Άντονι Μπουρντέν : Ένα νέο βιβλίο από τον ροκ σταρ του μαγειρικού κόσμου
Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Άντονι Μπουρντέν έβαλε τέλος στη ζωή του κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο μαγειρικής με την υπογραφή του
Μπορεί ο διάσημος αμερικανός σεφ, Άντονι Μπουρντέν αυτοκτόνησε τον Ιούνιο του 2018 χωρίς να έχει ολοκληρώσει το έργο του, αλλά χάρη στην επί σειρά ετών, βοηθό του, Λόρι Γουλίβερ οι θαυμαστές του θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα ακόμη βιβλίο του με θέμα τα ταξίδια στον κόσμο.
Στις 13 Οκτωβρίου του 2020 θα κυκλοφορήσει το «World Travel: An Irreverent Guide», μια εικονογραφημένη συλλογή στοχασμών για τα αγαπημένα μέρη σε όλον τον κόσμο του Άντονι Μπουρντέν τα οποία κάποιος πρέπει να επισκεφθεί και εκεί να γευματίσει.
Το βιβλίο υπόσχεται να παράσχει «βασικές συμβουλές για το πώς να φτάσετε στον προορισμό σας, τι να φάτε, πού να μείνετε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τι να αποφύγετε», μεγάλο μέρος των οποίων είναι με τα λόγια του Άντονι Μπουρντέν.
Δίπλα στις υποδείξεις του Αντονι Μπουρντέν για το «τι να φάτε… και σε ορισμένες περιπτώσεις τι να αποφύγετε», θα υπάρχουν κείμενα από μέλη της οικογένειάς του και φίλους του.
Η Λόρι Γουλίβερ η οποία έχει γράψει το «Appetites» μαζί με τον Άντονι Μπουρντέν, συνέβαλε στη συγγραφή του νέου έργου, όπως έχουν κάνει μέλη της οικογένειας και φίλοι του Αμερικανού σεφ παρουσιαστή ταξιδιωτικών εκπομπών, οι τα δικά τους δοκίμια και τις δικές τους ταξιδιωτικές συμβουλές.
«Αυτό το βιβλίο θα επιτρέψει στους θαυμαστές του Τόνι να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στα βήματά του» δήλωσε η Λόρι Γουλίβερ σε συνέντευξή της μιλώντας για τον νέο βιβλίο
«Ήταν τιμή μου και ευχαρίστηση να δημιουργήσω ένα βιβλίο που να περιλαμβάνει ιστορίες από τους αγαπημένους του και τους συναδέλφους του.
Είχα την τύχη να συνεργαστώ στενά με τον Τόνι για σχεδόν μια δεκαετία και είμαι τόσο χαρούμενη που μπορώ να μοιραστώ τις σκέψεις και τις ιδέες του για τον κόσμο, όπως τον είδε, σε αυτόν τον οδηγό» υπογράμμισε η ίδια.
Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένα σκίτσο του Άντονι Μπουρντέν του Tony Millionaire, που τον εμφανίζει να κάθεται στον εξωτερικό χώρο ενός παριζιάνικου καφέ.
Η ζωή και το τραγικό τέλος
Ο διάσημος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής, Άντονι Μπουρντέν έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 61 ετών τον Ιούνιο του 2018.
Ο Μπουρντέν βρέθηκε νεκρός, κρεμασμένος από με τη ζώνη από το μπουρνούζι του, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Γαλλία από τον φίλο του Έρικ.
Ο διάσημος σεφ ήταν πολυτάλαντος και ιδιαίτερα επιτυχημένος, τόσο στην κουζίνα όσο και στην τηλεόραση.
Η αγάπη του για περιπέτεια, νέους φίλους, καλό φαγητό και ποτό και οι αξιοθαύμαστες ιστορίες του κόσμου τον έκαναν έναν μοναδικό αφηγητή.
Μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα βιβλία του, διερεύνησε πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας και βοήθησε τους θεατές να σκεφτούν διαφορετικά για τα τρόφιμα, τα ταξίδια και τον εαυτό τους.
Επιπλέον, υποστήριξε περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και αγωνίστηκε για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του εστιατορίου.
Στη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε όλα τα βραβεία που η βιομηχανία του τομέα του μπορούσε να προσφέρει.
Επιπλέον, το 2013, οι κριτές του βραβείου Peabody τιμήσαν τον Μπουρντέν για το «Αγνωστα Μέρη». Όπως είπαν, «διεύρυνε ουρανίσκους και ορίζοντες σε ίση αναλογία».
Ο Μπουρντέν είχε κατακτήσει το κοινό παγκοσμίως και χωρίς δυσκολία έλαβε τον τίτλο του «ροκ σταρ του μαγειρικού κόσμου».
Ποιος ήταν όμως ο Άντονι Μπουρντέν;
Ο «Τζακ Κέρουακ» της μαγειρικής, όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη από τον Πιερ και την Γκλάντις Μπουρντέν και μεγάλωσε στην περιοχή Λεόνια του Νιου Τζέρσι.
O Μπουρντέν είχε γαλλική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του. O παππούς του μετοίκησε στη Νέα Υόρκη από τη Γαλλία λίγο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Φοίτησε στο Englewood School for Boys, από όπου αποφοίτησε το 1973. Κατόπιν πήγε στο κολέγιο Vassar, το οποίο παράτησε μετά από δύο χρόνια.
Τελικά, το όνειρό του να γίνει σεφ το έκανε πραγματικότητα στο Culinary Institute of America, από το οποίο αποφοίτησε το 1978.
Είχε μία κόρη από το δεύτερό του γάμο, με την Ottavia Bousia από την οποία πήρε διαζύγιο το 2016.
Συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας, σεφ και παρουσιαστής πολύ επιτυχημένων εκπομπών έφυγε στα 61 του, ενώ ήταν γνωστός για τη λαχτάρα του να γυρίσει όλο τον κόσμο και να ζήσει νέες εμπειρίες. Λάτρευε τα ταξίδια και επιδίωκε διαρκώς νέες εμπειρίες, νέες γνωριμίες και καινούργιες γεύσεις ακόμα και τις πιο ακραίες.
‘Ως συγγραφέας έγραφε απλά και αληθινά σε σημείο να παρεξηγείται η ωμότητά του.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέκρινε συναδέλφους του αλλά και εστιατόρια.
Ο άνθρωπος με τα μεγάλα πάθη, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2000, με την έκδοση του βιβλίου του, «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, a behind-the-scenes expose on the world of haute cuisine».
Το βιβλίο αποκάλυπτε τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες των εστιατορίων και έριχνε φως στο μυστικό κόσμο των εστιατορίων, με τον Μπουρντέν να περιγράφει τις επαγγελματικές εμπειρίες του και να δίνει τη δική του οπτική για τον χώρο της εστίασης.
Παράλληλα, όμως, δεν δίστασε να αφηγηθεί και την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής του και τη σχέση που είχε στο παρελθόν με τα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και το LSD.
Και ως γνήσιος ροκάς εκδήλωνε την αγάπη του για την ροκ μουσική σκηνή με κάθε τρόπο. Είτε με τις επώνυμες παρέες του από το χώρο, είτε με τα αγαπημένα του τραγούδια που έντυναν τα βίντεο που μοιραζόταν με τον κόσμο.
Ανάμεσα στα αμέτρητα ταξίδια του ήταν και η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα είχε βρεθεί με την εκπομπή του στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και τη Νάξο, την οποία φαίνεται να ερωτεύτηκε.
Όσο περιπετειώδης ήταν η επαγγελματική του καριέρα άλλο τόσο ήταν και η προσωπική του ζωή.
Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του ο ανατρεπτικός σεφ ήταν ζευγάρι με την Argento, η οποία ήταν ένα από τα θύματα του Weinstein, γι’ αυτό και ο Μπουρντέν ήταν μεγάλος υποστηρικτής του κινήματος #ΜeΤoo.
O εκκεντρικός και ακραίος Μπουρντέν ήταν γνήσιος λάτρης της ζωής και εραστής του άγνωστου για αυτό και όπου ταξίδευε δε δίσταζε να δοκιμάζει τα τοπικά εδέσματα από κέικ αίματος στην Αγγλία μέχρι έντερα στην Κολομβία.
Μπορεί να μην κατάφερε να «αλωνίσει» όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα κατάφερε να γίνει γνωστός παγκοσμίως για το πάθος του για τη ζωή και τα όμορφα πράγματά της και να δημιουργήσει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το «αντίο» που είπε αυτός ο μεγάλος ροκ «πειρατής» της γαστρονομία.
- Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν φέτος τα 30 χρόνια στο Κύτταρο Live
- Εμμανουήλ Καραλής: «Είχα να αντιμετωπίσω στεναχώρια, κατάθλιψη και ρατσισμό»
- Η ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην Εφορία
- Για πάντα νέοι: Η προπόνηση που μειώνει τη βιολογική μας ηλικία
- Υεμένη: Επίθεση του Ισραήλ σε ενεργειακές υποδομές και το λιμάνι της πρωτεύουσας – Εννιά νεκροί
- Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Μητσοτάκης – Η ατζέντα