Χωρίζουν οι δρόμοι Πούτιν και Μεντβέντεφ
Η νέα χρονιά ξεκίνησε στη Ρωσία με μια έκπληξη. Την απρόσμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ. Νέος πρωθυπουργός θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μιχαήλ Μισούστιν, σήμερα επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών.
Για τον ηγέτη του Κρεμλίνου πρέπει να ήταν μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της σταδιοδρομίας του. Μετά από πολλά χρόνια αρμονικής πολιτικής συνύπαρξης ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να πορευθεί στο μέλλον δίχως τον παλιό του φίλο και συνοδοιπόρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όταν το 2008 ο ρώσος πρόεδρος αναλάμβανε την πρωθυπουργία για να μπορέσει αργότερα να ξαναγίνει πρόεδρος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον βοήθησε πρόθυμα και, για μερικά χρόνια, ανέβηκε στον προεδρικό θώκο. Προφανώς από ευγνωμοσύνη για αυτή τη διευκόλυνση ο πρόεδρος Πούτιν δεν απομάκρυνε για πολλά χρόνια τον αφοσιωμένο πρωθυπουργό από τα καθήκοντά του.
Στη Ρωσία είναι εδώ και δεκαετίες παράδοση να οδηγείται σε παραίτηση ο πρωθυπουργός, όταν υπάρχει έντονο κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε ωστόσο από τον πρόεδρο Πούτιν να γυρίσει τη πλάτη στον αφοσιωμένο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό διάστημα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχονταν έντονες επικρίσεις για την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Στο κείμενο παραίτησης ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε ότι «ανοίγει το δρόμο για αλλαγές». Πριν παρέλθει ένα 24ωρο από την παραίτηση Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε ως διάδοχό τον Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια είναι επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών. Εικάζεται ότι ενδεχομένως ο Μισούστιν να επιλέχθηκε από τον Βαλντίμιρ Πούτιν μόνο ως μεταβατικός πρωθυπουργός. Η πρόταση του ρώσου προέδρου θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την ρωσική βουλή. Ήδη από το πρωί ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες στη Ντούμα, οι οποίες ωστόσο έχουν καθαρά τυπικό χαρακτήρα.
Δεν υπάρχουν σενάρια για πιθανούς διαδόχους του Πούτιν
Η απρόσμενη παραίτηση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ εγείρει ερωτήματα και για το πολιτικό μέλλον του προέδρου Πούτιν. Μετά τις ανακοινώσεις του ρώσου προέδρου για αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία παρεμπιπτόντως είχαν ζητήσει τόσο ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βγιάτσεσλαβ Βολοντίν όσο και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αλεξέι Κουντρίν, αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Μόσχα: Ο ρόλος του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης ενισχύονται.
Στη Ρωσία διεξάγονται το 2021 κοινοβουλευτικές εκλογές. Αντικαθεστωτικοί, όπως ο διάσημος Αλεξέι Ναβάλνι ωστόσο δεν έχουν αυταπάτες. Τίποτα δεν δείχνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να αποχωρήσει από την προεδρία πριν από την εκπνοή της θητείας του το 2024. Ούτε υπάρχουν σενάρια για διαδόχους του. Με μια εξαίρεση μέχρι χθες: τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά την «μετακίνησή» του όμως από την πρωθυπουργία στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει εντελώς απίθανο.
Ουλφ Μάουντερ (dpa)
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)
- Επίκειται επέλαση της ρωσικής ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ
- Μπάγερν Μονάχου – Άουγκσμπουργκ 3-0: Στο +8 με χατ-τρικ του Κέιν