Λιβύη: «Λευκός καπνός» στη Διάσκεψη του Βερολίνου – Τι αναφέρει το ανακοινωθέν
Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση και ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβασμό από όλους
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
- Έλα Έμχοφ και Ιβάνκα Τραμπ: Οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου προεκλογικού νομίσματος
Με κατ’ αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος (αλλά και του ΟΗΕ) για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών, καθώς και πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, έληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου.
Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. «Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε σχέδιο επίλυσης της διαμάχης για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.
Η γερμανίδα καγκελάριος, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.
Η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, όμως» -συνέχισε- «οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».
«Όλες οι πλευρές της Διάσκεψης εργάστηκαν εποικοδομητικά. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης» πρόσθεσε.
Συνεδριάζει η 10μελής επιτροπή
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. «Yπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε δε, ότι η 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).
Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υποστήριξε πως «γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας».
«Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης» πρόσθεσε.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις