Τρίζει η εκεχειρία στη Λιβύη: Πολιτοφύλακες του Σάρατζ άνοιξαν πυρ- Απαντάμε με πλήρη ισχύ λέει η πλευρά Χαφτάρ
Τρίζει η εκεχειρία στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου
Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των ηγετών στη Διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, οι εχθροπραξίες – σύμφωνα με καταγγελίες από την πλευρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού – φαίνεται πως ξεκίνησαν και πάλι με ευθύνη του Σάρατζ.
Οι φόβοι που υπήρχαν μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και κατά πόσο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα την τηρήσουν φαίνεται πως επαληθεύτηκαν.
Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγη ώρα στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλευρά Σάρατζ – όπως καταγγέλλει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός – άνοιξαν πυρ παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία για εκεχειρία.
Όπως ισχυρίζονται οι λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ Σύροι πολιτοφύλακες και πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.
«Απαντάμε με πλήρη ισχύ » ήταν η απάντηση από την πλευρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο LNA, τουλάχιστον 9.000 εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ ετοιμάζονται να αναπτυχθούν περιμετρικά της Τρίπολης.
Μπορεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Βερολίνο να σκόρπισαν χαμόγελα στην Ευρώπη με την ελπίδα ότι θα τηρηθούν όλα συμφωνήθηκαν σχετικά με την εκεχειρία στην περιοχή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ωστόσο όλες οι μεγάλες δυνάμεις που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην περιοχή καθώς και ξένοι αναλυτές εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν θα τηρηθεί και για πόσο διάστημα η κατάπαυση του πυρός.
Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες μέχρι να διαφανεί ότι η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Βερολίνο – ερήμην του Σάρατζ και του Χαφτάρ – κρεμόταν από μία κλωστή.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν και πάλι από την πλευρά του Σάρατζ, γεγονός που ρίχνει «βόμβα» στα σχέδια των ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για εκεχειρία.
«Τορπίλη» στις αποφάσεις του Βερολίνου
Το βέβαιο είναι πως η εξελίξεις στη Λιβύη δημιουργούν ανησυχία σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης καθώς βλέπουν να πετιέται στο καλάθι των αχρήστων η συμφωνία στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ οι οποίοι βρέθηκαν στο Βερολίνο χωρίς να υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση, φαίνεται πώς για την ώρα δεν είναι έτοιμοι προκειμένου να μπουν τα θεμέλια για μία πολιτική συμφωνία στην περιοχή.
Αυτό ήταν κάτι που είχε διαφανεί και στη Μόσχα, εκεί όπου ο Χαφτάρ αποχώρησε άρον – άρον ζητώντας πίστωση χρόνου για να μελετήσει τη συμφωνία.
Τελικά η συμφωνία δεν υπεγράφη ποτέ και ακολούθησαν οι προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας.
Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας
Από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας στο Βερολίνο διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσαν να τηρηθούν όλα όσα αποφασίστηκαν.
Το βασικό ζητούμενο της συμφωνίας το οποίο ήταν η κατάπαυση του πυρός φαίνεται ότι πήγε… περίπατο μετά τις σημερινές εξελίξεις.
Ένα δεύτερο σημείο το οποίο περιλαμβάνεται στις «γκρίζες» ζώνες της συμφωνίας αφορά στον σεβασμό του εμπάργκο όπλων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, τα μέρη και οι δυνάμεις που εμπλέκονται στη Λιβύη συμφώνησαν ότι δεν θα παράσχουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στις εμπόλεμες δυνάμεις όσο διαρκεί η εκεχειρία. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, το οποίο θα πρέπει να περιφρουρηθεί με αυστηρότητα, περισσότερο από ό,τι συνέβη στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.
Οι διατυπώσεις αυτές έρχονται όταν όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει στείλει οπλισμό για την ενίσχυση των δυνάμεων Σάρατζ ότι στην απόφαση δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τις κυρώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το εμπάργκο.
Η ΕΕ υπέρ της Συμφωνίας
Λίγο πριν έρθουν οι πληροφορίες για το ξεκίνημα των εχθροπραξιών στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση – όπως τονίζει – θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής ειρηνευτικής αποστολής, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε: «Μία κατάπαυση του πυρός απαιτεί κάποιος να την φροντίσει. Δεν μπορείς να πεις «ιδού μία κατάπαυση του πυρός» και να την ξεχάσεις…Κάποιος πρέπει να την εποπτεύει, να την διαχειρίζεται».
Όταν ερωτήθηκε εάν η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοικτά της Λιβύης πρέπει να επαναληφθεί, είπε: «Πιστεύω ότι πρέπει να την επαναφέρουμε, ναι».
«Απέχουμε από τελική λύση»
Η Ελλάδα αν και απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επιχειρεί μέσα από προσεχτικές διπλωματικές κινήσεις να διαδραματίσει ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου σημειώνοντας τους λόγους για τους οποίους η διεθνής κοινότητα είναι μακριά από τελική λύση.
«Τα δύο άμεσα εμπλεκόμενα μέρη δεν ήταν μέσα στην αίθουσα και δεν σωζόταν αυτό, σημαίνει ότι απέχουμε πολύ από το να έχουμε τελική λύση» εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος η τελική λύση περιλαμβάνει τρία στάδια. Πρώτον εκεχειρία, δεύτερον επιτήρηση της εκεχειρίας, τρίτον σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας . «Τώρα είμαστε στα αρχικά στάδια πρώτης φάσης… Εντελώς πρώτο βήμα. Από την ώρα που δεν ήταν μέσα οι άμεσα εμπλεκόμενοι καταλαβαίνεις ότι απέχεις πολύ» σημείωσε.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ