Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Ακυρα τα μνημόνια Σάρατζ με Ερντογάν – «Ναι» στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με Ελλάδα
Να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή.
Να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή. Ο στρατάρχης από την πλευρά του χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ – Ερντογάν, ενώ εξέφρασε τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση περιγράφονται τα όσα ειπώθηκαν στην 40λεπτή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Σύμφωνα με αυτό Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, ο Χαφτάρ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Ταύτιση απόψεων με Δένδια
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον λίβυο στρατάρχη για 1,5 ώρα με τον οποίο – όπως τονίστηκε – υπήρξε ταύτιση απόψεων.
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη» δήλωσε ο κ. Δένδιας με την ολοκλήρωση της συνάντησης.
- Exit polls: 7 στους 10 ανησυχούν για την βία μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ρεκόρ, τα προβληματικά μηχανήματα και η χειροκίνητη καταμέτρηση σε 4 πολιτείες-κλειδιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο στην Επιτροπή Νομιμοποίησης – Στα «μαχαίρια» οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
- Ο Τραμπ ξεσπά σε δημοσιογράφο όταν τον ρωτά για τις αμβλώσεις
- Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο exit poll δείχνει νικήτρια τη Χάρις – Παραμένει θρίλερ
- Γιατί ο Τραμπ μπορεί να ψηφίσει παρόλο που είναι «καταδικασμένος εγκληματίας» ;