΑΕ εμφανίζεται επίσης ο Ν. Χαλαβαζής ως πρόεδρος, ενώ είναι και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη. Επίσης, τοποθετήθηκε και ο Αρης Πιαλόγλου ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vialand έως το 2022, και ταυτόχρονα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παε Ξάνθη.
Τα ίδια πρόσωπα είναι συνδεδεμένα και με την ΠΑΕ Ξάνθη: οι Συγγελίδης και Πανόπουλος ως μέτοχοι, ο Α. Πιαλόγλου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, και ο Ν. Χαλαβαζής ως μέλος. Δηλαδή, οι τέσσερίς τους είναι συνδεδεμένοι και με την ΠΑΕ Ξάνθη και με την VIALAND AE, η οποία εξαγοράστηκε από την RFA.
Σε ποιον ανήκει όμως στα αλήθεια η RFA; Στον άλλοτε σερβιτόρο ανιψιό του Ιβάν που βρήκε και έβαλε σε αυτή 10 εκατ ευρώ για την εξαγορά της Vialand AE; Η RFA ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. Είναι μια Κυπριακή εταιρία που χρησιμοποιείται σε όλες τις μπίζνες της οικογένειας εδώ και μια εξαετία. Για παράδειγμα στην RFA ανήκει η Paralot, χρηματοδότης παραγωγών του Open TV και ιδιοκτήτρια του SDNA.gr.
Της ανήκει επίσης η θυγατρική RFA Promotion, θυγατρική της RFA. Εκείνη που τη σεζόν 2014-15 πήρε από την RFA 1,7 εκατ ευρώ για να πληρώσει επτά ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ (σε μια υπόθεση που ήδη ερευνάται από τις αρχές «ξεπλύματος χρήματος»). Ρικάρντο Κόστα, Ραζβάν Ρατ, Ρόμπερτ Μακ, Γκολάσα, Μαντούρο, Φακούντο Περέιρα και Μάρτενς πληρώθηκαν από την εταιρία του Ιωάννη Καλπαζίδη.
Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2018, την περίοδο δηλαδή των αλλαγών στην διοίκηση και το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ξάνθης, ο Ιωάννης Καλπαζίδης λαμβάνει στον προσωπικό του λογαριασμό στην Alpha Bank από την RFA τρία εμβάσματα συνολικού ποσού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ! Την ίδια μέρα ή την επομένη τα μεταφέρει στον λογαριασμό της Dimera στην Τράπεζα Πειραιώς!
Ποια είναι η Dimera; Η εταιρεία που κατέχει το 80% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Είναι η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη!
H RFA και η Dimera είναι ένα λοιπόν. Είναι Ιβάν Σαββίδης. Και από τη στιγμή που ο Ιβάν έχει τις συγκεκριμένες εταιρίες έχει και την Vialand ΑΕ από την οποία αγοράστηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης. Είναι δική του η Vialand AE που έχει ακόμη στο ΔΣ της, τον Συγγελίδη, τον Πανόπουλο, τον Πιαλόγλου, τον Χαλαβάζη. Δηλαδή τους «ιδιοκτήτες» και τους διοικούντες της ΠΑΕ Ξάνθης. Ναι, είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.
Και ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το… παιχνίδι των μεταγραφών. Καλοκαίρι του ΄18 έγινε η μεταβίβαση. Γενάρη του ΄19 ο ΠΑΟΚ αγοράζει με 700 χιλιάδες ευρώ τον Δημήτρη Μελιόπουλο και τον αφήνει δανεικό στους Ακρίτες ως το καλοκαίρι. Φλεβάρη του ΄18 υπογράφει ως ελεύθερος και στον ΠΑΟΚ ο Ζίφκο Ζίφκοβιτς. Καλοκαίρι του ΄19 αγοράζεται από τον ΠΑΟΚ αντί 500 χιλιάδων ευρώ και ο Βασίλης Φασίδης. Εκείνος μένει «δανεικός» στην Ξάνθη ως το καλοκαίρι του ΄21, αλλά ούτε η μεταγραφή του, ούτε ο «δανεισμός» του ανακοινώνονται. Ούτε από τον ΠΑΟΚ, ούτε από την Ξάνθη.
Στο μεταξύ Μάρτη του ΄19 ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στην Ξάνθη σε ένα από τα ματς που με έναν τρόπο έκριναν το πρωτάθλημα. Η Ξάνθη έχει στην εντεκάδα της και τον Μελιόπουλο και τον Ζίφκοβιτς. Έχει και 5.000 οπαδούς του ΠΑΟΚ πάνω από τα αυτιά της στις κερκίδες, καθώς η ΠΑΕ αποφάσισε να δώσει όλες τις κερκίδες στους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο ΠΑΟΚ νικά με 2-1. Γιατί η Ξάνθη χρησιμοποίησε στο αρχικό της σχήμα δύο παίκτες που ανήκαν ήδη στον ΠΑΟΚ; «Δεν το ήξερα. Δεν υπήρχε κάποιο θέμα να συζητήσω με κάποιον γιατί η πληροφορία για τις μεταγραφές δεν υπήρχε στην ομάδα» δήλωσε ο Μίλαν Ράσταβατς πριν μερικές εβδομάδες, όταν το σκάνδαλο ήρθε στην δημοσιότητα. Τότε προπονητής της Ξάνθης ο Σέρβος…
Πάμε όμως και εκείνο το… ταξίδι στο 2015 που λέγαμε. Στην ιστορία της Κασσιόπης. Το 2015 ο Εργοτέλης κατέθεσε ενώπιον της Ε.Ε.Α. καταγγελία σύμφωνα με την οποία στην ΠΑΕ Κασσιόπη υπήρξε εικονική μεταβίβαση μετοχών μεταξύ του Γ. Λιμπάντζη και του Α. Ίσσαρη. Στην καταγγελία που υποστήριξαν και ο Λεβαδειακός αλλά και ο Απόλλωνας Σμύρνης παρουσιάστηκε και μια ακόμη συμφωνία ανάμεσα στον Γ. Λιμπάντζη και τον Χ. Κουτσουρή κατά την οποία, ανεξαρτήτως των όποιων φαινομενικών μεταβολών στα πρόσωπα των μετόχων, καθώς και αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, το μετοχικό κεφάλαιο της Π.Α.Ε θα ανήκε πάντοτε σε εκείνους.
Η Ε.Ε.Α. επελήφθη και στις 02 Ιουλίου 2015 αποφάσισε την ανάκληση της άδειας της ΠΑΕ. Αυτή ήταν η ποινή για μια ΠΑΕ που άλλον ιδιοκτήτη είχε στην πραγματικότητα και άλλον στα χαρτιά. Και εδώ στα χαρτιά φαίνεται η ΠΑΕ Ξάνθη να ανήκει στους Πανόπουλο και Συγγελίδη. Όταν όμως οι δύο τους αφού πήραν 10 εκατ ευρώ είναι ακόμη στο ΔΣ μιας εταιρίας (της Vialand AE) που ανήκει στην RFA, ποιος αμφισβητεί ότι η RFA είναι το αφεντικό και στην ΠΑΕ Ξάνθη; Δηλαδή η Dimera. Δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης.
Πάλι πίσω στο 2015: Η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ απάντησε με μια δική της ερμηνεία, απαλλάσσοντας κατά πλειοψηφία την ομάδα της Κασσιόπης παρά το καταδικαστικό πόρισμα της ΕΕΑ. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ όμως σε δεύτερο βαθμό και σε μια απόφαση που αποτελεί δεδικασμένο ξεκαθάρισε τον «δεσμευτικό» χαρακτήρα του πορίσματος. «Η απόφαση της Ε.Ε.Α. περί παραβάσεως των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 και η αξιολόγηση της βαρύτητας της παράβασης είναι δεσμευτική για τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ καθώς αυτά μπορούν μόνο να επιβάλουν την κατά περίπτωση ποινή και όχι να εξετάσουν ξανά την υπόθεση στην ουσία της» αποφάσισε.
Με δύο λόγια. Ό,τι λέει το πόρισμα. Τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν πάνω στο άρθρο 69 του αθλητικού νόμου. Εκείνα μπορούν μόνο να επιβάλουν την ποινή. Που δεν είναι άλλη από τον υποβιβασμό.
- Πάνω από 100.000 Τούρκοι τουρίστες πήραν βίζα – εξπρές για την Ελλάδα
- Πάρτι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ – Ο Ζέλσον έκανε το 4-1 για τους «ερυθρόλευκους» (vids)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γκλέτσος: Είμαστε όρθιοι, είμαστε ζωντανοί
- Στο μικροσκόπιο οι γνωριμίες του 49χρονου φιλόλογου – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι
- Χατ τρικ του φανταστικού Ελ Κααμπί – Έκανε το 3-1 για τον Ολυμπιακό ο Μαροκινός (vids)
- Εντυπωσιακός Ελ Κααμπί δίνει ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό (2-1, vids) – Δεύτερο γκολ από τον Μαροκινό στο ντέρμπι