Διπλωματικός ελιγμός της Αθήνας με Χαφτάρ εν όψει Διάσκεψης – «Βρυχάται» η Τουρκία
Κομβικό ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα της Διάσκεψης του Βερολίνου διεκδίκησε η Ελλάδα, με ένα διπλωματικό ντεμαράζ των τελευταίων δύο ημερών
Κομβικό ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα της Διάσκεψης του Βερολίνου διεκδίκησε η Ελλάδα, με ένα διπλωματικό ντεμαράζ των τελευταίων δύο ημερών.
Πρόκειται για τρεις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες έδωσαν στην Αθήνα κομβική σημασία στη μεγάλη συνάντηση της Κυριακής που αναμένεται να κρίνει το μέλλον της Λιβύης.
Πρώτα ήρθε η ανακοίνωση της πρόθεσης της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ρητά ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η αιφνίδια επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα, με σκοπό να συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Λίγες ώρες αργότερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας για τον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη.
Και ενώ οι αξιωματούχοι… εκτός Λιβύης, δουλεύουν για τη Λιβύη, στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Ερντογάν και Χαφτάρ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, αν και όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι ταξιδεύουν στη Γερμανία με σκοπό την εκεχειρία.
Η επικοινωνία με τη Μέρκελ
Μιλώντας με τη γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η Καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Συνάντηση Χαφτάρ – Μητσοτάκη
Αφότου ολοκληρώθηκε η επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στη διάρκεια της συνάντησης με του με τον κ. Χαφτάρ ο έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο στρατάρχης από την πλευρά του χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν, ενώ εξέφρασε τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση περιγράφονται τα όσα ειπώθηκαν στην 40λεπτή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Σύμφωνα με αυτό Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, ο Χαφτάρ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Αντεπίθεση με σαφές μήνυμα
Η διπλωματική αντεπίθεση είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Στην απόφαση αυτή της Ελλάδας για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι συμφωνίες αναφέρθηκε και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία.
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV με τον Αντώνη Σρόϊτερ.
Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020
«Βρυχάται» ο Ερντογάν
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις ενέργειες της Αθήνας, με τον τούρκο πρόεδρο να παίρνει το «όπλο» του και να προχωράει σε νέο μπαράζ προκλήσεων, τορπιλίζοντας για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Λιβύη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» τον Χαφτάρ.
«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο».
Παράλληλα, είπε πως εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, διαφορετικά η Τουρκία «θα τα παρακολουθήσει αυτά».
Στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη
Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν μένει στις απειλές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, στα ανοιχτά της Τρίπολης υπήρχαν δύο τουρκικές φρεγάτες και πλέον ενισχύεται η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με δύο πολεμικά πλοία και ένα πλοίο υποστήριξης.
Επίσης, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το οποία επικαλούνται μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λιβύης, η Τουρκία έχει ήδη στείλει πολεμικές ενισχύσεις στην περιοχή.
Όπως φαίνεται σε βίντεο που ανήρτησε ο έγκυρος αιγύπτιος δημοσιογράφος, Mohamed Mansour, στο Twitter η Τουρκία έχει ήδη στείλει το αντι-αεροπορικό σύστημα KORKUT στην αεροπορική βάση της Μιτίγκα.
First documented appearance of #Turkish recent military aid to #GNA – we see here ACV-30 Korkut SPAAG being transported to #Mitiga air base in #Tripoli #Libya pic.twitter.com/fdZl1EYaDZ
— Mohamed Mansour 🇪🇬 (@Mansourtalk) January 17, 2020
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μεταφορά τουρκικών πυραύλων ΜΙΜ-23 I-HAWK σε λιβυκό έδαφος, για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας του καθεστώτος της Τρίπολης αλλά και των τουρκικών ενισχύσεων εκεί.
First documented appearance of #Turkish recent military aid to #GNA – we see here MIM-23 Hawk medium-range surface-to-air missiles along with AN/MPQ-64 Sentinel 3D radar in #Mitiga air base in #Tripoli #Libya pic.twitter.com/VSbu8BWqMi
— Mohamed Mansour 🇪🇬 (@Mansourtalk) January 17, 2020
Απαντά δυναμικά ο Χαφτάρ
Την ίδια στιγμή και ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν φαίνεται να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.
Σύμφωνα με τον ανεπίσημο λογαριασμό του του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στο Τwitter, 25.000 στρατιώτες του Χαλίφα Χαφτάρ έχουν φτάσει τη Δυτική Λιβύη ως ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή.
25,000 troops have reached the western region of #Libya as reinforcements to the front lines.#LNA pic.twitter.com/npOpqCCUUb
— M.LNA (@LNA2019M) January 17, 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις