Μπαράζ συναντήσεων για τη Λιβύη – Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης
Σε πυρετό διπλωματικών διεργασιών βρίσκονται οι ηγέτες και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής (15:10 ώρα Ελλάδας)
Σε πυρετό διπλωματικών διεργασιών βρίσκονται οι ηγέτες και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής (15:10 ώρα Ελλάδας).
Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία τους στο ίδιο κτίριο, στο παρασκήνιο της Διάσκεψης, οι διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις αφού κάθε «στρατόπεδο» επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο τα δικά του συμφέροντα.
Όπως έγινε γνωστό στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Εν τω μεταξύ η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
Παράλληλα, νωρίς το μεσημέρι θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ποιοι θα αποφασίσουν για τη Λιβύη;
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η αποικιοκρατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν τα μέλη της Διάσκεψης. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, Χαλίφα Χάφταρ και του Φαγέζ αλ Σάρατζ θα κληθούν στη αίθουσα της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν!
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού για το μέλλον της Λιβύης φαίνεται ότι θα κληθούν να αποφασίσουν οι «μεγάλοι παίκτες» και όχι οι ίδιοι οι Λίβυοι!
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο.
Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο καν να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες!
Ο στόχος της Διάσκεψης
Στόχος της Διάσκεψης είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο του ΟΗΕ, να υπάρξουν δεσμεύσεις για εκεχειρία ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος. Προϋπόθεση, ωστόσο, για κατάπαυση του πυρός είναι και ο τερματισμός της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, γεγονός που η Άγκυρα δεν δείχνει να υπολογίζει.
Σε μια ακόμη απόπειρα τουρκικού παζαρέματος και επίδειξης ισχύος, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε και η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με το Anadolu, επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Σύμφωνα, δε, με απόσπασμα του προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος που έγινε γνωστό την Κυριακή από το Reuters τα μέλη της διάσκεψης θα καλούν όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο.
Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο
- Βόρεια Κορέα: Ο πρόεδρος Κιμ διατάσσει να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου
- Ρολόι του Τζον Λένον επιστρέφεται στη Γιόκο Όνο ως νόμιμη ιδιοκτήτρια
- Γιοβάνοβιτς: «Είμαι απογοητευμένος – Δεν ήμασταν τόσο καλοί για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο»
- Πρωταθλητής η ΔΕΗ στην πράσινη μετάβαση της ΝΑ Ευρώπης
- Μαυροπάνος: «Κρατάμε το καλό μέρος που είχαμε στο δεύτερο μέρος, πρέπει να δουλέψουμε όμως»