Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Το αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά έχουν επιστρέψει από το σχολείο, έχουν τελειώσει το διάβασμα και υπάρχει λίγος χρόνος πριν από το φροντιστήριο ή από το ωδείο για να καταναλώσουν ένα σνακ που θα τα γεμίσει ενέργεια. Εκείνα φυσικά θέλουν κάτι γλυκό και όχι πάλι το φρούτο ή το γιαούρτι που είναι οι πιο υγιεινές επιλογές. Και ενώ ίσως να μη θέλουμε να τους ικανοποιούμε αυτή την επιθυμία σε καθημερινή βάση, μπορούμε να το κάνουμε τις περισσότερες φορές, αρκεί να επιλέγουμε έξυπνα τι τους προσφέρουμε. Από γλυκά χωρίς ζάχαρη, με βάση τα φρούτα, με θρεπτικούς ξηρούς καρπούς και μέλι, μέχρι βίγκαν πάστες και κέικ χωρίς γλουτένη, οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές.

Μερικές ωραίες ιδέες μάς έδωσε ο κ. Γιάννης Νταλιάνης, συνιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων «Φύσις» στα βόρεια προάστια, όπου η ζάχαρη που χρησιμοποιείται είναι μόνο η καστανή, το αλεύρι, τα αβγά, το γάλα, το κακάο είναι βιολογικά και οι πειραματισμοί για πιο ελαφριά και θρεπτικά γλυκά πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση: «Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάχνεις νόστιμα γλυκά με λιγότερο βούτυρο, αβγά ή χωρίς καθόλου ζάχαρη ή γλουτένη. Πρέπει συνεχώς να δοκιμάζουμε. Η καστανή ζάχαρη, για παράδειγμα, είναι δύστροπη. Καραμελώνει πιο εύκολα. Πρέπει να ξέρεις πώς να τη χειριστείς. Οπότε χρειαζόμαστε καλό προσωπικό».

Τι να προσέχουμε:

Το βασικό είναι να γνωρίζουμε ότι η πρώτη ύλη είναι καλή. Αν συμβαίνει αυτό, τότε και οι μερικές θερμίδες παραπάνω ή τα αυξημένα λιπαρά δεν είναι τόσο βλαβερά. Ενα μεγάλο λάθος, π.χ., που κάνουμε είναι να θεωρούμε ότι όλες οι μπάρες δημητριακών είναι υγιεινές, άρα ότι αποτελούν μια καλύτερη επιλογή από κάποιο άλλο γλυκό επειδή περιέχουν ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. «Οι περισσότερες φτιάχνονται με έτοιμα μείγματα και η βάση τους δεν είναι ούτε καν η ζάχαρη, αλλά η γλυκόζη, ένα προϊόν που ο οργανισμός μας «διαχειρίζεται» με δυσκολία. Εμείς τις φτιάχνουμε με ξηρούς καρπούς και μέλι. Και έτσι όχι μόνο δεν είναι βλαβερές για την υγεία μας, αλλά αντιθέτως είναι πολύ θρεπτικές».

Σημασία έχει να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη μπορούμε. «Εχουμε επιλέξει την καστανή ζάχαρη ως πιο υγιεινή, κυρίως χάρη σε μια συγκεκριμένη ιδιότητά της. Είναι πολύ πιο γλυκιά από τη λευκή και έτσι σε μια συνταγή που χρειάζονται 400 γρ. ζάχαρη για παράδειγμα, εμείς χρησιμοποιούμε 180 γρ. Επίσης, όπου μπορούμε, μειώνουμε την ποσότητα της κρέμας γάλακτος και την αντικαθιστούμε με γάλα, ενώ το βούτυρο με ελαιόλαδο. Προσέχουμε την ποσότητα των αβγών. Γενικά προσπαθούμε να ακολουθούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής».
Καλό επίσης είναι να δίνουμε βάση στις ποσότητες. Οσο «υγιεινό» και να είναι ένα γλυκό, δεν παύει να περιέχει πολλές θερμίδες και υλικά που δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Μερικές κουταλιές ή μπουκιές από ένα καλό γλυκό είναι αρκετές για να ικανοποιηθεί η «υπογλυκαιμία» μας.
Η γεύση είναι κάτι στο οποίο εκπαιδεύεσαι. Οσο λιγότερο γλυκά και με χαμηλότερα λιπαρά είναι τα φαγητά που δίνουμε στα παιδιά μας τόσο το καλύτερο. «Τα παιδιά έχουν πολύ καθαρές γεύσεις στην αρχή, γιατί είναι αγνός ο οργανισμός τους».

Οι προτάσεις

Φυσικά η πιο θρεπτική λύση είναι οι μπάρες, αλλά θέλουμε να υπάρχει και λίγη ποικιλία. «Εχουμε ένα κέικ με ελαιόλαδο, χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα. Τρίβεται εύκολα και έχει μόνο λίγη καστανή ζάχαρη. Υπάρχουν κέικ λεμόνι (με κανονικό ξύσμα) και σοκολάτας. Ενα άλλο, βανίλια-σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη ή κέικ χωρίς γλουτένη. Ολα εξαιρετικές λύσεις για τα παιδιά. Οπως και τα σοκολατένια μπράουνι με ακατέργαστο κακάο και ξηρούς καρπούς, σε τρεις εκδοχές: με μέλι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη».
Στα κουλουράκια επίσης μπορούν να γίνουν σωστές επιλογές: «Εχουμε με κανέλα Κεϋλάνης, χωρίς ζάχαρη, άλλα με βρόμη, λιναρόσπορο και μέλι, καθώς και τις λεγόμενες μπουκιές ξηρών καρπών με σουσάμι, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, σταφίδες, αμύγδαλα, ταχίνι και μέλι».

Γλυκό από σπίτι
Και αν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι μόνοι μας για τα παιδιά μας, η συνταγή για μάφιν βανίλιας βανίλιας που μας έδωσε ο κ. Νταλιάνης είναι μια πρώτης τάξεως πρόταση.

Τα πιο απλα μάφιν με φυσική βανίλια και καστανή ζάχαρη

Υλικά για 6 μάφιν

  • 280 γρ. αλεύρι μαλακό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • Λίγη μαγειρική σόδα (στη μύτη ενός κ.γ.)
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Τα σπόρια από 1 λοβό φυσικής βανίλιας
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 280 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 175 γρ. γάλα, κατά προτίμηση βιολογικό

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τα σπόρια της βανίλιας.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και, αφού αφρατέψουν, προσθέτουμε, ένα-ένα, τα αβγά.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα.
Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 φόρμες ψησίματος για μάφιν. Τις γεμίζουμε μέχρι τη μέση γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε τα μάφιν για 20 λεπτά.

  • Μην χάσετε το νέο Foodie του ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το ΒΗΜΑ της Κυριακής