Ιμπρεσιονιστικά αριστουργήματα βγαίνουν σε δημοπρασία – Είχαν κλαπεί από Ναζί
Δυο έργα των Καμίλ Πισαρό και Πολ Σινιάκ αναμένεται να ξεπεράσουν τα είκοσι εκατομμύρια στερλίνες σε πλειστηριασμό.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Δυο έργα των Καμίλ Πισαρό και Πολ Σινιάκ αναμένεται να ξεπεράσουν τα είκοσι εκατομμύρια στερλίνες σε πλειστηριασμό.
Τα αριστουργήματα των Γάλλων ιμπρεσιονιστών καθώς και ένα τρίτο που βρέθηκε και αυτό λεηλατημένο από τους Ναζί, όπως και τα προηγούμενα από το σπίτι ενός Εβραίου συλλέκτη κατά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας, θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο.
Τα έργα παραδόθηκαν πρόσφατα στους κληρονόμους του Gaston Lévy, ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, κατασκευαστή ακινήτων και συλλέκτη τέχνης στο Παρίσι τη δεκαετία του 1930.
Ο Lévy επέζησε από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αφού είχε καταφέρει να διαφύγει στην Τυνησία, αλλά η συλλογή του διασκορπίστηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Δύο από τα έργα επιστράφηκαν στη Γαλλία μετά τον πόλεμο και αργότερα τοποθετήθηκαν στην περίφημη συλλογή στο Musée d’Orsay στο Παρίσι.
Το τρίτο, κλεμμένο από την εξοχική κατοικία του Lévy, στο Château des Bouffards, 150 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού, βρέθηκε αργότερα στη συλλογή του Γερμανού Hildebrand Gurlitt, ο οποίος είχε στην κατοχή του περισσότερα από 2.000 έργα λεηλατημένα από τους Ναζί.
Gelée blanche του Καμίλ Πισαρό
Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έργα βγαίνουν σε δημοπρασία. Κόσμημα ανάμεσα στα τρία έργα θεωρείται το έργο του Πισαρό Gelée blanche, το οποίο απεικονίζει μια χωρική που ανάβει φωτιά σε ένα χωράφι.
Η εκτίμηση για αυτό το έργο ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στον πλειστηριασμό που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.
Το έργο του Πισαρό θεωρείται ένα από τα έξοχα δείγματα πουαντιγισμού, του καλλιτεχνικού ρεύματος που ξεκίνησε στη Γαλλία τον 19ο αιώνα.
Στηρίζεται στη θεωρία του Σεβραίν που βασίζεται στην ψευδαίσθηση του ματιού όταν επηρεάζεται από τα γειτονικά χρώματα.
Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες από τον Πισαρό. Οι μικρές κουκκίδες χρώματος που σχηματίζουν την εικόνα δημιουργούν μια έκρηξη φωτός και λάμψης και το έργο αυτό είναι υπόδειγμα τεχνικής λαμπρότητας.
Τα δύο έργα του Σινιάκ
Τα άλλα δυο έργα που δημοπρατούνται είναι το La Corne d’Or και το Quai de Clichy. Temps Gris του Πολ Σινιάκ.
Ο Σινιάκ ήταν φίλος του Lévy, ο οποίος υπήρξε και χρηματοδότης του.
Το έργο Quai de Clichy, που ζωγράφισε ο Σινιάκ το 1887, αποκτήθηκε από τον Γερμανό έμπορο έργων τέχνης Gurlitt μεταξύ του 1943 και 1947 και αργότερα βρέθηκε στην κατοχή του γιου του Κορνίλιους Γκούρλιτ, μαζί με χιλιάδες άλλα πολύτιμα έργα, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010 οι γερμανικές αρχές ερεύνησαν το σπίτι του στο Μόναχο, μετά τη σύλληψή του από τελωνειακούς υπαλλήλους, όταν προσπάθησε να βγάλει και να πουλήσει έναν πίνακα στην Ελβετία.
Η Γερμανία επέστρεψε τα κλεμμένα από τους Ναζί έργα σε όσους ιδιοκτήτες μπόρεσαν να τα ταυτοποιήσουν και αυτό το συγκεκριμένο επιστράφηκε στην οικογένεια Lévy το 2019, ενώ οι γαλλικές αρχές ήδη είχαν παραδώσει στην οικογένεια το άλλο έργο του Σινιάκ και αυτό του Πισαρό.
Οι Ναζί θεωρείται ότι έχουν λεηλατήσει περίπου 100.000 έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στη Γαλλία, εκ των οποίων περίπου 61.000 επιστράφηκαν μετά τον πόλεμο. Εκτιμάται ότι 2.100 δεν έχουν επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Το Μουσείο του Ορσέ χάνει δυο σπουδαία έργα, αλλά όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου: «είναι ένα καλό παράδειγμα μιας χώρας που ενεργεί με έντιμο τρόπο και επιστρέφει τα κλεμμένα έργα στους νόμιμους ιδιοκτήτες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις