Συνεχίζει την αξιολόγηση των υπουργών ο Μητσοτάκης : Συναντά τον Βρούτση
Με την εξ’ αναβολής συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει την αξιολόγηση των υπουργών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στις 11 με τον Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό του Δόμνα Μιχαηλίδου. Επίκειται η αξιολόγηση της Ν. Κεραμέως, ενώ προηγήθηκε του Χ. Θεοχάρη
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Με την εξ’ αναβολής συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει την αξιολόγηση των υπουργών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στις 11 με τον Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό του Δόμνα Μιχαηλίδου. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί αρχικά για την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε για το πρωί της Δευτέρας.
Με φόντο το ασφαλιστικό η αξιολόγηση Βρούτση
Ο Γιάννης Βρούτσης είναι ο δεύτερος υπουργός αυτού του πρώτου κύκλου της εξαμηνιαίας αξιολόγησης από τον κ. Μητσοτάκη. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Τετάρτη η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Χάρη Θεοχάρη.
Ο υπουργός Τουρισμού φαίνεται να πήρε καλό βαθμό από τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «κάναμε καλή δουλειά στο δεύτερο εξάμηνο και αυτό πιστοποιείται από τα έσοδα. Αντιμετωπίστηκε το ζήτημα Thomas Cook και τώρα θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσεων για το 2020 και θα μπουν τα θεμέλια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο Γιάννης Βρούτσης πλέον έχει στα χέρια του και τις αρμοδιότητες της κοινωνικής ασφάλισης μετά την μετάθεση του Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Μετανάστευσης.
Το χαρτοφυλάκιο του κ. Βρούτση (εργασία και κοινωνική ασφάλιση) θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα καθώς οδεύει για συζήτηση στη βουλή το νέο ασφαλιστικό ενώ αντιδράσεις προκαλεί η κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό σε βάθος τριετίας. Τα κόμματα της Αριστεράς μιλούν για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ αλλά και ουσιαστικά πάγωμα μισθών.
Όλα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Βρούτση και τη Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μετά το Γιάννη Βρούτση, σειρά προς αξιολόγηση παίρνει το υπουργείο Παιδείας, με την πολιτική ηγεσία του οποίου θα συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης αυτή την Τρίτη.
Νέο μοντέλο διακυβέρνησης
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει πως «ο πρωθυπουργός ξεκινάει το νέο γύρο συναντήσεων που κάνει στην αρχή του εξαμήνου με την ηγεσία κάθε υπουργείου ξεχωριστά σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου τους».
Ουσιαστικά πρόκειται για μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα τίθενται στόχοι ανά υπουργείο και εξάμηνο για την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα ελέγχονται τα αποτελέσματα, οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις και θα αξιολογούνται οι υπουργοί για τη συμβολή τους στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου.
Στη φάση αυτή επί της ουσίας γίνεται η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό καθώς συμπληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι κατά την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει προς τους υπουργούς ότι θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται όλοι.
Μάλιστα τότε είχε δοθεί σε κάθε υπουργό και από ένα μπλε φάκελο που αφορούσαν τους στόχους κάθε υπουργείου και τον προγραμματισμό μέχρι και τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του «νέου μοντέλου διακυβέρνησης».
Μπλε φάκελος και μπλοκάκι
«Καλούμαστε να κερδίσουμε ένα δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο. Αυτό της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης. Την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» ήταν από τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού στην παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου όπου υπογράμμισε πως ο πρώτος που αξιολογείται είναι ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ» για τη διευκόλυνση του ελέγχου από την προεδρία της κυβέρνησης του κυβερνητικού έργου όπως προωθείται από τα υπουργεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ηλεκτρονικό «μάτι» ή αλλιώς το «μεγάλο αδελφό» του μεγάρου Μαξίμου την ευθύνη του οποίου έχουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.
Πάντως το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των υπουργών δεν είχε γίνει κατορθωτό να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ευθύς εξαρχής και στο πλαίσιο εκείνο τα μηνύματα που είχε στείλει ο πρωθυπουργός μέσω του περιβάλλοντός του το περασμένο φθινόπωρο ήταν πως η αξιολόγησή τους είναι καθημερινή και σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό «μπλοκάκι» με τις σημειώσεις του πρωθυπουργού .
«Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα ήθελα να τα είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Υπάρχουν άλλα τα οποία πιστεύω ότι πήγαμε αρκετά καλά», είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις