Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Χρηματοδότηση ΑΕΙ : Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο

Χρηματοδότηση ΑΕΙ : Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ολοκληρώθηκε, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις κομμάτων και φορέων.

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε και σε δεύτερη ανάγνωση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να διαβεβαιώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου θα λάβει σοβαρά υπόψη τις γόνιμες προτάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν από τα κόμματα αλλά και τους αρμόδιους φορείς και αρκετές από αυτές θα τις ενσωματώσει στο νομοσχέδιο με τροποποιήσεις που θα καταθέσει μέχρι την ψήφιση του στην Ολομέλεια.

Πυρά Κεραμέως κατά ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Κεραμέως επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας όψιμο το ενδιαφέρον του για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η χρηματοδότηση των πανεπιστήμιων, καθώς όπως είπε, στα 4 χρόνια που ήταν κυβέρνηση ήταν στην απόλυτη ευχέρεια του υπουργού Παιδείας και ποτέ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις που έγιναν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, σύντομα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η χρηματοδότηση.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το άρθρο 50, επανέλαβε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ενωσιακή νομοθεσία για να μην της επιβληθούν πρόστιμα.

«Είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης τομής που στόχο έχει να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και στρεβλώσεις και να βάλουμε γερά θεμέλια στη τριτοβάθμια εκπαίδευση εισάγοντας κριτήρια αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση ώστε να γίνουν ακόμα καλύτερα τα ελληνικά πανεπιστήμια και να καταστούν πρώτα στις διεθνείς αξιολογήσεις», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις, εστιάζοντας κυρίως τη κριτική τους στο τρόπο σύνδεσης της αξιολόγησης των πανεπιστήμιων με τη χρηματοδότηση και στο άρθρο 50 για πτυχία κολεγίων.

Οι θέσεις των κομμάτων

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, εξέφρασε τη διαφωνία της με τον τρόπο που θα γίνεται η χρηματοδότηση, γιατί όπως είπε, θα δημιουργήσει πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματος της επί του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων, χαρακτηρίζοντας το εκτρωματικό και ζητώντας την απόσυρση του και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος βάζοντας από τη πίσω πόρτα τα κολέγια χωρίς να γίνει καμία αξιολόγηση.

«Μας βρίσκει αντίθετους ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει και απαξιώνει τα ακαδημαϊκά πτυχία και τα πανεπιστήμια για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας», κατέληξε η κ. Τζούφη.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για «απουσία ενός εθνικού διαλόγου για το σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής» και ζήτησε την επανίδρυση και επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση της για τη διατύπωση του άρθρου 50, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να αποκαταστήσει την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία όλων αυτών των παραρτημάτων ξένων κολεγίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μίλησε για «ακόμα μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης», υποστήριξε ότι καμία εγγυημένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει για τα πανεπιστήμια και ότι στόχος της σύνδεσης της με την αξιολόγηση είναι να προσαρμοστεί το περιεχόμενο των σπουδών και προσόντων των αποφοίτων των ΑΕΙ με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ακόμα, ζήτησε «να αποσυρθεί τώρα το άρθρο- έκτρωμα που εξισώνει τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα ιδιωτικά κολέγια».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «λογική εκπαιδευτικής ρεζέρβας», υποστήριξε ότι η Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα λειτουργεί στις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι ύποπτος ο τρόπος της αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο κινείται στη λογική του επιχειρηματικού μοντέλου των πανεπιστημίων» και τόνισε ότι «στόχος του είναι να προετοιμαστεί η σταδιακή απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης τους».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης τόνισε την ανάγκη ενός μακροχρόνιου εθνικού σχεδίου στη παιδεία και ειδικά, όπως είπε, των ΑΕΙ και υπεραμύνθηκε της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να έχει ρόλο στο στρατηγικό σχεδιασμό.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Must in

Πετρούσεφ: «Ο Αταμάν παίζει με επτά παίκτες και έχει τρεις τίτλους σε τέσσερα χρόνια»

Μεγάλη συνέντευξη σε σερβικό Μέσο παραχώρησε ο Φίλιπ Πετρούσεφ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον Εργκίν Αταμάν, αλλά και για την εμπειρία του από την Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο