Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστικά που κρύβει η ψηφοφορία της βουλής για την εκλογή της Σακελλαροπούλου στην ΠτΔ

Τα μυστικά που κρύβει η ψηφοφορία της βουλής για την εκλογή της Σακελλαροπούλου στην ΠτΔ

Με την ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή το πρωί της Τετάρτης (22/1) ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Η απουσία Σαμαρά, οι γκρίνιες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στοίχιση Τσίπρα με Μητσοτάκη και Γεννηματά. Ποιοι άλλοι πιέζονται στη ΝΔ να καταψηφίσουν

Με την ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή στις 10:30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης στις 22 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας πρόεδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα διαδεχτεί στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό τον Προκόπη Παυλόπουλο και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε της αποδοχής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του Κινήματος Αλλαγής.

Από την πρώτη ψηφοφορία

Τα τρία πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα της βουλής αριθμούν 266 βουλευτές και ως εκ τούτου, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία αφού χρειάζονται 200 τουλάχιστον ψήφοι βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν θα ψηφίσουν για διαφορετικούς λόγους τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και «Ελληνική Λύση».

Το ΚΚΕ, κατά την πάγια τακτική του τις τελευταίες 10ετίες δεν προτείνει και δεν ψηφίζει κανέναν υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ΜέΡΑ25 πρότεινε τη Μάγδα Φύσσα, ωστόσο η τελευταία δεν αποδέχτηκε την πρόταση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου απέρριψε την κα Σακελλαροπούλου ως υποψηφιότητα που δείχνει την «αριστεροφοβία» της κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, εν μέσω ενός θερμού πολιτικού σκηνικού όπου κυριαρχούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για άλλα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, η συναίνεση που επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επετεύχθη με την αξιωματική αντιπολίτευση και το τρίτο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα.

Διαρροές;

Ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ύπαρξη τυχόν διαρροών κατά την ψηφοφορία από την κυβερνητική πλειοψηφία ή και από τα άλλα δύο κόμματα.

Ήδη η απουσία του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό κατά την ημέρα της ψηφοφορίας τροφοδοτεί τη σχετική συζήτηση στο παρασκήνιο. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα στείλει επιστολή με την οποία θα εκφράζει πρόθεση θετικής ψήφου προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ωστόσο το γεγονός της απουσίας του έχει ερμηνευτεί από πολλούς ως ένδειξη δυσαρέσκειας του κ. Σαμαρά προς τον πρωθυπουργό.

Το αν θα ακολουθήσουν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές τον κ. Σαμαρά παραμένει ένα ερωτηματικό, τόσο για όσους είχαν εκφραστεί υπέρ μιας άλλης υποψηφιότητας, είτε αυτή αφορούσε το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, είτε κυρίως αφορούσε το αίτημα στελεχών και βουλευτών της ΝΔ για επανεκλογή Παυλόπουλου.

Όσοι τροφοδοτούν αυτή τη συζήτηση μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοίξει αυτό το δρόμο με την εκτός γραμμής της ΝΔ στάση του το 2015, όταν αρνήθηκε να παράσχει ψήφο στην τότε υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Μάλιστα οι βουλευτές της ΝΔ που είχαν τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ μιας δεύτερης θητείας Παυλόπουλου (πχ Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη κα) βρίσκονται στο στόχαστρο όσων δεν είδαν με θετικό μάτι και την τελική επιλογή Τσίπρα να ψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και προτρέπουν τους εν λόγω γαλάζιους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση Μητσοτάκη.

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως θεωρείται έκπληξη πρώτου μεγέθους να υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ κατά την ψηφοφορία στη βουλή, όσο και αν είναι κοινό μυστικό ότι η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου δεν γίνεται αποδεκτή στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η διαμάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη για την …πρόοδο

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι από την ημέρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοίξει μια χαμηλής έντασης αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να οικειοποιηθεί το προφίλ της υποψήφιας προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ομόφωνη, στα κατώτερα κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει γκρίνια για την επιλογή Τσίπρα να συρθεί πίσω από τον πρωθυπουργό.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση, από την Κουμουνδούρου έχουν αποδυθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια να βάλουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την άποψη πως το «προοδευτικό» προφίλ της υποψήφιας προέδρου της Δημοκρατίας -όπως το σκιαγράφησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης- έρχεται σε αντίθεση με το ιδεολογικό στίγμα της «ακροδεξιάς» στους κόλπους της ΝΔ και της ίδιας της κυβέρνησης.

Πάντως δεν διαφαίνεται με τα ως τώρα δεδομένα να εκφραστούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαρροές από την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να αποκλείονται φυσικά και οι εκπλήξεις.

Σε ότι αφορά το ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ικανοποιημένη, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικοί όροι που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό για να συναινέσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και κυρίως ο όρος η υποψηφιότητα να μην προέρχεται από το κόμμα της ΝΔ.

Η συναίνεση και η απουσία Σαμαρά

Βέβαιο φαντάζει πως η εκλογή της κας Σακελλαροπούλου δεν θα συγκεντρώσει τις 279 ψήφους με τις οποίες είχε εκλεγεί το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και τις 269 ψήφους που είχε συγκεντρώσει ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000 (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Η ευρεία συναίνεση πάντως που θα εκφραστεί μεταξύ των τριών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία της Τετάρτης είναι δεδομένη και θα προσεγγίσει τα παραπάνω ρεκόρ ψήφων.

Ωστόσο αυτό που όλοι περιμένουν είναι αν θα εκφραστεί στην ψηφοφορία ως τάση από τυχόν διαφοροποιήσεις και διαρροές βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ προσπάθεια μελλοντικής αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση η απουσία Σαμαρά δεν περνάει απαρατήρητη, όσο και αν ο πρώην πρωθυπουργός διατείνεται ότι δεν υπάρχει πολιτικό νόημα στην απουσία του από την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Must in

«Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Μπεσίκτας, Χουσεΐν Γιουτζέλ, ο τουρκικός σύλλογος είχε συμφωνήσει με τον Χρήστο Τζόλη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο