Σχεδόν ογδόντα φυλακισμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη ισχυρής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος της Βραζιλίας, απέδρασαν από φυλακή της Παραγουάης μέσω υπόγειας στοάς μήκους 26 μέτρων, που πιστεύεται ότι έσκαψαν εν γνώσει και με την ανοχή μερίδας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ανακοίνωσε η παραγουανή κυβέρνηση.

Καθαιρέσεις

Ο διευθυντής της φυλακής της πόλης Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, καθαιρέθηκε μαζί με άλλα έξι στελέχη του σωφρονιστικού καταστήματος, δήλωσε η παραγουανή υπουργός Δικαιοσύνης Σεσίλια Πέρες.

Οι περισσότεροι έγκλειστοι που απέδρασαν είναι μέλη της συμμορίας Primeiro Comando da Capital (PCC ή 15.3.3, «Πρώτη διοίκηση της πρωτεύουσας»), της ισχυρότερης στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις παραγουανές αρχές.

Επρόκειτο για «επιχείρηση που χρειάστηκε πολλές ημέρες» και ήταν πρακτικά «αδύνατον» τα στελέχη του προσωπικού της φυλακής «να μην είχαν συνειδητοποιήσει πως έφευγαν» κακοποιοί, υπογράμμισε η Πέρες, συμπεραίνοντας πως «προφανώς πληρώθηκαν».

Ναρκωτικά και όπλα

Η περιοχή των συνόρων κοντά στην Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο θεωρείται πως αποτελεί μέρος οδού διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και εστία άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, στις οποίες πρωτοστατούν συμμορίες όπως η PCC και η ανταγωνίστριά της Comando Vermelho (CV, «Κόκκινη διοίκηση»).

Η Ασουνσιόν διαβεβαίωσε πως ειδοποίησε την ομοσπονδιακή αστυνομία στην Μπραζίλια, αν και οι δραπέτες πιστεύεται πως εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στην παραγουανή επικράτεια.

«Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν πολλά δάση» και οι κακοποιοί που απέδρασαν «τη γνωρίζουν καλά (…) πρόκειται για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους», επισήμανε η γενική εισαγγελέας της Παραγουάης, Σάντρα Κινιόνες, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Monumental.

Οι αρχές στη γειτονική βραζιλιάνικη Πολιτεία Μάτου Γκρόσου ντο Σουλ ανακοίνωσαν ότι αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Παραγουάη.

Δράστες της μεγάλης σφαγής

Ο βραζιλιάνος ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζου Μούρου διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τις παραγουανές αρχές να συλλάβουν τους δραπέτες και ότι συνεργάζεται με τη συνοριοφυλακή και τις πολιτειακές αρχές για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο έδαφος της Βραζιλίας.

«Αν γυρίσουν στη Βραζιλία, αυτό που τους περιμένει είναι ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής προς ομοσπονδιακή φυλακή», δήλωσε.

Ανάμεσα στους δραπέτες είναι αρκετοί δράστες της σφαγής που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη συμμοριών στη φυλακή του Σαν Πέδρο, την 16η Ιουνίου 2019, όταν αποκεφαλίστηκαν δέκα κρατούμενοι, σύμφωνα με την Ελένα Ανδράδα, εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Καμένα αυτοκίνητα

Πέντε αυτοκίνητα με τα οποία πιστεύεται ότι διέφυγαν πολλοί από τους δραπέτες βρέθηκαν καμένα στην Πόντα Πόρα, στη βραζιλιάνικη πλευρά της μεθορίου, κατά την ίδια εκπρόσωπο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Παραγουάης Εουκλίδες Ασεβέδο τόνισε πως την περιοχή χτενίζουν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μετακινούμενες με ελικόπτερα.

Πηγή: ΑΠΕ