Καρόλα Ρακέτε: Επικυρώθηκε η απελευθέρωση της καπετάνισσας του Sea-Watch 3
Απορρίπτοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η εισαγγελία μετά την απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε, το δικαστήριο έλαβε μια απόφαση «συνεπή τόσο από θεσμική όσο και νομική άποψη», δήλωσε ο δικηγόρος της Αλεσάντρο Γκαμπερίνι, εκφράζοντας τη «μεγάλη ικανοποίησή» του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το ιταλικό Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την απελευθέρωση τον περασμένο Ιούνιο της Καρόλα Ρακέτε, της Γερμανίδας καπετάνισσας του πλοίου ανθρωπιστικών διασώσεων Sea-Watch 3 που προσέγγισε, παρά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών, το μικρό νησί Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες.
Απορρίπτοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η εισαγγελία μετά την απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε, το δικαστήριο έλαβε μια απόφαση «συνεπή τόσο από θεσμική όσο και νομική άποψη», δήλωσε ο δικηγόρος της Αλεσάντρο Γκαμπερίνι, εκφράζοντας τη «μεγάλη ικανοποίησή» του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI.
Το δικαστήριο θα παρουσιάσει το σκεπτικό του μέσα σε 30 ημέρες.
Η νεαρή Γερμανίδα είχε οδηγήσει το πλοίο στα τέλη Ιουνίου στο μικρό νησί Λαμπεντούζα αψηφώντας την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και είχε κατηγορηθεί ότι επιχείρησε έναν επικίνδυνο ελιγμό εναντίον ενός σκάφους της οικονομικής αστυνομίας που είχε σκοπό να εμποδίσει την είσοδό του στο λιμάνι.
Είχε καταδικαστεί σε περιορισμό κατ΄οίκον και ένας δικαστής είχε αποφασίσει στις αρχές Ιουλίου να αφεθεί ελεύθερη εκτιμώντας πως η νεαρή γυναίκα έπραξε απλώς το καθήκον της σώζοντας ανθρώπινες ζωές.
«Η οδηγία της ΕΕ χρήζει μεταρρύθμισης»
«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε σήμερα πως δεν έπρεπε να είχα συλληφθεί τον Ιούνιο επειδή έσωζα ζωές. Είναι μια σημαντική ετυμηγορία για όλους τους ακτιβιστές που διασώζουν στη θάλασσα. Κανείς δεν πρέπει να διώκεται για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Η οδηγία της ΕΕ για τα «εγκλήματα αλληλεγγύης» χρειάζεται μεταρρύθμιση» ανέφερε στο Twitter της η Κάρολα Ρακέτε.
🇮🇹The Italian Supreme Court confirmed today that I shouldn't have been arrested in June for saving lives.
This is an important verdict for all sea rescue activists!
No one should be prosecuted for aiding people in need. The EU directive on "crimes of solidarity" needs reform.
— Carola Rackete (@CaroRackete) January 17, 2020
«Η Κάρολα δεν έπρεπε να είχε συλληφθεί πότε!» γράφει στο Twitter η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch International. «Η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα».
🔴 CAROLA SHOULD NEVER HAVE BEEN ARRESTED. This is confirmed today by the Supreme Court in #Italy, which ruled in our favour when it rejected an appeal by the Public Prosecutor of Agrigento against the invalidation of @CaroRackete's arrest. Once again: Sea rescue is #notacrime! pic.twitter.com/vLo9YbwkNh
— Sea-Watch International (@seawatch_intl) January 17, 2020
Η 31χρονη Ρακέτε συνελήφθη στις 29 Ιουνίου επειδή εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα παρά την προειδοποίηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και στη συνέχεια ελλιμένισε το Sea-Watch 3 με τη βία στο λιμάνι της Λαμπεντούζα προκειμένου να αποβιβαστούν οι 40 μετανάστες που είχε διασώσει δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Τρεις ημέρες αργότερα δικαστής ακύρωσε τη σύλληψή της, εκτιμώντας ότι η κατηγορία που είχε διατυπωθεί εναντίον της για επίθεση εναντίον πολεμικού πλοίου δεν στοιχειοθετείται και ότι η Ρακέτε είχε ενεργήσει για να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Ρακέτε κατά του Σαλβίνι
Στο μεταξύ, δικαστική έρευνα είχε διαταχθεί για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, στο πλαίσιο της αγωγής που είχε ασκηθεί τον περασμένο Ιούνιο εναντίον του για συκοφαντία από την Καρόλα Ρακέτε.
«Με κατήγγειλε μία Γερμανίδα κομμουνίστρια», που εμβόλισε ένα σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας. Για εμένα είναι ένα παράσημο. Δεν θα υποκύψω, ποτέ», ήταν η αντίδραση του Σαλβίνι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις