Αντιπολίτευση: Θετική, αλλά εμβαλωματική η επίσκεψη Χαφτάρ, απαράδεκτη η απουσία από τη Διάσκεψη
Σε εξέλιξη είναι έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, σχετικά με την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.
Σε εξέλιξη είναι έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, σχετικά με την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.
Ο αποκλεισμός της Ελλάδας, ούτως ή άλλως έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, που προχώρησε σε διπλωματική αντεπίθεση με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για βέτο σχετικά με την όποια συμφωνία αποφασιστεί για τη Λιβύη αν προηγουμένως δεν έχει καταργηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επιπλέον και με δεδομένες τις «βολές» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ήδη είχε επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών».
Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της, επιρρίπτει «μεγάλες ευθύνες» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιχειρεί ταυτόχρονα να εμφανίσει την προηγουμενη κυβέρνηση -του ΣΥΡΙΖΑ- ως καλύτερη στη διαχείριση αυτών των θεμάτων, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο.
«Η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ μέσω του γραμματέα του, χαρακτηρίζοντας θετική την επίσκεψη Χαφτάρ, που όμως «δεν αποτελεί λύση αλλά «μπάλωμα»».
Για κλιμάκωση της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, κάνει λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας «την επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε σε παγίδα βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι της συμμαχίας με τον πολέμαρχο Χαφτάρ» αναφέρει από την πλευρά του ο Γιάνης . Βαρουφάκης.
ΣΥΡΙΖΑ : Μεγάλες οι ευθύνες της Κυβέρνησης
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει πάντως «θετικά βήματα» την επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη -Μέρκελ.
Όπως αναφέρει : «Η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται.
Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;
Όσο για την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει.
Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.
Χαρίτσης : Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ
Την άποψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δρουν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου την Κυριακή, ενώ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, δήλωσε ότι «είναι αυτονόητη η αποτροπή οποιασδήποτε απόφασης της ΕΕ στρέφεται εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αλίμονο αν ο πήχης για την ελληνική διπλωματία είναι τόσο χαμηλά», είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια. Αυτό που θα έπρεπε να ζητά η κυβέρνηση είναι η επιβολή κυρώσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει να περιληφθεί η δυνατότητα αυτή στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 30ης Ιουνίου 2019″, ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης, εφιστώντας την προσοχή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Διευκρίνισε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΝΔ, κάνοντας ισοπεδωτική αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα.
Η έλευση του στρατάρχη Χάφταρ συνιστά θετική εξέλιξη. Αναμένουμε αν θα παραγάγει θετικές εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, το κρίσιμο δυστυχώς γεγονός είναι πως στη Διάσκεψη του Βερολίνου η Ελλάδα θα είναι απούσα. Αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης.
«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, που επηρεάζουν και τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «ο εφησυχασμός που επιχειρούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν μιλούσε για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, για τις «αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των μελών της», που «κοστίζουν στη χώρα» .
Στο ίδιο μήκος κύματος η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξέφρασε από τη Βουλή την ανησυχία της για «σπασμωδικές» ενέργειες της κυβέρνησης στο λιβυκό.
Αναφερόμενη στη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι η τότε πρόσκλησή δεν ήταν τυχαία αλλά οφείλεται «στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας που διεκδίκησε τη συμμετοχή της».
Eμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής (στην προπαρασκευαστική συνάντηση το Σεπτέμβριο για τη διάσκεψη), είχαμε θέσει το θέμα και σας είχαμε προτρέψει, πριν γίνει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η χώρα μας να διεκδικήσει τη συμμετοχή της.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, δυστυχώς υπήρξε ολιγωρία, και σήμερα για πρώτη φορά συμμετέχει η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες χωρίς την ελληνική συμμετοχή».
Ανέφερε ωστόσο ότι σήμερα, «στο και πέντε» η κυβέρνηση καλώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, «αλλά δεν πρέπει να είναι σπασμωδικές».
ΚΙΝΑΛ : Θετική αλλά εμβαλωματική η επίσκεψη Χαφτάρ
Η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ, είναι θετική μεν αλλά εμβαλωματική υποστηρίζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι «είναι καλό που ήρθε ο κ. Χάφταρ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, είναι καλό οτιδήποτε βάζει τη χώρα μας στο τραπέζι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει, σε ένα πολυπολικό σύστημα γεωπολιτικών συσχετισμών, τη θέση μας χωρίς να πρέπει να ενταχθούμε με λογική υποτέλειας είτε από τη μία είτε από την άλλη».
Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά «μπάλωμα» γιατί η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη».
Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ πρόκειται για προφανή αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το γεγονός ότι «η χώρα δεν είναι στο Βερολίνο, όχι γενικά σε μία διάσκεψη για την Λιβύη, αλλά ειδικά σε αυτήν τη διάσκεψη για τη Λιβύη, σε μία πολιτική συγκυρία που έχει υπογραφεί ένα δήθεν «μνημόνιο» ανάμεσα στην Τουρκία και την παραπαίουσα κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη, το οποίο αναγνωρίζει αυθαίρετα θαλάσσιες ζώνες που περνάνε μέσα από τη χώρα μας χωρίς καν να συνορεύουν οι δύο χώρες».
Σχολιάζοντας το ΒΕΤΟ στην Ε.Ε που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι το υποτιθέμενο βέτο που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα ασκήσει σε μία απόφαση που δεν θα περάσει καν από Ευρωπαϊκά όργανα, είναι αστείο και πάλι αποκλειστικά επικοινωνιακό.
«Φαίνεται και εδώ, δυστυχώς, φαίνεται και στον εκλογικό νόμο, φαίνεται και στα εργασιακά, φαίνεται και στο μεταναστευτικό, ότι η λογική της συναίνεσης που πολύ ωραία λέμε στα λόγια αλλά θα σε μείζονα ζητήματα δεν την αξιοποιούμε, δεν υπάρχει ως πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να το δουν διαφορετικά», κατέληξε.
ΚΚΕ : Κλιμακώνεται η εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
«Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατηγού στην Αθήνα.
Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
ΜέΡΑ25 : Πέφτει σε παγίδα η κυβέρνηση
Την ανησυχία του ότι η εμπλοκή της Ελλάδας εξελίσσεται στο «μεγαλύτερο ίσως διπλωματικό φιάσκο των τελευταίων ετών» εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.
«Αγκαλιάζοντας» τον πολέμαρχο Χάφταρ, θυμίζετε τους «υπερπατριώτες» που αγκάλιαζαν τον Κάρατζιτς τη δεκαετία του ‘90, πλήττοντας έτσι και την εικόνα της χώρας και την γεω-στρατηγική μας θέση» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι «η ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total ενίσχυσε τον Ερντογάν δίνοντάς του στο εσωτερικό της χώρας και στη Μέση Ανατολή το άλλοθι να μεταφέρει το πεδίο σύγκρουσης στη Λιβύη με τη συμφωνία με την αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως έπεσε στην παγίδα του βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι της συμμαχίας με τον πολέμαρχο Χάφταρ» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη «έκκληση ανακωχής» Πούτιν και Ερντογάν «την οποία αποδέχθηκαν και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα μπήκε, με προσωπική ευθύνη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στην Μόσχα και συνεχίζεται στο Βερολίνο, όπου προφανώς δεν κλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Τόνισε επίσης ότι ο μόνος τρόπος τα συμφέροντα της Ελλάδας να εξυπηρετηθούν είναι η χώρα μας να απελευθερωθεί από την ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total, να πάψετε να ονειρεύεστε μεγαλεία και πλούτη από υδρογονάνθρακες αγκαλιά με Νετανιάχου-Σίσι-Τραμπ και… Χαφτάρ.
Να δηλώσουμε ότι ο βυθός της Αν. Μεσογείου θα πρέπει να μείνει άθικτος από τρυπάνια, ότι μαζί με την ΕΕ που κινείται στους ρυθμούς της Πράσινης Συμφωνίας, θα καταστήσουμε την Ελλάδα κέντρο βάρους ενός διεθνούς δικτύου ανανεώσιμης ενέργειας που θα αγκαλιάζει όλη τη Μεσόγειο και μας δίνει πραγματικές δυνατότητες να παίξουμε ειρηνευτικό ρόλο και να περιθωριοποιήσουμε εκείνους που επιβουλεύονται την ειρήνη και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
- Αμερικανικές εκλογές: Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες από το διάστημα;
- Ισραήλ: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων» λέει ο νέος υπουργός Άμυνας
- ΗΠΑ: Σε ποιες πολιτείες γίνεται μάχη για την πρωτιά – Ποιες πολιτείες θα κριθούν από μια χούφτα ψήφους
- Σπόρτινγκ: Οπαδοί και διοίκηση είπαν το δικό τους «ευχαριστώ» στον Αμορίμ (pics)
- Το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας
- Χάρις ή Τραμπ; Ένας ιπποπόταμος… προβλέπει τον νικητή