Μιχαήλ Μισούστιν : Από τεχνοκράτης υποψήφιος πρωθυπουργός
Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας Μιχαήλ Μισούστιν ήταν η απροσδόκητη επιλογή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη θέση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας Μιχαήλ Μισούστιν ήταν η απροσδόκητη επιλογή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη θέση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πρόκειται για έναν ελάχιστα γνωστό τεχνοκράτη, όπως επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος από το 2010 ηγείται της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας και από την αρχή της καριέρας του έχει εργαστεί στην κυβέρνηση με αντικείμενο την είσπραξη των φόρων.
Ο 53χρονος Μισούστιν έχει αποσπάσει επαίνους για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής διαδικασίας και περισσότερο για τον διπλασιασμό των εσόδων από τους φόρους την τελευταία δεκαετία με σχεδόν 298 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου χρόνου.
Η πλειονότητα των εσόδων αυτών προέρχεται από φόρους του τεράστιου ενεργειακού τομέα, αλλά ένα αυξανόμενο μερίδιό τους προέρχεται πλέον και από άλλες μορφές φορολόγησης έπειτα από μια προσπάθεια για αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.
Παρά τις επιτυχίες αυτές όμως,λ το όνομά του δεν είχε εμφανιστεί σε κάποιο κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία.
«Ο Μισούστιν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, ούτε είναι δημοφιλής στο εκλογικό σώμα και δεν ανήκει στο στενό κύκλο του Πούτιν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τατιάνα Στανόβαγια, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Carnegie της Μόσχας.
Η ίδια εκτιμά ότι ο Μισούστιν δεν είναι πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν όταν λήξει η θητεία του Πούτιν το 2024.
Η Ρωσία είχε και στο παρελθόν τεχνοκράτες πρωθυπουργούς, ακόμη από την εποχή που ο Πούτιν προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία του μετά το 2000.
«Ο Μισούστιν μοιάζει πολύ με τους τεχνοκράτες πρωθυπουργούς…στις αρχές του 2000», σχολίασε η Στανόβαγια.
Όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, ο Μισούστιν είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου και είναι μέλος του συμβουλίου της ομάδας χόκεϊ επί πάγου CSKA Μόσχας και του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου.
Σπούδασε μηχανικός, αλλά το 1998 εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία και επί μια πενταετία διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογία. Αποφοίτησε το 1989 από τη σχολή που σήμερα φέρει την ονομασία Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας STANKIN και, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, έχει διδακτορικό στα Οικονομικά.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι το τεχνολογικό του υπόβαθρο συνέβαλε στην επιτυχία του να εισαγάγει στην ψηφιακή εποχή το ρωσικό φορολογικό σύστημα. Οι πληρωμές τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις έχουν γίνει απλούστερες και βασίζονται σε μια κυρίως διαδικτυακή διαδικασία.
Η ψηφιοποίηση έχει επίσης οδηγήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας με πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ξεκινήσει να καταβάλλουν φόρους.
Γεννημένος στη Μόσχα το 1966, ο Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Μισούστιν εργάστηκε το 2008 ως επικεφαλής της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας UFG, η οποία την εποχή εκείνη συνεργαζόταν με την γερμανική Deutsche Bank.
Το 2018 ο Μισούστιν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Vedomosti ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.
«Αλλά, αν η μοίρα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο για μένα, θα εργαστώ στις καινοτομίες, με νέες τεχνολογίες, στον ίδιο τομέα όπου εργαζόμουν πάντα: στη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία», είχε προσθέσει.
Παντρεμένος και πατέρας τριών γιων βρισκόταν το 2015, σύμφωνα με την ρωσική έκδοση του Forbes, στην 54η θέση των πιο καλοπληρωμένων αξιωματούχων με εισοδήματα περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, μάλιστα, η σύζυγός του την ίδια περίοδο είχε δηλώσει έσοδα πάνω από 694.000 ευρώ.
Θήτευσε ως ειδικός στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών την περίοδο του 1990 στο International Computer Club που, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είχε στόχο να προσελκύσει «προηγμένες δυτικές τεχνολογίες πληροφοριών στη Ρωσία».
Ο πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκενάντιι Γκουντκόφ τον χαρακτήρισε «έναν νέο απρόσωπο αξιωματούχο χωρίς φιλοδοξίες», ο οποίος ενσαρκώνει ένα σύστημα «που βλάπτει την οικονομία», ενώ ο αναλυτής Γκλεμπ Παβλόφσκι, ένας πρώην σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι ο Μισούστιν είναι «ένας εξαιρετικός γραφειοκράτης, με την άπολυτη έννοια του όρου».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»