Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα;
Ως «σημαντική πολιτική, επικοινωνιακή επιτυχία διπλωματικού χαρακτήρα της ελληνικής κυβέρνησης» χαρακτηρίζει την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα ο Ευάγγελος Βενέτης.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ως «σημαντική πολιτική, επικοινωνιακή επιτυχία διπλωματικού χαρακτήρα της ελληνικής κυβέρνησης» χαρακτηρίζει την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα ο Ευάγγελος Βενέτης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ONE Channel, ο Ισλαμολόγος και ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής, επισημαίνει πως η επίσκεψη Χαφτάρ είναι επιτυχία αν και «συμπίπτει με την διπλωματική αποτυχία του να μη βρισκόμαστε στην προσεχή διάσκεψη στο Βερολίνο».
Παρόλα αυτά, εξηγεί πώς η απουσία «δεν θα πρέπει να πιστωθεί στην νυν κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο τεκμαίρεται «στην ελληνική αδράνεια στην Λιβύη, στην Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική την τελευταία δεκαετία».
Προσθέτει δε πως η χώρα μας κινητοποιήθηκε διπλωματικά και πολιτικά μετά τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια. «Ως χώρα που γειτνιάζει με την Λιβύη, η Ελλάδα είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Όμως λόγω της απουσίας της από τα τεκταινόμενα στον περίγυρό της, έχασε πολλές από τις ‘’μετοχές’’ που της αναλογούν» συμπληρώνει σχετικά. Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, υπογραμμίζει πώς κινείται σε μια «αναθεωρητική πολιτική και γεωπολιτική χάραξη δράσης της σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή», ενώ σχολιάζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική κάνει λόγο πως το παραδοσιακό της δόγμα «ότι δεν διεκδικούμαι και δεν παραχωρούμε τίποτα είναι παρωχημένο».
Ακόμα, ο κ. Βενέτης σημειώνει την ανάγκη ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
«Επί του προκειμένου, στην διαμόρφωση ατζέντας μεταξύ Αθήνας και Βεγγάζης, θα πρέπει να τεθούν ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Χαλίφα Χαφτάρ και σημεία περεταίρω και ενεργότερης παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή. Οικονομικού χαρακτήρα ή και στρατιωτικού, όπως η αποστολή πυρομαχικών στις δυνάμεις του στρατάρχη. Θα δυνάμωνε κι άλλο τις ήδη καλές σχέσεις των δύο πλευρών» τονίζει.
«Η ζωή και η εξωτερική πολιτική είναι δούναι και λαβείν» καταλήγει ο Ισλαμολόγος.
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις