Froxtex: Αύξηση στις επιστροφές στις χώρες καταγωγής
Η μείωση των αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα, η οποία σημείωσε πτώση 92% σε σχέση με την κορύφωσή της το 2015, "οφείλεται κυρίως σε μια μείωση στις (μεταναστευτικές) οδούς της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου", ανακοίνωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Σχεδόν 139.000 «παράτυπες» αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής καταγράφουν αύξηση, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων Frontex.
Η μείωση των αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα, η οποία σημείωσε πτώση 92% σε σχέση με την κορύφωσή της το 2015, «οφείλεται κυρίως σε μια μείωση στις (μεταναστευτικές) οδούς της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου», ανακοίνωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Αντίθετα, η ανατολική Μεσόγειος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος) γνώρισε αύξηση των διελεύσεων κατά 46% σε σχέση με το 2018, που ορίζονται σε 82.000. Ίδια τάση παρατηρήθηκε στα σύνορα της Κροατίας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.
Οι περισσότεροι μετανάστες που ακολουθούν αυτές τις οδούς της κεντρικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων είναι Αφγανοί και Σύροι. Οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν εξάλλου την πρώτη εθνικότητα (σχεδόν το ένα τέταρτο) αυτών που φθάνουν στην ΕΕ.
Η σύγκρουση στη Συρία
Ο επικεφαλής της Frontex αιτιολόγησε την αύξηση από τη σύγκρουση στη Συρία αλλά και «την αστάθεια στο Αφγανιστάν, τις αλλαγές πολιτικής των ιρανικών και των πακιστανικών αρχών απέναντι στους Αφγανούς πολίτες» μεταξύ άλλων.
Παρότι ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται συνολικά, ο αριθμός των επιστροφών παράτυπων μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ουδέποτε ήταν τόσο υψηλός, καθώς ανήλθε στις 15.850 το 2019, πρόσθεσε ο Λεγκέρι.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιστροφής, σε συντονισμό με την Frontex, γίνονται κυρίως με πτήσεις τσάρτερ αλλά και από το 2018 με εμπορικές πτήσεις. Οι χώρες που εφάρμοσαν περισσότερο αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο ενώ οι κυριότερες χώρες προορισμού είναι η Αλβανία, η Τυνησία και η Γεωργία.
Η Frontex πραγματοποίησε σχεδόν 600 πτήσεις παρακολούθησης– προκειμένου να εντοπίσει διακινήσεις αλλά και πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα — πάνω από την κεντρική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Αδριατική και τη Βαλτική Θάλασσα αλλά και τα χερσαία σύνορα στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ουγγαρία.
Οι αποστολές της Frontex
Η υπηρεσία, την οποία η ΕΕ ενίσχυσε το 2019, αναμένεται να διαθέτει με ορίζοντα το 2027 μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφρουρών και ακτοφυλάκων για να βοηθά τα κράτη μέλη.
Αυτή η πρώτη ένστολη υπηρεσία της ΕΕ άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο επιχειρήσεις στρατολόγησης 700 ατόμων και δέχτηκε 7.500 υποψηφιότητες, αριθμό για τον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση ο διευθυντής της Frontex.
Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Frontex θα μπορεί να πραγματοποιεί τις αποστολές της με την προϋπόθεση ότι θα έχει επαρκείς οικονομικούς πόρους: εκτίμησε ότι ήταν κατάλληλη η πρόταση της Κομισιόν για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό (2021 -2027). Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκφράσει ανησυχία τον Δεκέμβριο για την πρόταση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ που προέβλεπε δραστική μείωση του προϋπολογισμού της Frontex σε σχέση με την προσφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις